Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Кримінал » 2008 » Август » 4 » 11:04:37

В Бердичеве задержали кредитного мошенника обманувшего жителей на 3 млн. грн.

04.08.2008, 11:04:37 5184 0
В Бердичеве задержали кредитного мошенника обманувшего жителей на 3 млн. грн.

Біля Бердичівського міськрайонного суду зібралося три десятки людей. Усі вважають себе ошуканими шахраєм, який пропонував людям оформити кредит у банку і заставити свої квартири, натомість обіцяв сплачувати відсотки і винагороду. Таким чином чоловік обдурив 30 бердичівлян на 3 мільйони гривень.

Схема роботи була простою. 46-річний мешканець Бердичева входив у довіру своїх родичів, сусідів та знайомих. Розповідав, що будує у Херсонській області лазню, на яку не вистачає грошей. Своїм кредиторам обіцяв роботу чи винагороду.

Людмила Фартушина, потерпіла: “Звернувся до мене, як до сестри, щоб я допомогла йому розвинути бізнес. Ми поїхали у Великі Копані, подивилися, що справді займається бізнесом, будує лазню біля траси. Позбулися своїх квартир, брав він кредит на суму 200 тис грн з чоловіка і з мене”.

Олег Петрович, потерпілий: “Дуже гарно говорив, почав розповідати, як своє життя можна влаштувати, йому допомогти, дуже переконливо. Хоча на такі речі я намагаюся не куплятися, чорт мене вхопив за руку”.

Кредит у банку оформляли дуже швидко — розповідають люди. В установи їхній знайомий ногами двері відчиняв.

Олег Петрович, потерпілий: “Все вирішувалося за 15-20 хвилин. Він приїхав, привіз, що треба, підписали і все”.

Недобре люди відчули, коли побачили у газеті оголошення про продаж власних квартир. З'ясувалося, що їхній друг і родич не сплачував кредити від зими. Виписався із міста і утік до Цюрупинська Херсонської області. За цей час купив дороге авто і ніде не працював.

Людмила Фартушина, потерпіла:
“Документів він не показував, все було поспіхом. Забрав їх із собою. потім оригінали повернув. Лише через рік ми дізналися, що у банку знаходилися сфальсифіковані документи”.

Під судом люди вимагали, щоб їхнього кривдника утримали під вартою, аби він не утік до Росії. Чоловіка затримали у Цюрупинську. Слідчим відділом Бердичівського МВ порушено кримінальну справу по факту шахрайства — отримання кредитів за підробними документами. Суд продовжив тримання підозрюваного під вартою.

Сергій Каня, в.о. начальника слідчого відділу Бердичівського МВ УМВС: “З ним працювало ряд осіб, які також будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Люди підписали документи, завідомо знаючи, що вносять у них неправдиві дані про зарплату, роботу. Відповідно документи є підробленими. Ніякої такої літератури з гіпнозу у нього не було. Він уміє переконувати”.

Психологи кажуть, шахраї впливають на людей на підсвідомому рівні. Вони знають, які підійти і що сказати майбутній жертві. Перед цим збирають необхідну інформацію.

Антоніна Лисенко, психолог: “Они подключатся к позе, дыханию, существует куча подстроек. Устанавливается связь — рапорт. Человек настроен на воспроизведение информации. Аферисты дают мнимую позицию успокоения. Тем более, если он к родственникам подходил, к знакомым”

Банківські фахівці радять людям не спокушатися на легкі гроші. Шахраї можуть вийти сухими із води, а кредит доведеться сплачувати самому.

Юлія Крук, Андрій Пеньківський, Телеканал "ВІК" (Бердичів)

Схожі новини:


Комментариев: 0
Оголошення на ЖЖ інфо: