Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Наука і освіта » 2011 » Июнь » 7 » 09:07:56

Микола Яцук, лікар-уролог клініки «Медібор»: просто про простатит

07.06.2011, 18:16:06 17902 8
Микола Яцук, лікар-уролог клініки «Медібор»: просто про простатит

®
Наш співрозмовник – досвідчений лікар-уролог першої категорії з клініки «Медібор» Микола Миколайович Яцук, постійний учасник представницьких симпозіумів, форумів з урології, андрології та сексуальної медицини.

Давайте розпочнемо нашу розмову з азів – що таке простатит?

Простатит – це запальний процес передміхурової залози. Розрізняють гострий та хронічний простатит. З гострим простатитом пацієнти звертаються дуже рідко – зазвичай він розвивається раптово, з високою температурою до 38-39°С, виникають гострі болі в паховій області – лікують його в стаціонарі. Однак, в більшості випадків, простатит розвивається в хронічній формі – з періодичними симптомами: неприємними відчуттями при сечопуску, частими позивами на сечопуск, болями, відчуттям неповного випорожнення сечового міхура. З хронічним простатитом до нас звертаються чоловіки вже в період його загострення, коли терпіти немає сил. Справа в тому, що внаслідок простатиту розвиваються такі ускладнення, як стійкий больовий синдром, безпліддя, проблеми з ерекцією, сексуальні розлади. Хронічний простатит дуже погано відображається на загальному самопочутті чоловіка – він стає нервовим, дратівливим, зацикленим на дискомфорті.

Які причини виникнення простатиту?

Виникає простатит внаслідок потрапляння інфекції в передміхурову залозу через сечовипускний канал, кровоносні або лімфатичні судини. Однак, саме по собі потрапляння інфекції ще не призводить до захворювання. Розвиток простатиту, з усією подальшою неприємною картиною, провокують: переохолодження, нерегулярне або гіперактивне статеве життя, сидяча робота (особливо ризикують водії, користувачі комп’ютера і всі ті, хто протягом робочого дня не можуть встати і походити), часті запори, хронічні запальні захворювання (тонзиліт, гайморит, карієс), слабка імунна система. Все це призводить до проникнення бактерій у передміхурову залозу та до застійних процесів в області тазу.

Назвіть перші симптоми захворювання, які не варто ігнорувати?

Перш за все, це дискомфорт внизу живота, біль, частий сечопуск – всі ці симптоми можуть проявлятися не виражено, іноді зовсім не привертаючи до себе увагу. Якщо вони повторюються досить часто – потрібно негайно звернутися до лікаря. Особиста моя порада – не займайтеся самолікуванням, не вичікуйте, чим раніше ви звернетеся по допомогу, тим легше пройде лікування і тим меншими будуть наслідки простатиту.. Основні методи діагностики простатиту:

    - Бесіда з пацієнтом, детальне вивчення всіх скарг.

    - Огляд пацієнта з пальцевим обстеженням передміхурової залози.

    - Цитологічне дослідження секрету передміхурової залози.

    - Молекулярно-біологічне дослідження (ПЦР-діагностика статевих інфекцій).

    - Бактеріологічне дослідження з визначенням чутливості виявлених бактерій до антибіотиків.

    - Аналіз сечі.

    - Трансректальне ультразвукове обстеження передміхурової залози, а при неможливості його виконання – трансабдомінальне УЗД.

В клініці «Медібор» доступний весь спектр урологічного обстеження при гострому та хронічному простатиті. Система діагностичних процедур побудована з урахуванням комфорту для пацієнта – медичний персонал формує графік таким чином, щоб середня тривалість обстеження була не більше 30-40 хв. Тобто менше, чим за годину пацієнт отримує результати аналізів, на основі яких йому призначають адекватну схему лікування.

Чи правда, що простатит за останні роки значно «помолодшав»?

Це справді так, за останні 5-6 років кількість молодих чоловіків, які хворіють на простатит, значно збільшилася – це вік 23-25 років. Найпоширеніші причини захворювання – невпорядковане сексуальне життя, часта зміна сексуальних партнерів, інфекції, що передаються статевим шляхом, запізнє або неповноцінне лікування. Якщо раніше головною групою ризику були чоловіки старші 40 років, то сьогодні вікова планка опустилася до 35. А це означає, що чоловік, якому небайдуже власне здоров’я, по досягненню 35-річного віку повинен раз на рік проходити обстеження у лікаря-уролога.

Існує думка, що хронічний простатит не піддається лікуванню?

Все залежить від серйозності тих змін, що відбулися в організмі пацієнта за час хвороби (в силу відсутності або неправильного лікування). Як правило, хронічне захворювання - це стан, при якому пацієнт 2-3 рази на рік звертається за лікуванням. Головне завдання лікаря – за допомогою медикаментозних, фізіотерапевтичних засобів перевести хронічний стан в стадію ремісії, при можливості позбутись захворювання. Тобто, коли пацієнт звертається до лікаря і отримує адекватне лікування, дотримується усіх рекомендацій, позитивний ефект від лікування може зберігатися роками.

Які основні правила лікування хронічного простатиту?

В нашій клініці лікування простатиту проводиться виключно на індивідуальній основі. Це захворювання настільки складне і підступне, що лікування його має бути комплексним і грамотно продуманим. Воно включає антибактеріальні, протизапальні медикаменти, фізіотерапевтичні процедури. Зокрема ми в «Медіборі» практикуємо найбільш дієві з них:

  • - Прямий масаж простати (пальцевий).
  • - Електрофорез із застосуванням медикаментів.
  • - Вібро, магніто та тепло стимуляцію апаратом «Мавіт», що є одним із найкращих досягнень медичної техніки в області лікування простатиту та аденоми простати. Позитивний ефект після першої процедури відмічають 90 % пацієнтів – зменшується біль, одразу покращується струмінь сечі.
  • - ЛОД – терапію (високоефективний, безболісний метод лікування еректильної дисфункції, який гарантовано відновлює або суттєво покращує потенцію);

Завдяки сучасній фізіотерапевтичній апаратурі, якою оснащена клініка, досягається максимально можливий лікувальний ефект. Варто зазначити, що при проходженні лікування пацієнт повинен уникати ті пункти ризику, які ми вже перераховували.

Профілактика – кращий засіб уникнути неприємностей. Що порадите чоловікам, для яких власне здоров’я не пустий звук?

Старайтеся уникати переохолоджень, не сидіть на холодному камінні, бордюрах. Регулярно та добре харчуйтеся, ведіть активний спосіб життя. Якщо у вас сидяча робота, розминайтеся кожну годину. При запорах обов’язково зверніть увагу та відрегулюйте раціон харчування, а, за потреби, користуйтеся проносними засобами. Щоб не запустити хворобу, після 35 років раз на рік відвідуйте уролога та проходьте мінімальнео необхідні обстеження: ультразвукове обстеження передміхурової залози та дослідження рівня статевих гормонів. Та найголовніше, якщо з’явилися перші «маячки» - не займайтеся самолікуванням. Не бійтеся довірити лікарю свої проблеми та сумніви. В клініці «Медібор» компетентні лікарі не тільки призначать вам ефективне лікування, а й допоможуть позбутися міфів, які заважають почуватися здоровим і повним сил.

Клініка «Медібор», Житомир, вул. Велика Бердичівська, 47, тел.: (0 412) 43-87-47, 067 410-77-47, www.medibor.com


Схожі новини:


Комментариев: 8
dante-x
1 Александр (dante-x)   • 09:53:02, 07.06.2011 [Материал]

Давно пора ввести медстраховку в стране!
Makedonskii
2 Александр (Makedonskii)   • 10:10:03, 07.06.2011 [Материал]

ты ее и так можешь оформить. или хочешь чтобы государство заставило?
Z-Maks
3 Maks (Z-Maks)   • 11:09:27, 07.06.2011 [Материал]

Оформить то можно - а вот толку? Очередной развод...
boroda
4 Boroda (boroda)   • 11:45:51, 07.06.2011 [Материал]

Медичне страхування в нашій країні, нажаль, майже не працює.
sirena
5 Оксана (sirena)   • 12:11:41, 07.06.2011 [Материал]

Очень даже работает, я узнавала. И знакомые у меня пользуются. Правда, страхуют в основном компании своих сотрудников, а застрахованных в частном порядке действительно мало.
Если уж тема про Медибор, то вот ссылка на их партнеров http://www.medibor.com/ua/about/partner/.
Vado
6 Вадим (Vado)   • 13:27:28, 07.06.2011 [Материал]

Кинул в личку ссылку опровергающую обвенения, надеюсь извинения не долго заставят себя ждать
sirena
7 Оксана (sirena)   • 13:43:51, 07.06.2011 [Материал]

Vado,обвинения чьи S_v_A или Lacrimosa?
И объясните, пожалуйста, кто-нибудь в чем именно плагиат?
Vado
8 Вадим (Vado)   • 14:01:13, 07.06.2011 [Материал]

Да извините не уточнил, сообщение было адресовано S_v_A. Мало того что он обвенил совсем не винных людей, так еще и не по теме пишет.:)

Люди начните уже обсуждать новость:)))
Оголошення на ЖЖ інфо: