Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Гроші і Економіка » 2014 » Октябрь » 21 » 16:23:16

Під податковою організують ще мітинги, щоб залишити тіньові схеми

21.10.2014, 16:27:13 3976 11
Під податковою організують ще мітинги, щоб залишити тіньові схеми

Майже місяць пройшов з дня призначення Лілії Анатоліївни Куришко в. о. начальника Головного управління Міндоходів у Житомирській області.

Ще більше часу з громадського обговорення її кандидатури.

Тоді вона заявила, що не допустить використання в області транзитних фірм та податкових ям. З іншого боку, тим хто чесно сплачує податки – гарантувала допомогу.

Ми зустрілись з Лілією Анатоліївною, щоб запитати про те, що змінилось у роботі управління за місяць, які є тенденції,  та чому за цей час під стінами установи пройшли два мітинги.

- Які зміни відбулись за час, що пройшов з вашого призначення?

- Я працюю перший місяць, і вже можна говорити про певні підсумки. Ведеться робота по наповненню бюджету. Наша робота характеризується цифрами, я наведу лише декілька. За місяць очікувані по надходженню до бюджетів всіх рівнів виконані, і маємо навіть додаткове перевиконання. Зокрема  по державному бюджету перевиконання  складає 10 млн. гривень до очікуваних, по місцевому - перевиконання 25 млн. гривень. По єдиному соціальному внеску надходження на 50 млн. гривень більше в порівнянні із запланованою сумою.

При цьому нам вдалось скоротити суму переплати у  вересні на 9 млн. гривень. Також була скорочена заборгованість до бюджету на 1,3 млн. грн. та відшкодована найбільша сума ПДВ – 38 млн. гривень. Також зменшена  заборгованість  шляхом видачі облігацій державної позики.

- За рахунок чого збільшились надходження до бюджету?

- Сьогодні,  це можна зробити тільки за рахунок припинення функціонування схем по мінімізації податкових зобов’язань. Ми економісти, і ми можемо констатувати зменшення обсягів виробництва. На це є багато причин. Економіка України наразі не в найкращому стані. Тому досягти виконання чи перевиконання ми можемо тільки ламаючи ці схеми. На жаль, такий бізнес ще не припинив свою діяльність і нам є над чим працювати.

- Судячи з показників, ви вже досягли певних результатів в цьому напрямку?

- На території області є коло суб’єктів, які не налаштовані декларувати податки до сплати. Вони є інструментами мінімізації податкових зобов’язань. Я вже заявляла про це,  та дотримуюсь цього принципу, що такі фірми не можуть бути нам ні партнерами, ні союзниками на відміну від реального бізнесу, який декларує свої податкові зобов’язання, і якому ми можемо тільки подякувати за це. Ми йдемо назустріч тим підприємцям, які  працюють  чесно. Якщо, наприклад, вони мають тимчасові проблеми і можуть  їх обґрунтувати,  ми розстрочуємо податкові зобов’язання.  Ситуації є різними: касові розриви, проблеми неплатежів, проблеми кредитування. Їм ми можемо допомогти, але «мінімізаторам» ми на зустріч принципово не йдемо.

Є наприклад схема, яка працює в області. Це продаж карток мобільного зв’язку за готівкові кошти. Їх всі бачили на вулицях  міста. Ми, як кінцеві споживачі, оплачуємо з цих карток ПДВ. Ця сума закладена в вартості картки. Але за документами картки продаються не нам, а транзитним фірмам за межами області,  і таким чином місцеві торгівці картками уникають оподаткування на значні суми.





- Скільки коштів внаслідок роботи цих схем недоотримав бюджет?

- Якщо говорити про ПДВ, на якому базується ця схема, то за останні місяці це близько 60 млн. грн. це великі гроші,  і хтось не готовий з ними прощатись. Внаслідок нашої принципової позиції стосовно таких схем, під стінами податкової інспекції Житомира та Головного управління Міндоходів,  були організовані акції з метою тиску на нас. Є інформація і докази того, що ці акції є спланованими та проплаченими саме людьми, які тримають цей бізнес. Просто хотілося б, щоб люди, які читають про такі заходи в новинах розуміли, якою ситуація є насправді. Ми бачили людей, які стоять, це міцні хлопці, далекі від бізнесу та пенсіонери, яких наймають,і знаємо, що відбувається після цих «мітингів» за кутком сусіднього будинку. Вони навіть не відходять далеко, щоб заплатити людям, яких вони використовують.

Я хочу сказати, що мене таким чином не залякаєш. Я задекларувала,  що у нас в області не будуть діяти податкові «ями» і транзитні фірми - так і буде. Так само як я пообіцяла допомагати реальному бізнесу, який не мінімізує доходи.

Ми направили повідомлення тим суб’єктам, які займаються картками і просили провести перевірку. Вони заблокували наші дії рішенням суду. Тобто вони готові заплатити будь-які кошти, щоб схема працювала і далі, організувати ще «мітинги» чи зробити судові рішення. Є протидія, і вона серйозно організована.

Зараз ці схеми з картками ламаються в різних областях України. Розривається ланцюг транзитних фірм, і ті кому обіцяли, що тіньова схема працює, зараз дуже незадоволені.





- Які вимоги висували мітингувальники?

- Вони тримали плакати загального змісту. Нібито ми не приймаємо звітність у підприємців. У яких конкретно  - сказати не можуть. Людей використовують,  і вони не розуміють взагалі про що йде мова. Все це тільки заради картинки в новинах, щоб натиснути на нас. Дуже неприємно спостерігати, коли такі методи використовуються. Є різниця між тим, коли люди дійсно виходять на захист своїх прав, як це було на Майдані, і коли це найманці, серед яких навіть асоціальні представники суспільства.






- Тобто мітингів, у зв’язку із вашою принциповою позицією, можна чекати частіше?

- Я не виключаю, що декілька заходів ще буде організовано, але хочу звернутись до тих громадян, яких використовують: повірте, отримуючи по 50 чи 100 гривень за участь у мітингу, ви і ваші діти втрачають більше, ніж коли би ці схеми припинили існувати і гроші пішли до бюджету. Поки ми не налагодимо життя в країні в правовому полі і без «тіньових» схем в економіці, ми так само матимемо бідних пенсіонерів та низькі зарплати у бюджетній сфері.

- Нещодавно був підписаний закон про люстрацію? Чи готові ви пройти процес люстрації?

- Перш за все хочу сказати, що люстрація повинна як і все, що проходить в державі, відбуватись у законодавчому полі. Інакше, ми не побудуємо цивілізовану країну. Закон є. Він складний,  і є багато питань. Всі,  хто підпадає під люстрацію, мають пройти її в законодавчому полі. Я розумію, що маю пройти через люстраційні процеси і даю слово, що зроблю це. Але знову ж таки я хочу, щоб ніхто не використовував «люстрацію» для того, щоб тиснути на мене. На жаль, у нас зараз часто використовують людей і поняття «народна люстрація», щоб домогтись якихось далеких від законності чи справедливості результатів. Я готова перед люстраційною комісією відповісти про те, що я робила під час Революції гідності.

Тэги: Куришко, Миндоходов, Житомир

Схожі новини:


Комментариев: 11
Юрко
1 Юрій Градовський (Юрко)   • 16:55:38, 21.10.2014 [Материал]

Куришко буде руйнувати тіньові схеми? Не смішіть.
Юрко
2 Юрій Градовський (Юрко)   • 17:13:38, 21.10.2014 [Материал]

Дуже швидко підготовлене відбілення Куришко. Мабуть, писок таки в пуху http://svoboda.zhitomir.ua/nash-arxiv/avtorskie-stati/lyustraciya-podatkovo%D1%97-sluzhbi-v-zhitomiri-akciya.html
Генрих
3 Емельян (Генрих)   • 17:36:43, 21.10.2014 [Материал]

А чё нормальная фишка. Зачем платить многомиллионные налоги? Набрал придурков типа Градовского за 20 гривен и бутылку водки и пошёл шины разносить. Нормально и экономно!!!
Юрко
4 Юрій Градовський (Юрко)   • 18:14:21, 21.10.2014 [Материал]

Ну всяк по собі судить)))
Marla
5 Marla (Marla)   • 20:44:50, 21.10.2014 [Материал]

Цікаво, а Куришко за свої власні гроші замовляла цей матеріал чи через податкову? На всіх сайтах є. Вона вже задовбала триндіти про свої "тіньові схеми" і ніколи не відповідає по суті. Я не знаю, хто організовував цей мітинг і які цілі переслідував, але стаття проплачена і це змушує задуматися.
Юрко
10 Юрій Градовський (Юрко)   • 14:42:06, 22.10.2014 [Материал]

Однозначно. Регіональне кодло продовжує свою справу.
1anton4ik
6 Anton (1anton4ik)   • 21:13:27, 21.10.2014 [Материал]

О,тролли Розенблата повылазили.Что узнали себя в толпе? Или методы у борца с заборами такие же? Безнаказанность порождает беззаконие и вседозволенность! Клушам человека, который видит себя депутатом,нужно это знать. А статья в тему,вот только нацикам и их клятым врагам жидам не нравится! Удивительно, не так ли?
Marla
9 Marla (Marla)   • 11:15:57, 22.10.2014 [Материал]

Удівітєльно, як можна бути таким сказочним далбайобом, антоша. Ти хоч зрозумів, що ти написав?
HOOLIGAN
7 HOOLIGAN (HOOLIGAN)   • 21:30:59, 21.10.2014 [Материал]

жанна дарк, ёпта!
8 fb Tatiana Zarya   • 08:59:49, 22.10.2014 [Материал]

Я також хотіла це написати))))))
Nashtal
11 Иван Иванов (Nashtal)   • 00:55:26, 23.10.2014 [Материал]

Якісь дивні запитання. Треба питати: яка у Лілії Анатоліївни машина, нерухомість, хто радник (говорять що синонім слова хабарник) та інші. А ви все відсоток впав, піднявся, став..., щоб ніхто нічого не зрозумів.
Оголошення на ЖЖ інфо: