Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2015 » Июль » 24 » 07:49:49

Запроваджено новий порядок надання пільг окремим категоріям громадян

24.07.2015, 07:49:49 8040 2
Запроваджено новий порядок надання пільг окремим категоріям громадян

З 1 липня 2015 року набрали чинності зміни до деяких законів України, відповідно до яких право на пільги за соціальною ознакою для окремих категорій громадян залежить від середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї визначено постановою Кабінету Міністрів України  від 4 червня 2015 року № 389 на підставі Закону України від 28.12.20014 № 76 – VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України».

Цей Порядок визначає механізм реалізації права на отримання пільг з оплати послуг за користування житлом (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), комунальних послуг (централізоване постачання холодної води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів), паливом, скрапленим газом, телефоном, а також послуг зі встановлення квартирних телефонів - залежно від середньомісячного сукупного членів сім'ї, які користуються пільгами разом з пільговиком.

Кого стосуються нововведення?

Для того, щоб мати право на пільгу, категоріям громадян, які є в цьому переліку, слід звернутися з документами до управлінь праці та соціального захисту населення за місцем проживання:
  • Учасники війни, сім`ї загиблих (померлих) ветеранів війни;
  • Особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною; особливі трудові заслуги.
  • Вдівці (вдови) та батьки таких осіб, що померли.
  • Діти війни.
  • Жертви нацистських переслідувань.
  • Звільнені зі служби за віком, хворобою або вислугою років працівники міліції, особи начальницького складу податкової міліції, кримінально-виконавчої служби; у випадку смерті таких осіб при виконанні обов'язків – діти та непрацездатні члени їхніх сімей.
  • Звільнені зі служби цивільного захисту за віком, через хворобу або за вислугою років та які стали інвалідами під час виконання службових обов’язків; члени сімей таких осіб, якщо вони загинули (померли) або зникли безвісти під час виконання службових обов’язків.
  • Особи, які постраждали внаслідок ЧАЕС, віднесені до 3-ї категорії та члени родини, на яких розповсюджувалися пільги: діти-інваліди, дружини (чоловіки) померлих внаслідок аварії на ЧАЕС, опікуни неповнолітніх дітей.
  • Багатодітні сім'ї, прийомні родини та будинки сімейного типу.
  • Низка категорій з числа пенсіонерів у сільській місцевості, якщо вони там працювали і продовжують проживати (педагоги, медики, бібліотекарі, працівники у сфері культури, сфері захисту рослин).
Для решти категорій, яких немає в цьому переліку, надання пільг залишається без змін – тобто довідки про доходи їм не потрібні. Підкреслюємо: учасникам бойових дій пільги надаються незалежно від доходу.

Хто належить до членів родини пільговика?

До членів сім’ї пільговика, на яких поширюється пільга, належать: дружина (чоловік); їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням пільговика та проживає разом з ним.

До уваги: пільга дітей війни не розповсюджується на родину пільговика. Тобто пільговикам цієї категорії не потрібно надавати до УПСЗН довідки про доходи родини.

Які доходи враховуються при визначенні права на пільгу?

До сукупного доходу сім’ї пільговика включаються нараховані:
  1. пенсія;
  2. заробітна плата;
  3. грошове забезпечення;
  4. стипендія;
  5. соціальна допомога (крім частини допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, частини допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово, допомоги на поховання, одноразової допомоги, яка надається відповідно до законодавства або за рішеннями органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, організацій незалежно від форми власності);
  6. доходи від підприємницької діяльності.

А якщо доходів немає?

У цьому випадку органи праці та соціального захисту населення враховують «умовний» дохід:
  • 1218 грн. (прожитковий мінімум до 01.12.2015) - для працездатних осіб (крім осіб, які навчаються за денною формою навчання в загальноосвітніх, вищих навчальних закладах, осіб, призваних на строкову військову службу), та фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи;
  • 2436 грн. (на рівні 2 прожиткових мінімумів) – для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи;
  • 3654 грн. (на рівні 3 прожиткових мінімумів) для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи.
Які документи потрібні?
  • декларація про доходи сім’ї;
  • паспорти та ідентифікаційні коди осіб, інформація про яких буде зазначатися в декларації (мати при собі);
  • довідки про доходи свої та членів сім’ї (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги) за шість місяців, що передують місяцю звернення (з 01.01.2015 по 30.06.2015), або документи, що підтверджують відсутність доходів за такий період.  
1710 грн. - таким має бути дохід в розрахунку на одного члена родини, який дає право на отримання пільги (він прирівняний до податкової соціальної пільги). 

Як розраховується право на пільгу?

Приклад 1. Учасник війни проживає разом із повнолітнім сином, який працює. Розмір пенсії пільговика – 1400 грн. Дохід у даного пільговика менший за податкову соціальну пільгу (1710 грн.), інших доходів учасник війни не має. У даному випадку пільговик матиме право на пільги без подання декларації. Звертаємо увагу, що, згідно з чинним законодавством, пільги батька, учасника війни, не поширюються на повнолітнього сина, тому довідку про доходи сина подавати не потрібно.

Приклад 2. Учасник війни проживає один, розмір пенсії – 1400 грн. Працює. Для визначення права на пільги пільговику обов’язково необхідно подати до управління декларацію та довідку про розмір заробітної плати за 6 місяців.

Приклад 3. Чоловік – учасник війни, якому нарахована пенсія в розмірі 2200 грн., проживає разом з дружиною, дитиною війни, яка користувалася пільгами чоловіка, як член сім’ї учасника війни. Пенсія дружини – 1600 грн. Розрахунок: (2200 грн. х 6 міс.)+(1600 грн. х 6 міс.) : 6 : 2 = 1900 грн. У даному випадку, враховуючи середньомісячний сукупний дохід даної сім’ї, право на пільги матиме тільки дружина, як дитина війни, оскільки розмір її пенсії (1600 грн.) не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (1710 грн.) і її пільги, як дитини війни, згідно з чинним законодавством, не поширюються на чоловіка, тому його розмір пенсії не впливає на дохід дружини.

Приклад 4. Учасник війни отримує пенсію в розмірі 1700 грн. Проживає разом з дружиною, на яку поширюється пільга чоловіка. Пенсія дружини (не пільговик) – 2100 грн. Така сім’я не матиме права на пільги, оскільки середньомісячний сукупний дохід в розрахунку на одну особу перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу. Розрахунок: (1700 грн. х 6 міс.) + (2100 грн. х 6 міс.) : 6 : 2 = 1900 грн.

Приклад 5. Подружжя – обоє діти війни, проживають разом, не працюють. Розмір пенсії дружини – 1600 грн.; розмір пенсії чоловіка 2100 грн. У даному випадку право на пільги матиме лише дружина. В чоловіка розмір пенсії більший за податкову соціальну пільгу (1710 грн.).

Приклад 6. Міліціонер на пенсії (розмір пенсії 1500 грн.) проживає разом з дружиною та 17-річною донькою. Дружина працює і отримує зарплату 2000 грн. Донька навчається і отримує стипендію в розмірі 720 грн.. Для розрахунку середньомісячного сукупного доходу даної сім’ї пільговик повинен подати декларацію та довідки про нараховану заробітну плату дружини і розмір стипендії доньки за 6 місяців Розрахунок: (1500 грн. х 6 міс.)+(2000 грн. х 6 міс.)+(720 грн. х 6 міс.) : 6 міс. : 3 особи = 1406 грн. Дана сім’я матиме право на пільги, оскільки середньомісячний дохід не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу. 

Де можна взяти довідку про доходи непрацюючим пенсіонерам?

–​ Якщо пенсіонер не має інших доходів, крім пенсії, і родина складається лише з пенсіонерів, довідки про доходи подавати не потрібно. І навіть не треба звертатися до УПСЗН: за запитом ми скористаємося інформацією із бази даних отримувачів пенсій і перевіримо право на пільгу.

–​  «Я – дитина війни. Моя пенсія 1800 грн., тобто вища за 1710 грн., і я розумію, що не матиму права на пільгу. Чи потрібно мені все одно приходити до УПСЗН і заповнювати декларацію?» – У таких випадках, якщо пенсія дитини війни або середньомісячний сукупний дохід пільговика вищі за 1710 грн., до УПСЗН можна не приходити – пільги будуть скасовані. Проте радимо усім людям, які втрачають право на пільги, але мають невисокі доходи (особливо тим, чия пенсія не перевищує 2000 грн.), звернутися до УПСЗН, заповнити декларацію про доходи, щоб перевірити своє право на інший вид державної допомоги – субсидію. Звертаємо увагу: навіть якщо родина матиме право на субсидію лише в опалювальний період (тобто з жовтня), звертатися все одно можна уже зараз, щоб потім, у жовтні, не стояти у великій черзі.

Де взяти довідку про відсутність доходів?

–​ Тим, хто працював, але втратив роботу і не перебуває на обліку в службі зайнятості, можна просто прийти до УПСЗН з трудовою книжкою – запис у ній про звільнення і буде підтвердженням того, що доходи відсутні. Довідка не потрібна. Якщо людина не працювала і не має трудової книжки, вона має написати про це пояснення, а ми перевіримо ці дані – зробимо запит у податкову. Якщо людина – приватний підприємець, але не працювала, потрібна довідка з податкової про відсутність доходів.

З якого часу припиняється надання пільги, якщо пільговик не звернувся до УПСЗН?

– Пільговики мають до кінця серпня підтвердити своє право на пільги і подати документи. Інакше вже у липні вони втратять право на пільги. УПСЗН розішлють пільговикам інформаційні листи, та просять подати документи, щоб встигнути їх оформити.

Звертаємо увагу: якщо пільговик приховає, або навмисно подасть недостовірні дані про доходи будь-кого із членів сім’ї, то з місяця, в якому виявлено порушення, такі пільги припиняються. При цьому суму перерахованої, виплаченої пільги громадянин повинен буде повернути.
Фотографії:
Запроваджено новий порядок надання пільг окремим категоріям громадян

Тэги: Украинцы, льготы, закон, граждане

Схожі новини:


Комментариев: 2
ZVEZDA
1 Житомирянин (ZVEZDA)   • 08:38:33, 24.07.2015 [Материал]

А військові не входять до переліку окремих категорій громадян?
KDMS
2 Sergej (KDMS)   • 00:21:11, 25.07.2015 [Материал]

Отака ху*ня малята. Тут і казочці кінець, а хто слухав, молодець!
Оголошення на ЖЖ інфо: