Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Держава і Політика » 2016 » Сентябрь » 28 » 12:08:47

Анжелика Лабунская: «БПП хочет видеть Гундича на должности губернатора Житомирской области»

28.09.2016, 12:29:47 3828 21 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Анжелика Лабунская: «БПП хочет видеть Гундича на должности губернатора Житомирской области»

Пока в Верховной Раде бывшие соратники по постмайданной коалиции ведут себя относительно мирно, интересные баталии происходят в регионах. Не успела «Батькивщина» отпраздновать мини-победу в Киевском облсовете, где утерла нос президентской силе, как Банковая отыгралась на Житомирщине.

Житомирский облсовет отправил в отставку своего руководителя - председателя региональной организации «Батькивщины» Анжелику Лабунскую. И хотя формально Лабунская написала заявление об отставке сама, в облсовете сложилась конфигурация, при которой шансов остаться на должности у соратницы Тимошенко не было. Облсовет сразу же выбрал преемника Лабунской - им стал ее бывший первый заместитель Владимир Ширма, возглавляющий фракцию БПП.

Уже можно утверждать, что укрощение местных советов - одна из основных целей Администрации президента. Излишняя самостоятельность на местах, когда региональные элиты через решение местных советов «качают права» и требуют особых отношений с центром, отнюдь не входит в планы Киева, несмотря на мантры о децентрализации. А учитывая, что местные партийные организации часто имеют свои особые отношения с местными властями, которые не всегда согласуются с партийного центра, в Администрации президента есть все рычаги влияния. Тем более что на местном уровне хватает бонусов для склонения к «конструктивной позиции». Рейтинги Андрея Садового и «Самопомощи» уже притрусили львовским мусором, теперь на очереди - «Батькивщина» с ее нынешними высокими рейтингами и амбициями.

В разговоре с «Главкомом» Анжелика Лабунская жалуется на узурпацию власти в регионе президентской партией, обвиняет демократические силы в конформизме и выражает сомнения в прозрачности «губернаторских» конкурсов, которыми так хвастается центральная власть.
 

З чим була пов’язана ваша вчорашня відставка? Бо з Києва вона виглядала досить несподівано.

Деякі політичні сили – Радикальна партія, «Свобода», «Самопоміч» – називають себе демократичними і розповідають, що БПП – це крах для країни. Але в Житомирській облраді вони зробили все, щоб БПП повністю узурпував владу, – ви ж бачили, кого було обрано після моєї відставки. За десять місяців, що я була головою облради, я не давала їм красти. Тому що обладміністрація і облрада тут узагалі не звикли рахуватися з депутатами і, як завжди, робили все, що хотіли. Але доки я обіймала цю посаду, їм доводилося робити багато публічних речей – було відкрито розподілення бюджетних коштів, ліквідовано базу медпостачання, яка була корупційний вузлом при закупівлі медичних препаратів на всю область, мною було ініційовано створення комунального підприємства «Бурштин Полісся» для узаконення видобутку бурштину. Причому представники партій приходили домовлятися до мене, а якщо щось не влаштовувало, ходили на третій поверх – в обладміністрацію. От так ми й жили. Але терпець їм урвався, і вони вирішили позбутися мене, щоб їм було дуже зручно і тихо працювати.

Чому ви самі заявили про свою відставку, не дочекавшись, доки ваші опоненти самостійно її проведуть?

Прикриваючись інтересами територіальних громад, представник «Самопомочі» пан Жабокрицький подав мені заяву про скликання позачергової сесії. Вони скликали її з єдиною метою – моєї відставки, за яку було зібрано 37 підписів. Вони хотіли влаштувати таємне голосування, щоб потім розповідати, що не брали участь у ньому. І саме тому, щоб усім було зрозуміло, хто є хто, я вчора домоглася відкритого голосування. Вся область сміялася, коли вони розглядали мою заяву дві години і намагалися зняти мене таємним голосуванням. Але я їм цього не дозволила.

Коли ви зрозуміли, що входите у конфронтацію із цим складом облради?
З першого дня обрання розуміла, на що йду.

І все ж таки вас тоді обрали.

А що їм лишалося? Нагадаю, що мене було обрано 33 голосами – це мінімум (Ширма у понеділок отримав 43 голоси. – «Главком»). Ви ж розумієте, що, дивлячись на мою декларацію та принципи життя, мені нема чого запропонувати і я йшла на цю посаду з іншою метою. До речі, мене відправили у відставку з формулюванням «недовіра» і більше нічого.

Чи було узгоджено вашу відставку з центральним керівництвом «Батьківщини»?

Ні. Чесно кажучи, я йому (керівництву. – «Главком») сьогодні пояснювала свій вчинок, бо інформаційно на центральних сайтах це виглядає так, що я раптом чомусь подала у відставку.

 

 

фото: Ігор Мосійчук, Facebook
фото: Ігор Мосійчук, Facebook

І як це сприйняли в Києві?

З великим розумінням і підтримкою.

Чи мали ви перед відставкою розмову із Костянтином Жеваго, з яким вас давно пов’язують?

Я не розумію, чому всі тільки про Жеваго говорять. Я була до свого політичного життя адвокатом і одним із засновників юридичної компанії, клієнтом якої був не один олігарх. Якщо я вела їхні справи, це не означає, що я є їхньою людиною.

Коли ви подавали у відставку, ви вже знали, кого оберуть вашим наступником?

Звичайно. І сьогодні у них усе добре – БПП головує в обладміністрації і в облраді, мер Житомира Сухомлин обирався від БПП. 

Нещодавно в Київській облраді був прецедент, коли всі фракції, фактично об’єднавшись проти БПП, висунули на губернаторський конкурс кандидатуру від «Батьківщини». Чи можна вчорашні події на Житомирщині вважати відлунням подій у столичному регіоні, помстою політичній силі Тимошенко? Адміністрація президента таким чином оперативно відреагувала на можливість втрати контролю над місцевими радами?

Думаю, якщо подивитися по Україні, то це відбувається в усіх регіонах – Херсоні, Рівному, Києві, Житомирі… Сьогодні провладна партія намагається узурпувати владу на місцях, тому що всі розуміють, що скоро вибори.

Була така думка, що саме «Батьківщина» намагається розхитати місцеві ради – у вже згаданій Київській області, також Полтавська міськрада з подачі вашої політичної сили планувала висловити недовіру губернатору…

Не можу казати, що відбувається в інших областях, але в нашій поки що все було тихо і спокійно. Можу сказати, що узурпація влади в Житомирській області відбуватиметься й далі. На 4 жовтня призначено сесію міської ради, де намагатимуться зняти секретаря міськради – пані Чиж від «Самопомочі». Причому хочуть це зробити руками «Батьківщини», після того як «Самопоміч» в облраді голосувала за мою відставку. Їм потрібні свої керовані люди скрізь. Але вони не дочекаються наших голосів за відставку Чиж.

Чи вам відома реальна причина, з якої подав у відставку попередній губернатор Житомирщини Сергій Машковський? Чи будете ви подаватись на конкурс на його заміщення?

Ви мені подали класну ідею. Завтра – останній день подання документів, і я, мабуть, просто зараз це зроблю. В мене всі ті бланки їздять у машині, треба лише заповнити. А причини чужої відставки я коментувати не можу. Можу тільки одне сказати: Сергій Олександрович, незважаючи на те, що ми працювали десять місяців, навіть не сказав «до побачення». Дуже чоловічий вчинок.

Чи збиралася Житомирська облрада прийняти відповідне рішення щодо висунення свого кандидата в губернатори, як це зробила Київська облрада?

Цього не було, тому що нікому не вистачало голосів. Фракція БПП прийняла рішення відправити до конкурсної комісії листа, що вони підтримують і просять призначити пана Гундича, який зараз виконує обов’язки губернатора. Але всі ці конкурси повністю підставні – там однозначно визначається кандидатура, яку має бути узгоджено одночасно в Адміністрації президента і в Кабінеті міністрів. І до конкурсу вже може бути відоме прізвище людини, котра повинна виграти конкурс.

Відповідно вважаєте, що у представника «Батьківщини» Костянтина Бондарева, якого підтримала облрада, немає жодних шансів на Київщині?

Немає. Ви ж бачили, що минулого сесійного тижня БПП вносив законопроект про зміни до закону про державну службу, щоб знову голів ОДА призначав президент без конкурсної комісії. Але він не пройшов, бо у них з «Народним фронтом» не закриті взаєморозрахунки щодо закону про спецконфіскацію. Звісно, буде дуже важко пояснювати рішення комісії, бо, думаю, будуть подаватися люди, які більше підходитимуть під висунуті критерії. Але ж вони не можуть усім забороняти подавати документи на конкурс.

Якщо там суцільна «підстава», як ви кажете, то навіщо ви збираєтеся брати в цьому участь?

А чому ні? Хай тоді мені пояснять, чому, маючи 12 років державної служби, три каденції Верховної Ради, я – заслужений юрист України, кандидат юридичних наук – буду гіршою за людину, яка має стаж державної служби в три роки і яку вони хочуть поставити. Потім у судах можемо зустрітися, навіть в європейському.

«Батьківщина» в Житомирській облраді після вашої відставки позиціонуватиме себе як опозиція більшості, що склалася?

Думаю, що так. Попри те, що у нас друга фракція за кількістю депутатів, ми сьогодні не маємо жодного комітету. І вирішили ні на що не претендувати, не заважати їм працювати. Хай попрацюють – а ми подивимось.

І ви не очікуєте зламу ситуації на користь своєї фракції? Бо нинішня більшість усе ж виглядає як ситуативна.

Я вам скажу, що вони так провели вчора сесію, що якщо хтось оскаржить її в суді, ще невідомо, яке рішення буде.

Збираєтеся оскаржувати?
Особисто я – ні.

Павло Вуєць, «Главком»


Тэги: Лабунская, Житомир, Гундич
   По матеріалам: glavcom.ua

Схожі новини:


Комментариев: 21
morgan
1 Сергей Сосновский (morgan)   • 14:10:18, 28.09.2016 [Материал]

слушайте! это уже переходит все рамки! Она следит за БПП, кого они там видят во сне или наяву в том или ином кресле! Других дел у Анжелики Викторовны нет? Лучше бы за партийцами своими коррупционерами и ворами присматривала! Этот бред мы уже читали на Главкоме. Зачем распространять фигню на постном масле?!
sveta77
2 svet la (sveta77)   • 14:13:42, 28.09.2016 [Материал]

в каждом слове - ложь! строит из себя невинную овечку! как надра дерибанить - так она тут как тут! а как общественность попросила вопрос о древесном угле вынести на сессию, так она ЕГО СНЯЛА!!! Почему??? Да потому что ее коллеги по партии - представители бизнеса и рулят этим процессом. Вдумайтесь - 400 незаконных мест изготовления угля! Этим дымом дышат все местные жители по всей области!!! Они блин у двоих из 26 легальных бочкарей дозвола отняли, а нелегалов оставили работать. Потому что каждый день от них карман Бабы Лабы пополняется!
inna34
3 ina vla (inna34)   • 14:17:55, 28.09.2016 [Материал]

Таки евріка, да! Свєта, ви відкрили Америку! А я то думаю. Там же на сесії після бочкарів виступав чоловік місцевий житель та депутат, активіст з Лугин. То в трансляції на СК1 бочкарів показали, а його виступ вирізали!!!! А чому? А тому що власник каналу є правою рукою пані Лабунської і канал її обслуговує.
pravdamatka
17 Matka (pravdamatka)   • 08:41:13, 29.09.2016 [Материал]

Лампочка что ли?))
Antonina1989
4 Antonina Rybachuk (Antonina1989)   • 14:23:39, 28.09.2016 [Материал]

Оппа, и тут эта статья)) зачем только, спрашивается? Но, ладно. Смотрю баба ЛАВ живёт по девизу "ни дня без кресла". Вот никак не может слезть с потоков, бедная. Вроде бы, кажется, все у тебя есть, Анджела, сама говоришь "посмотрите какие у меня декларации", но вот все тебе мало. Жадность, говорят, не лечится. Вот вам яркий пример.
iva45
7 Iva iva (iva45)   • 14:30:48, 28.09.2016 [Материал]

знаем мы ее декларации, и дом в межигорье знаем, и бабло на счетах, и тачки, и лошадиные фермы знаем. Много всего знаем. А большинство народу не знают, так и думают: бедняжка, голая-босая
inteligent
5 Степан Куземин (inteligent)   • 14:24:53, 28.09.2016 [Материал]

Как она манипулирует! Перевирает все, перекручивает! Профи! Ниче не скажешь. Много судов рейдерских своих таким образом выиграла. Тут ведь главное подстроить законодательство под конкретную ситуацию. Умеет она крутить законом и словом как цыган солнцем. А Жабокрицкий между прочим сказал на сессии, что много раз просил ее внеочередную сессию провести. Так как нужно было громаду из Попильнянщины организовать. Потому что зима однако на пороге уже. Людям нужно полномочия дать свои права отстаивать и строить жизнь. А эта коза сказала, что ей не интересно это все! Эта баба, дающая теперь интервью направо налево, сказала, що ей вопросы громады не интересны! вот поэтому и сняли!
iva45
6 Iva iva (iva45)   • 14:29:34, 28.09.2016 [Материал]

Да это была одна из причин снятия - ее наплевательское отношение к жителям области. Ну и еще абсолютно неудовлетворительный результат ее деятельности как председателя рады. на пальцах пересчитать можно, сколько она решила вопросов чистых народных не лоббистских. А вот бизнесовых для себя и свои шакалов - нарешала много. У нее времени просто не было на простых людей. Сколько раз видел бабушек с дедушками, которые двери облсовета подпирали. Попасть к ней нереально было к этой пани-Голове. Ни народу ни представителям его - депутатам. Устроила, блин, закрытое акционерное общество в облсовете
Antonina1989
8 Antonina Rybachuk (Antonina1989)   • 14:40:41, 28.09.2016 [Материал]

Слушайте, кажется мне, что при уходе она должна отчитаться перед гражданами, что она сделала за строк пребывания в кресле. Я что-то не видела отчета. Или я что пропустила?
iva45
9 Iva iva (iva45)   • 15:14:17, 28.09.2016 [Материал]

она видно решила отчитываться в многочисленных интервью))
Dimyand
10 Місцевий (Dimyand)   • 15:20:52, 28.09.2016 [Материал]

Бля,а шо вы все хотели от "варяга"? Шоб она землю грызла ради Житомирян?
Та ей те житомиряне, тот Житомир и его область вааще пох. был и остался.
Сливки сняты, можно и откланятся...
kolvich
11 Nikolay (kolvich)   • 16:16:45, 28.09.2016 [Материал]

Шкода,що сесія ОДА пройшла без Вулодьки Парасюка.)))
iva45
13 Iva iva (iva45)   • 17:09:17, 28.09.2016 [Материал]

ага, говорят, если бы у нас президентом был парасюк, то и путин получил бы по е""лу))))
1-10 11-16
Оголошення на ЖЖ інфо: