Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Новини України » 2017 » Июнь » 16 » 11:02:00

Мешканці Коростеня у суді вимагають припинення діяльності «Коростенського заводу МДФ». ФОТО. ВІДЕО

16.06.2017, 11:02:00 7366 9 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Мешканці Коростеня у суді вимагають припинення діяльності «Коростенського заводу МДФ». ФОТО. ВІДЕО

Жителі м. Коростень у суді вимагають припинення діяльності «Коростенського заводу МДФ». Судова справа ведеться з грудня 2016 р.

Про це "Журналу Житомира" розповів адвокат Антон Соболівський який також є головою обласної організації Рух нових сил Михайла Саакашвілі.

Організація, яку він очолює, на своїй сторінці у Facebook, 14 червня оприлюднила настуну заяву та документ:

Команда Руху нових сил Михайла Саакашвілі, у складі координатора обласної організації Anton Sobolivskyi та юриста Антоніни Пашинськоі (Коростень) виграли апеляційний суд проти Коростенського заводу МДФ та Українська холдингова лісопильна компанія, які порушуючи екологічні норми працюють на території Коростеня, отруюючи життя місцевих мешканців! 

Ініціативна група мешканців звернулася до суду з позовом про припинення діяльності підприємства та дотримання екологічних норм, проте суд першої інстанції відмовився розглядати справу з незаконних підстав! 

Сьогодні в суді це рішення було оскаржено, справа передана для розгляду у суд першої інстанції. Сподіваємося, що цього разу суд першої інстанції врахує усі докази про екологічні порушення діяльності вказаних законів і винесе рішення, яке буде справедливим!

 









Антон Соболівський розповів "Журналу Житомира", наступне:
 

Як «Коростенськийо завод МДФ»  впливає на життя людей, що виступають проти його діяльності?  

Постійно знижується рівень води в колодязях, а у деяких  вона взагалі зникає, чого не спостерігалось раніше, до введення в експлуатацію заводу та його роботи.          

Якість питної води погіршується. З кожним роком ми спостерігаємо втрату якісних властивостей води і те, що вона стає технічною, однак вимушені використовувати її для пиття, приготування їжі, в побуті.      

Шум в процесі діяльності ПрАТ «Коростенський завод МДФ» вдень та вночі не дає можливості повноцінно відпочивати, негативно впливає на стан здоров’я та самопочуття.

Промисловий пил шарами на ранок покриває  транспортні засоби, подвір’я, а попрана біла білизна стає темною, сірою.

Поприбиравши зовні будинків (помивши вікна, двері), на подвір’ї, чистоти не спостерігається, оскільки промисловим пилом все знову забруднюється, за невеликий проміжок часу вкривається шарами промислового пилу.   Все це сліди забруднюючих викидів заводу в атмосферу в процесі здійснення своєї діяльності.

І всім цим дихають люди, увесь цей пил, який ми бачимо вранці і спостерігаємо на протязі доби, осідає на наших легенях, дихальних шляхах.

Люди почали більше хворіти, погіршилось самопочуття, стан здоров’я. 

Також біля житлових будинків людей прокладено високовольтний кабель живлення потужністю 35000 Вольт,  безпосередньо біля газопроводу, майже впритул  до подвір’я мешканців вул. Князя Я. Мудрого у м.Коростені, що може в будь - який час призвести до вибуху, пожежної небезпеки, чинить загрозу життю і здоров’ю людей. 

На вимогу сусідів ПрАТ «Коростенський завод МДФ» спеціалістами Коростенського міжрайонного відділу ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби України» були проведені дозиметричні вимірювання радіації біля будинків сусідів суб’єкта господарювання.      

Так, згідно протоколу дозиметричного контролю від 06.04.2016 року № 58/31, 32  встановлено, що «потужність експозиційної дози зовнішнього гамма – випромінювання під водостоками навколо будинку в деяких точках більше ніж у 3 рази перевищує середньорічний обласний показник (10-25 мкР/год)».

Згідно другого протоколу дозиметричного контролю від 28.07.2016 року № 118/159  «потужність експозиційної дози зовнішнього гамма – випромінювання - більше ніж в 6 разів перевищує середньорічний обласний показник».

Протокол досліджень - вимірів вмісту радіонуклідів №55/22,24-28 від 04.04.2016р. вказує на  відповідність рівня забруднення грунту цезієм  рівням забруднення ІІ зони, яка є більш забруднена ніж ІІІ зона - м.Коростень.

Отже, крім забруднення навколишнього середовища виробничими чинниками, є наявним значне радіаційне забруднення.
 

Скільки людей в ініціативній групі?  - Жителі прилеглих до заводу вулиць - це більше ніж 150 будинків, тобто близько 450 людей.

Які вимоги виставляє позовна заява?

  1.  Витребувати у відповідачів дозвільні документи на будівництво та введення в експлуатацію юридичних осіб, результати незалежної екологічної експертизи, екологічні паспорти підприємств, розроблену та затверджену в установленому порядку проектну документацію;
  2. Припинити діяльність Приватного акціонерного товариства "Коростенський завод МДФ" та будівництво і подальшу діяльність ТОВ "Українська холдингова лісопильна компанія"  як таких, що забруднюють довкілля, завдають йому шкоди, розміщені в санітарно – захисній зоні.
У травні 2017 року коростеньці виходили на акцію протесту:



На сайті організації повідомляється, що мешканці міста Коростень Житомирської області провели акцію протесту проти роботи екологічно небезпечного «Коростенського заводу МДФ», який отруює життя місцевих мешканців, та звернулись до Президента України Петра Порошенка з проханням втрутитись в ситуацію.









Відзначимо також, що на офіційному сайті «Коростенського заводу МДФ» у розділі новини не має жодної інформації про ці події.

Позиція підприємства не зрозуміла, редакція "Журналу Житомира" хотіла б почути і точку зору на цю проблему від самого «Коростенського заводу МДФ».



  Захоплення-1
 скріншот з сайту підприємства

Тэги: Коростень, экологическая катастрофа, завод МДФ Коростень

Схожі новини:


Комментариев: 9
RaID
1 Сергій (RaID)   • 11:53:18, 16.06.2017 [Материал]

Для сравнения могут искупаться в речках Случ и Хомора.
garold
2 Кonstantin (garold)   • 13:42:46, 16.06.2017 [Материал]

А что же вы молчали когда он строился?
Танюша
8 Татьяна (Танюша)   • 14:23:57, 17.06.2017 [Материал]

Работа была нужна.
ip1982
3 Igor (ip1982)   • 14:36:32, 16.06.2017 [Материал]

Давно є технології виробництва ОСБ без формальдегіду, але чомусь його виготовляють в ЕС і продають в ЕС. А у нас повним ходом виготовляють ОСБ на основі формальдегідної смоли і продають його на внутрішньому ринку, завіряючи покупців, що там все безпечно.
NickChema
5 Юзер (NickChema)   • 17:00:04, 16.06.2017 [Материал]

Они в ЕС и экспортируют большую часть продукции.
garold
7 Кonstantin (garold)   • 08:46:00, 17.06.2017 [Материал]

А МДФ для того же ламината тоже без формальдегида выпускают?К стати в той же Европе такие производства выносят за пределы города,а здесь он в пределах,выходит в Европах дураки,а у нас практичнее люди....
NickChema
4 Юзер (NickChema)   • 16:56:59, 16.06.2017 [Материал]

Был пару лет назад на экскурсии. Там вообще нет отходов, даже древесную пыль съедают специальные бактерии. Производство с обширной географией поставок. В том числе и в страны ЕС.
dakar
6 Инспектор Кранник (dakar)   • 17:55:31, 16.06.2017 [Материал]

Классные плакаты "Не допустимо нового Чернобиля" особенно сильно.
gladart
9 Артем (gladart)   • 21:45:26, 18.06.2017 [Материал]

1-е "потужність експозиційної дози зовнішнього гамма – випромінювання - більше ніж в 6 разів перевищує середньорічний обласний показник" - вы серьезно? Какое отношение гамма излучение имеет к формальдегидам?
2-е, по поводу производства с использованием формальдегидной смолы. Здесь есть люди у кого дома нету мебели из ДСП??? Как вы думаете чем там клеется стружка?
Оголошення на ЖЖ інфо: