Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2017 » Июль » 13 » 12:44:37

Копачі з вилами. Спростування

13.07.2017, 13:14:05 3136 0 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Копачі з вилами. Спростування

Видобуток бурштину – особливо приваблива тема для українських ЗМІ. Ще більшої привабливості їй надає прив’язка до відомих політиків. Нещодавно наші колеги зі Слідства.Інфо провели й екранізували журналістське розслідування під назвою «Копачі з вилами».

В ньому мова йшла про можливу причетність лідера Радикальної Партії Олега Ляшка до підприємства, яке має на меті законно видобувати бурштин на Житомирщині. Програма транслювалась на центральних українських каналах. Згодом інформацію понесли окремі інтернет-видання, а телеканал "Інтер" підготував цілий аналітичний сюжет для «Подробиць тижня».

Розслідування створило певний резонанс і змусило понервувати радикалів. Утім, ми виявили деякі неточності у висвітленні цієї історії. Вони пов’язані, у першу чергу, з відсутністю повноцінних коментарів з боку підприємства, котре пов’язують із головним радикалом країни.


 

Анатолій КАПУСТЮК
Співзасновник ТОВ «Екологічні технології та будівництво»

"Компанія «Екотехбуд», вона не сьогодні створилась, їй вже далеко не один рік. На території села Білка у нас є цілісно-майновий комплекс площею понад 2,5 тисяч квадратних метрів. У нас на балансі є гірнича техніка, екскаватори, бульдозери."


 

Анатолій Капустюк – підприємець з Житомирщини. Він один із співзасновників товариства «Екологічні технології та будівництво», яке має на меті легально добувати сонячний камінь в Коростенському районі Житомирської області.
 


 

Анатолій КАПУСТЮК
Співзасновник ТОВ «Екологічні технології та будівництво»

"Йде мова про централізовані лінії замкнутого циклу. Ми не будемо перемивати ґрунт на землях сільради, а будемо знімати родючиш шар ґрунту та складувати його, а продуктивний шар глини на вантажівках доставлятимемо на завод, який знаходитиметься за 800 метрів від ділянок видобутку, котрі ми запланували і брали погодження обласної ради. Саме там ця глина буде перемиватися, а після цього буде проводитись рекультивація ділянок та родючий шар ґрунту буде повернений на місце."



Утім, як тільки компанія офіційно заявила про наміри легально видобувати сонячний камінь, одразу активізувалися пильні журналісти.
 

Анатолій КАПУСТЮК
Співзасновник ТОВ «Екологічні технології та будівництво»

"Коли я побачив, що мої коментарі були умисно не відображені у повному обсязі та зроблені висновки. По лінії сюжету я зрозумів, що тут акцент і удар направлений на Радикальну Партію"


Ми вирішили розібратися, чому підприємство привернуло до себе увагу ЗМІ, й проаналізувати сюжети наших колег.

Сюжет Слідство.Інфо
Дмитро ГНАП

"Якщо вже рядові копачі знаходять можливість домовитись з правоохоронцями, щоб ті їх не чіпали, то що вже говорити про впливових політиків. Останні прибирають до рук бурштинові родовища не маленькими ділянкам, а сотнями гектарів."


Інформаційним локомотивом у всій цій історії були журналісти Слідства Інфо. Вони прибули на сесію Житомирської обласної ради, аби зафіксувати голосування про погодження надання спецдозволу на видобування сонячного каменю для товариства «Екологічні технології та будівництво».


Сюжет Слідство.Інфо
"Аби отримати ласий шмат, приватна компанія гарантує чималі інвестиції у село."

 

Віталій Уманець
Голова Білківської сільради

"Сільська громада прийняла рішення підписати угоду з товариством на фінансування соціальних проектів в розмірі 5 мільйонів на рік."


 

В сюжеті Слідства.Інфо журналіст ставить під сумнів можливість щорічної виплати 5-ти мільйонів гривень з при прибутків ТОВ «Екотехбуд» на розвиток села, беручи до уваги лише частину соціального договору між підприємством та громадою села.

Сюжет Слідство.Інфо
"Камері Слідство.Інфо вдалось зафіксувати повний текст угоди. Як бачимо, громаді гарантують лише 100 тисяч гривень. Обіцяні ж 5 мільйонів гривень фірма інвестує у Білку з прибутків на території села, якщо такі звичайно будуть."
 

 

Анатолій КАПУСТЮК
Співзасновник ТОВ «Екологічні технології та будівництво»

"Логічний пункт. Коли компанія починає працювати, починає заробляти, вона починає інвестувати. Ми фактично визначили розмір фінансового зобов’язання, яке ми будемо вкладати в розвиток села."

 

Висновок журналістів базується на скріншоті з відео, яке зафіксувала камера наших колег. На жаль, знімок не демонструє повного тексту угоди, який підтверджує таку думку. В частині листка, який закриває палець голови сільради Білки мова йде про виділення 2.2 млн гривень на добудову дитячого садка вже влітку цього року. Це зобов’язання стоїть окремим пунктом.
 

 

Анатолій КАПУСТЮК
Співзасновник ТОВ «Екологічні технології та будівництво»

"В межах даної суми – 5 мільйонів – ми готові направити цільові кошти саме на добудову дитячого садка. Тобто це не просто ефемерні кошти. Це саме цільові кошти, які ми направляємо в село. І тут уже ми, як компанія-інвестор, будемо слідкувати разом з громадою, куди потраплять ці кошти, коли буде добудований дитячий садок і коли він зможе приймати малечу."

 


Слід зазначити, що в селі, де проживає понад півсотні дітей дошкільного віку, все ще немає дитячого садка.

 

Віталій Уманець
Голова Білківської сільради

"У нас 64 дитини дошкільного віку. Їм потрібне приміщення, дошкільна освіта. Влітку, навесні і восени вони перебувають в одній кімнаті в будинку культури, а взимку – в одному шкільному класі."


Крім того, наші колеги називають соціальну угоду результатом загальних зборів села Білка. Тут теж є неточність, оскільки зібрання жителів Білки, яке відбулось 23 травня цього року, називається інакше.

Журналіст:
"То це були загальні збори? Якщо так, то вони не легітимні"
Віталій Уманець:
Голова Білківської сільради:
"Це був схід села"

 

Анатолій КАПУСТЮК
Співзасновник ТОВ «Екологічні технології та будівництво»

"До загальних зборів є певні юридичні вимоги. Тобто, якщо отримуємо погодження на загальних зборах, умовою є присутність близько 51% прописаних мешканців. Завданням журналістів в даному випадку була думка, що вони були проведені не легітимно. Хоча фактично, це була презентація компанії, за результатами даного обговорення Екотехбуд взяла на себе додаткове фінансове зобов’язання, окрім податків."

Водночас закон України про місцеве самоврядування дозволяє голові сільради укладати угоди і договори від імені громади.
 


Сюжет Слідство.Інфо
"Від інтерв’ю на камеру Капустюк відмовився, він погодився прокоментувати ситуацію, що склалась, у соціальній мережі."

 

Анатолій КАПУСТЮК
"Співзасновник ТОВ «Екологічні технології та будівництво»

Коли зі мною зв’язались журналісти, я їм повідомив, що з радістю дав би коментар, але відновлююсь після операції, тому письмово з ними переписувався. Але журналісти вибрали варіант показати далеко не всю інформацію, не всі мої відповіді."


Сюжет Слідство.Інфо
"Що ж стосується Радикальної партії, тут бізнесмен без вагань підтверджує свій зв’язок із Радикальною партією Олега Ляшка."

 

«Дійсно, балотувався до ВР від Радикальної партії, але як то кажуть, посунули по списку до 98 номеру, а після виборів вручили посвідчення помічника депутата на громадських засадах. Напевно, хотіли таким чином згладити ситуацію».


Водночас наші колеги не приводять повний текст переписки, а використовують лише ті його частини, які свідчать про зв’язок Анатолія Капустюка і Олега Ляшка. Співзасновник компанії погодився продемонструвати нам переписку з одним із громадських активістів, яку використали журналісти Слідства.Інфо.
 

Анатолій КАПУСТЮК
Співзасновник ТОВ «Екологічні технології та будівництво»

Відразу відповідаю:
«На питання звичайно можу відповісти. Дійсно балотувався до Верховної Ради від Радикальної партії. Але, як то кажуть, посунули по списку до 98 номеру, а після виборів вручили посвідчення помічника депутата на громадських засадах, напевно, хотіли таким чином згладити ситуацію».

 

Саме цю частинку використали дані журналісти. В цьому ж повідомленні пишу далі:
«Посвідчення помічника я здав та написав заяву про вихід з Радикальної партії, але, не зважаючи на це, на жаль, засвітився на сайті Посіпаки. Де хоч і фігурую, як колишній помічник, все одно це нагадує мені про не найкращий вибір».
 

 

Анатолій КАПУСТЮК
Співзасновник ТОВ «Екологічні технології та будівництво»

"Завдання, напевно, стояло трішки інше, як виходить з даного сюжету. На питання: «Скажіть, яке ви маєте відношення до РПЛ?» - журналісти громадського зазначили, що я підтвердив своє відношення до Радикальної партії."


Непоміченим в сюжеті залишився і той факт, що при голосуванні за погодження надання спецдозволу товариству «Екотехбуд», лідер фракції БЮТ іронічно натякнула на зв'язок Капустюка з Радикальною партією.
 

Анжеліка ЛАБУНСЬКА
Депутат Житомирської облради (БЮТ)

"Я вам відверто скажу. Нам казали: "Ну як ви можете голосувати за погодження? Там же помічник Ляшка, це ж радикали!". Ми будемо підтримувати увесь бізнес, усіх підприємців, які хочуть працювати легально, сплачувати податки, створювати робочі місця."



Виходить, навіть непримиренні політичні опоненти об'єднались навколо рішення дозволити підприємству легальний видобуток бурштину. Невже всі 48 депутатів, котрі проголосували за погодження видобутку зацікавлені особи?
 

 

Анатолій КАПУСТЮК
Співзасновник ТОВ «Екологічні технології та будівництво»

"Користування надр погодили нам 48 депутатів обласної ради. І голоси Радикальної партії взагалі жодним чином не вплинули б на дану ситуацію. Тому тут я можу тільки подякувати свідомим депутатам різних політичних партій, які об’єднались в підтримці даного питання та нашої компанії."


Іншими словами, журналісти лише припустили зв'язок РПЛ та бізнесмена. Утім, це не завадило звинуватити останнього у використанні зв’язків впливових на Житомирщині радикалів.

На цьому розголос даного питання не закінчився. Естафету підхопив вже згаданий телеканал "Інтер", який присвятив орадикаленому підприємству цілий сюжет у підсумковій програмі тижня.
 

Сюжет телеканалу "Інтер"
"Цікавість до бурштину виник у Радикальної партії Олега Ляшко"

Утім, в даному випадку, на відміну від припущень Слідства Інфо, питання причетності Радикальної партії до товариства Екотехбуд не ставиться взагалі. Інформація подається, як факт.

Сюжет телеканалу "Інтер"
«Так що, фактично, коаліцію в діючій Верховні Раді можна назвати і бурштиновою теж»

Але і тут наші колеги допускають неточності. Зокрема, карта, продемонстрована в ефірі Інтера, вказує на спустошену ділянку землі, як на місце видобутку бурштину компанією Екотехбуд. І дарма, що вказана територія знаходиться майже за десяток кілометрів від місця, де компанія отримала погодження облради на видобуток.
 

 

Анатолій КАПУСТЮК
Співзасновник ТОВ «Екологічні технології та будівництво»

"Журналісти телеканалу "Інтер" виїжджають в село. Вони ж розуміють місцезнаходження села і ділянок – це ж відкрита інформація. А потім якимось дивним чином журналісти з’являються від нашої ділянки кілометрів за 10 і, я ж розумію, що не знати цього вони не могли. Спеціально заїжджають в ліс, який перебитий старателями, знімають це місце і кажуть, що ця територія якраз і надана нашій компанії."



Як і в сюжеті Слідства.Інфо, Інтер пов’язує Анатолія Капустюка з головним радикалом країни. Водночас, журналісти навіть не намагались зв’язатись із особами, про яких іде мова, аби підтвердити або спростувати взаємозв’язок. Окрім того, в сюжеті використаний скріншот із сайту Верховної Ради трирічної давнини. Про розірвання стосунків Капустюка і РПЛ - ані слова.
 

 

Анатолій КАПУСТЮК
Співзасновник ТОВ «Екологічні технології та будівництво»

"Увага до нашої компанії і будь-яка спроба призупинити її діяльність вигідна тільки незаконним копачам, яких повністю влаштовує ситуація, коли вони можуть незаконно добувати бурштин. А тут компанія, яка може показати приклад, що може бути зовсім по іншому, вона не зручна."


У сусідніх селах результатом незаконного видобутку старателів став марсіанський ландшафт біля фермерських угідь неподалік від Білки.

Віталій Уманець
Голова Білківської сільради

"Відбувається видобуток варварським способом, помпами перевертають землю, забирають все."

Віктор Олійник
Мешканець села Білка

"У сусідніх селах люди видобували бурштин варварським методом. Люди приїздили туди з лопатами, з помпами – перевертали, перемивали все і нанесли дуже велику шкоду."

 

Усіх мешканців об’єднує одна думка: бурштин рано, чи пізно дістануть. Постає питання лише в законності цього процесу.

 

Віктор Камінський
Колишній сільський голова Білки (телефоном)

"Є погодження громади. Наскільки я знаю, вже перераховано 100 тисяч на рахунок сільської ради. Чому б ні? Його все одно звідтіля дістануть не ці, то інші. Чому не ці? Головне, щоб воно все було законно, щоб від цього не програла ні держава, ні громада."

З легкої руки журналістів,чи не єдине підприємство, що вирішило законним шляхом добувати сонячний камінь,може отримати труднощі в проваджені своєї діяльності.А мешканці села Білка, річний бюджет якого майже вдесятеро менший за запропоновані інвестиції, позбавляться таких потрібних 5-ти мільйонів гривень.
 

Віталій Уманець
Голова Білківської сільради

"Можуть бути катастрофічні наслідки. Інформація про те, що у нас є бурштин, відома. Сюди може приїхати безліч людей зі всієї України і будуть тут робити все, що захочуть неконтрольовано. Ніхто не зможе це контролювати."

Наталія Косинська
Мешканка села Білка

"Хтось зацікавлений в тому, щоб не було цього інвестора"
 

 

Анатолій КАПУСТЮК
Співзасновник ТОВ «Екологічні технології та будівництво»

"До чого призвело це розслідування. Журналісти спробували дати політичне забарвлення нашій компанії. Тепер будь-яке питання від нашої компанії різними органами державної влади розглядатиметься крізь призму політичної приналежності, якої, насправді, не існує."


Все це може статись через неуважність наших колег до збору інформації і надмірну увагу до конспірології й відомих політиків. Наведені вище обставини стали підставою для звернення Анатолія Капустюка до суду.

Анатолій КАПУСТЮК
Співзасновник ТОВ «Екологічні технології та будівництво»

"Ми будемо вимагати спростувати неправдиво наведену інформацію щодо приналежності нашої компанії до будь-якої політичної сили, а тим паче мене особисто, та спростування даної інформації тим же шляхом, яким вони її розповсюдили."


Джерело: Інформаційне агентство "Правда"

Схожі новини:


Оголошення на ЖЖ інфо: