Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Люди і Суспільство » 2018 » Май » 9 » 08:12:59

Житомирські ветерани ОУН і УПА: Війна за Україну ще триває

09.05.2018, 08:12:59 3709 1 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Житомирські ветерани ОУН і УПА: Війна за Україну ще триває

У День пам’яті та примирення представники ГО “Ветеранське братерство”, ОУН та фракції “Об’єднання “Самопоміч” в обласній раді навідалися до ветеранів ОУН і УПА. Ветерани розповіли, що після Другої Світової війни у складі повстанської армії ще не втрачали надії здобути Українську Незалежність, тому не сприймають 9 травня як перемогу.

“Це не моя перемога. Я після того пішла у боївку, мене поранили, два тижні так пролежала у клуні. І після 9 травня ми складали присягу на вірність Українській державі, наших вбивали енкаведисти”, - згадує зв’язкова УПА Євдокія Лихачева (псевдо “Ластівка”).

Після допомоги повстанцям сталінський режим запроторив її до в’язниці, де вона відбула покарання 8 років. Про нинішню війну на сході говорить, що “Росія – це наші вороги, а молодь треба виховувати так, щоб знала, хто є хто”.

Досі товаришують між собою два інших ветерана, які мешкають у різних частинах Житомира: Степан Линишин та Михайло Скоропад. В один голос говорять, що війна за Україну ще триває. Линишин згадав, як його катували “червоні” терористи: встромляли пальці у двері, ламали хребет, аби виказав побратимів, але той не здався.

“Зараз діють так само уже з нашими хлопчиками на сході”, - бідкається ветеран.

Скоропад зауважив, як терористи переодягалися у форму повстанців та чинили страшні злочини.

“Навіть кашкети робили із тризубами і підставляли наших. У 46-му чи 47-му зарубали сільського голову та його дружину. А потім скликали громаду у селі і давай звинувачувати: “Ось що ваші бандерівці накоїли, а ви ж їх одягаєте і годуєте”. Хоча ми знали, хто насправді це робив”, - витирає сльози Михайло Скоропад.


Звертаюся до усіх цими днями віддати шану тим, хто ризикував власним життям задля України, вшанувати пам‘ять загиблих у роки тієї страшної війни. Важливо, аби суспільство розуміло, що будь-яка війна - це злочин проти людства, а ті, хто потурає війні, нехай і гібридними методами наразі, сіє зло. Але ми всі знаємо, що переможе правда!, - заявила Олена Галагуза, депутат обласної ради, голова постійної комісії з гуманітарних питань.
 


Прес-служба фракції “Об’єднання “Самопоміч” у Житомирській обласній раді


1aaaga2
1aaaga3
1aaaga1


Тэги: ветараны, УПА, Самопоміч, ветараны УПА, Житомир

Схожі новини:


Оголошення на ЖЖ інфо: