Живий Журнал
 
ЖЖ » Новини » Держава і Політика » 2018 » Октябрь » 25 » 11:02:35

Іван Вінник розказав про справжні причини підвищення ціни на газ для населення

25.10.2018, 11:02:35 10686 25 Помилка?Помилка в тексті?
Виділили слово мишкою
і натисніть Ctrl+Enter
Іван Вінник розказав про справжні причини підвищення ціни на газ для населення

Верховна Рада повинна заблокувати можливість Уряду Володимира Гройсмана та посадовцям майбутніх урядів фінансувати корупційні схеми Дмитра Фірташа за рахунок підвищення цін на газ для побутових споживачів.

Про це заявив народний депутат, секретар Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник.

“Підвищенням ціни на газ для населення на 23,5 % Уряд Володимира Гройсмана підтвердив, що метою його роботи є добробут та сталий розвиток. Але не Українського народу, а групи олігархів, які використовують монополізовані ними сектори економіки України для концентрації у своїх руках владних важелів впливу з метою ще більшого збагачення”, - повідомив нардеп.


Він нагадав, що вже неодноразово наголошував на помилковості управлінського рішення про врегулювання ціни на газ для населення на рівні зовнішніх ринкових ставок, що означає скасування пільг та прирівняння ціни на газ для побутових споживачів до ціни для підприємців, а також пропонував шляхи уникнення підвищення ціни для населення.

“Позиція МВФ стосовно блокування подальшого зовнішнього кредитування могла б змінитись, дізнайся вони про підвищення прозорості ринку блакитного палива, що дозволило б унеможливити реалізацію корупційних схем на ринку, і, як наслідок, збільшило б надходження виручки за газ. А, отже, і загального показника платоспроможності нашої держави, як боржника МВФ”, – пояснив Іван Вінник.

За словами нардепа, проблема – у непрозорості переліку споживачів. Серед споживачів газу в Україні виділяється декілька категорій. Перша – це побутові споживачі, тобто населення України, яке має право на пільгові тарифи на газ, видобутий з українських надр, відповідно до ст. 13 Конституції. Друга – це промислові споживачі, основною метою діяльності яких є отримання прибутку, для них і ціна повинна бути ринковою.

“Наразі через відсутність єдиного реєстру споживачів природного газу облгази маніпулюють даними про споживання, завдяки чому формується так званий “небаланс”, під яким слід розуміти кількість спожитого газу, який не віднесено на легальні статті витрат. Це означає, що газ (ціна якого для населення нижча, ніж для промисловості) списують на споживання населення, а продають промисловості. При цьому вартість такого споживання не оплачується взагалі, як наслідок формується недостача, яка називається “небаланс”, – розказав Іван Вінник.

За один опалювальний сезон такий “небаланс” досягає рівня 25 мільярдів гривень і вище. За словами нардепа, ці кошти розкрадаються через облгази, більша частина з яких належить Дмитру Фірташу. А недостачі держава змушена покривати за рахунок газу, імпортованого з-за кордону за ціною набагато вищою, ніж у газа видобутку Укргазвидобування.

Нардеп підкреслив, що в умовах існування таких оборудок Кабінет міністрів прийняв рішення про підвищення тарифів на газ для населення на 23,5% – попри те, що існує альтернативний спосіб вирішення проблеми – встановлення прозорості ринку газу.

Вже більше року у Верховні Раді зареєстрований проект закону 6391-1 "Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", яким пропонується створення єдиної бази споживачів природного газу та передача відповідної інформації від облгазів до НАК "Нафтагаз України". Створення цієї бази даних дало б можливість отримати фактичний перелік побутових та комерційних споживачів та напряму застосувати норми Конституції, які дозволяють продавати газ населенню по його собівартості.

“Але чи здійснив Уряд чи особисто пан Гройсман якісь кроки для цього? – Ні! Жодних! Уряд Володимира Гройсмана, як і всі попередні до нього, пішов найпростішим шляхом, а саме – підвищив ціну на газ для населення, незважаючи на надскладний стан української економіки, скрутне фінансове становище більшості людей та зменшення самим же Урядом обсягів коштів, які будуть виділятися на субсидії! Результат – подальше погіршення економічного стану населення та… збереження корупційних схем!” – заявив Іван Вінник.


За його словами, єдине, що може зробити Верховна Рада, – це все ж таки зібрати голоси для прийняття проекту закону 6391-1.

“І я вважаю, що всі політичні сили, які мають програми покращення роботи системи ЖКГ, а тим більше – зниження тарифів, просто зобов’язані відкинути свої амбіції та підтримати цей законопроект. Ні, він не знизить тарифи. Але він поставить крапку на безпідставних підвищеннях цін на газ на користь олігархів всіма майбутніми урядами країни” – запевнив нардеп.

Прес-служба нардепа Івана Вінника


Ефір на СК1


Тэги: тариф на газ, парламент, Гройсман, Цена газа

Схожі новини:


Комментариев: 25
RaID
1 Сергій (RaID)   • 11:50:01, 25.10.2018 [Материал]

Причина всіх бєд люди з мозгами як у інфузорії туфелька, яким ща скажи зроблю пенсію 25к, а газ за дві копійки і вони підуть за того популіста голосувати строєм. Ніхто не пробує думати як то буде досягатись. Але кому я це розказую...
MakeAmericaGreatAgain
5 Василий Павлович (MakeAmericaGreatAgain)   • 15:28:06, 25.10.2018 [Материал]

При этом, добыча газа в Украине идет полным ходом, "на благо народа", ведь Нафтогаз решил попросить из бюджета-2019 всего-лишь 230 миллиардов, а перечислить туда почти в 2 раза меньше.

Говоря простым языком: то, каким образом Украина делает добычу сырья, на сегодня, приносит Украине только убытки.

Для жаждущих пруфов, документы по ссылке ниже:
https://drive.google.com/file/d/1M-8yeHolBBps1tl2fvzEb1oObia2zKl5/view
RaID
6 Сергій (RaID)   • 15:36:53, 25.10.2018 [Материал]

Ціна на газ для промисловості з 1 жовтня 14,80 за куб. Для населення після здорожчання на 23% буде десь 8,60... хто має покривати різницю у ціні?
pushistik13
7 Пушистик (pushistik13)   • 16:14:50, 25.10.2018 [Материал]

а кроль со сцены майдана вещал, что население будут получать дешёвый газ собственной добычи.....

https://youtu.be/yL_9sngYSGA

зачем щас население переплачивает клятым словакам?
RaID
8 Сергій (RaID)   • 16:29:26, 25.10.2018 [Материал]

Ну так не мішки таскати. Є ж ціна, вона публічно відома, є багато постачальників зараз і підприємства обирають того де їм пропонують кращі умови, це може бути ціна, розстрочка, ще там якісь умови, кому що потрібно. Далі транспортування від постачальника до споживача. На цю вартість ціна може відрізнятись плюс мінус. Тоді це ринкова ціна. А коли тобі диктують по чому ти маєш продати бо якийсь політик щось там придумав, а поруч абстрактий постачальник продає по 14, а ти по 7 то хто раніше загнеться і не зможе більше видобувати газ?
pushistik13
9 Пушистик (pushistik13)   • 17:01:59, 25.10.2018 [Материал]

годная методичка.....
я так и представляю слова девочки из Житомиргаза - дорого, пройдись по рынку, найди дешевле.
в отсутствии рынка говорить за рыночную цену смешно.
RaID
11 Сергій (RaID)   • 10:02:32, 26.10.2018 [Материал]

А ви підіть, як ви кажете до дєвочкі з ЖитомирГазу, і спитайте скільки споживачів промислових звалило від них за останні роки і потім розказуйте про відстуність ринку. Поки що він вітсутній тільки для населення, але і то не за горами, бо вже відділена ціна газу і транспортування, житомиргаз від житомиргаззбуту, і рано чи піздно і населення зможе купити газ у іншого постачальника, просто поки що інші постачальники не дуже зацікавлені, але промисловість масово обирає собі де дешевше чи краще. Ринок є і є ціна на ньому.
pushistik13
12 Пушистик (pushistik13)   • 12:43:27, 26.10.2018 [Материал]

и сколько звалыло, и главное к кому?
можно адреса и телефоны этих омрияных поставщиков?

а то может я как последний лох плачу житомиргазу, а есть какой-то газпром-сбыт, у которого ну просто шикарные условия....
RaID
13 Сергій (RaID)   • 13:02:16, 26.10.2018 [Материал]

Ви підприємство? Якщо так то вже мали б знати як шукати постачальника... натякну - ваш що у гуглі забанили?
pushistik13
14 Пушистик (pushistik13)   • 13:23:04, 26.10.2018 [Материал]

я спаришивал не за поставщиков, а за поставщиков с ценой меньше, чем у Житомиргаза. Есть такие?
RaID
15 Сергій (RaID)   • 14:01:40, 26.10.2018 [Материал]

мабуть ще раз треба писати про вас що у гуглі забанили? Йдіть у результати тендерів і дивіться де ЖитомирГазЗбути програвав і які були ціни.

Ось вам приклад такого тендеру
https://auction.openprocurement.org/tenders/feebb1ed65d947efb71ede5b2c72c545

ЖГЗ: 5 052 546,40
Переможець: 4 293 999,00

І це тендера, де бюджетні контори в основному бо по закону мають йти на тендера, а приватні самі собі хазяєва де купувати газ і тому ніхто їх не втримує у тому ЖитомирГазЗбуті.
pushistik13
16 Пушистик (pushistik13)   • 14:25:15, 26.10.2018 [Материал]

отлично, я ждал такой ссылки.
теперь вопрос - откуда победитель этого тендера взял дешёвый газ. Разница в цене с житомиргазом 1200 гривен на 1к кубов. Не из Полтавы ли часом газок? Тот, у которого себестоимость $70?
RaID
17 Сергій (RaID)   • 14:39:38, 26.10.2018 [Материал]

По перше ні ви ні я не знаємо де той постачальник його бере, може закуповує у рашки персонально, може добуває, я не знаю і не цікаво, бо причому тут це? Я показав що є ринок газу, які питання ще можуть бути? Газ може бути звідки завгодно, чого це вас має цікавити? Це може бути навіть офіс у одну кімнату, який не має скважини, де сидять люди які знають як купити на оптовому ринку і продавати у роздріб більш дрібним споживачам. Це ринок. Якщо хтось добуває, сплачує у бюджет ренту за користування газом, а далі продає по ринковій ціні то які питання? Хто добуває вже народу відплатив за його надра рентою платою у бюджет, далі за ці кошти держава роздасть субсидії бідним, а багаті нехай самі платять за свої маєтки по 5000 квадратів, нехер субсидірувати мажорів. Якщо ми заставляємо постачальника1 продавати газ за 1х, а постачальник2 може продавати за 2х, то вгадайте у кого скоро будуть всі скважини? Бо хто може бурити нові, робити розвідку і так далі? У кого немає бабла чи той у кого є бабло? Крім того, найбільше газу в країни видобуває Укргазвидобування, це державна контора, яка продавши газ по ринковій ціні виплачує дивіденди державі, тобто знову ж таки у бюджет, зато має кошти на розвиток видобутку. Якщо ви досі вірите що хтось має продавати щось задешево, то чому це газ? Йдіть купуйте бабцям на село дрова на зиму за дві копійки, можете навіть самі нарубати, я побачу як довго ви протягнете без оплати за ринковою ціною.
pushistik13
18 Пушистик (pushistik13)   • 14:55:59, 26.10.2018 [Материал]

тогда стоит договаривать.
Есть рынок краденого газа. Есть определённые конторы, которые имеют к нему доступ. И такой рынок всех устраивает. Всё остальное - лирика....
RaID
19 Сергій (RaID)   • 15:06:13, 26.10.2018 [Материал]

Ну раз таке діло, то да, реплілоїди правлять світом!

Для тих хто може мислити, а не кричати лозунги треба читати, розбиратись, дивитись і думати головою, а не емоціями і меньше вірити популістам.
https://youtu.be/kv_VPBymovM
pushistik13
20 Пушистик (pushistik13)   • 15:23:42, 26.10.2018 [Материал]

я больше склоняюсь к инсектоидам....

сказки о рептилоидах придумали инсектоиды, чтобы отвести от себя подозрения
Tax
24 Игорь (Tax)   • 22:52:34, 01.11.2018 [Материал]

Тендера кажете, а по моєму офіційний аукціон відкатів.....
Tax
23 Игорь (Tax)   • 22:51:01, 01.11.2018 [Материал]

Ринок це коли немає монополії, а коли всі наші "спекулянти" (посередники) купують газ в 1 єдиної фірми то про який ринок Ви говорите?
Tax
22 Игорь (Tax)   • 22:47:47, 01.11.2018 [Материал]

Поясніть з чого склалася "ринкова ціна" українського газу?
RaID
25 Сергій (RaID)   • 13:48:33, 02.11.2018 [Материал]

Ринкова ціна це ціна за яку ви можете купити на ринку, ціна на газ для населення вставновлена не ринковим методом, а встановлено що продавець нафтогаз має продавати газ по такій то ціні. Якщо закон прибрати, то продавець не буде продавати вам газ по такій ціні більше, бо його ніхто і ніщо не змушує, і далі та ціна по який ви зможете купити газ і буде ринкова, от і гадайте яка це ціна.
Tax
21 Игорь (Tax)   • 22:45:38, 01.11.2018 [Материал]

Різницю в ціні покривати говорите? От і я думаю хто людям гроші поверне за газ вартістю по 5 гривень за кубічний метр.
pushistik13
2 Пушистик (pushistik13)   • 12:31:09, 25.10.2018 [Материал]

интересно объяснит кто-то этому "депутату" от правящей партии, что он ...
Сalikusu
4 Çalıkuşu (Сalikusu)   • 14:42:52, 25.10.2018 [Материал]

Олег ))
current_user
3 Current User (current_user)   • 13:09:26, 25.10.2018 [Материал]

І живе народний обранець в готельному номері(
vovik-zt
10 Володимир Фролов (vovik-zt)   • 21:25:13, 25.10.2018 [Материал]

З таким та призвищем краще б співав і не в раді :) Таке враження що кожен з депутатів окремо так все знає і розуміє народ, що немов той янгол во плоті, а спільно вони всі якись дияволські рішення приймають...
Оголошення на ЖЖ інфо: