Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Авторская колонка » Микола Череднік

Про районні ради Житомира

Автор: Микола Череднік, 25.12.2017, 12:15:53
Автор Микола Череднік

Микола Череднік

все статьи автора

Після оприлюднення проекту рішення про неутворення районних у місті рад, а також після «добровільної» передачі частин повноважень Богунською районною радою активно почали обговорювати необхідність існування районних у місті рад.

Вважаю, що варто ставити питання не про існування та ліквідацію, а про об’єм повноважень районних у місті рад.

Питання мало б ставитися наступним чином: чи потрібні місту районні ради без повноважень? Чи потрібні місту ефективні районні ради?

Очевидним є те, що районні ради без повноважень непотрібні місту та громаді. В той же час маємо розуміти, що міська рада не може ефективно використовувати усі свої повноваження. Неможливо одночасно працювати над загальним та стратегічним розвитком міста, стратегією розвитку приймати загальні та комплексні рішення і одночасно вирішувати дрібні побутові проблеми. Через те, що міська рада не делегує частину своїх повноважень, вона не здатна самостійно ефективно виконувати їх. Якщо усі говорять про децентралізацію та ефективне врядування, логічним є передача частини повноважень на рівень районів міста.

Це не політичне питання, це питання ефективного врядування у місті.

На мою думку, варто ставити питання про розширення повноважень районних рад та надання їм реальних повноважень та механізмів для роботи на районному рівні.

Для мене особисто не стоїть питання у повноваженнях або існуванні рад, якщо дійсно ліквідація районних у місті рад покращить обслуговування людей та їхнє життя. Буду першим, хто підтримає ліквідацію рад або передачу повноважень. Але жодної інформації про те, що та яким чином буде покращено та як це відчують житомиряни, немає. Наразі ніхто не може підтвердити та показати хоча б якісь розрахунки. Я маю сумніви щодо економії від ліквідації рад та про існування таких розрахунків загалом.

Навіть якщо районні ради будуть не утворені, відповідно до районного поділу міста, буде створено районні адміністрації з відповідним штатом працівників. Голів адміністрацій буде призначати міський голова, а не обирати депутати.

Питання існування рад та повноважень районних рад є дуже непростим. Коли ставиться питання про існування рад, а не про ефективність врядування не лише районних рад, а і міської ради. Особисто я маю сумніви у щирості мотивів таких «покращень» для житомирян.
Автор: Микола Череднік, редактор рубрики "Микола Череднік" на ЖЖ.info
Микола Череднік | 25.12.2017 | Переглядів: 1506
Редакція сайту може не розділяти думку автора статті
та відповідальності за зміст матеріалу не несе.
Коментарів: 0