Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Авторская колонка » Микола Череднік

ЧИ ЗМІНЯТЬ ЩОСЬ ДОСТРОКОВІ ВИБОРИ

Автор: , 27.02.2018, 22:00:45
Автор Микола Череднік

Микола Череднік

все статьи автора

Розмови про дострокові парламентські вибори тривають з 2015 року. Час від часу ця тема з’являлася в інформаційному просторі, але все закінчувалося на рівні розмов та чуток.

На початку 2018 року тема дострокових парламентських виборів знову почала набирати оберти, але схоже, що зараз подібний сценарій всерйоз розглядається коаліційними фракціями та партійними лідерами.

Час від часу у ЗМІ з’являється інформації про конфлікти між лідерами коаліції, між Прем’єром та Президентом тощо. Відповідає ця інформація дійсності чи це лише організований «злив» та формування певного інформаційного поля – невідомо.

Якщо за розмовами про дострокові вибори цього разу послідують певні дії, восени українці знову обиратимуть своїх представників у парламент. І, на жаль для усіх нас, є дуже мало шансів, що політична кон’юнктура після нових виборів зміниться.

Наразі ситуація складається так, що суспільству знову будуть пропонувати політичний «секонд-хед». Якщо вибори відбудуться восени, вони пройдуть за старою виборчою системою з мажоритарними округами та закритими партійними списками.

Українське суспільство, згідно з соціологією, вже давно не має довіри до парламенту. Тому дострокові вибори та формування нової коаліції, теоретично, могли б повернути довіру людей до найвищого законодавчого органу країни. Питання, чи покращиться парламент у результаті виборів – наразі залишається відкритим. Чи буде з кого обрати достойних представників та чи знайдуться партії, яким можна довірити владу в країні, залежить, в першу чергу, від нас з вами та від того, чи зможемо ми об’єднатися та запропонувати альтернативу старим партіям та політикам.

На парламентських та президентських виборах ми щоразу бачимо одні й ті ж прізвища. Тих, хто давав багато обіцянок і ніколи їх не виконували. І напевно, я не один, кому це вже набридло.

У нас не працюють соціальні ліфти та система виборів не функціонує так, як мала б. Якщо до влади прийдуть нормальні люди і почнуть робити правильні речі – тоді усі ті, хто зараз сидить у високих кабінетах, будуть змушені піти геть. Вони це розуміють і тому робитимуть усе, щоб система і люди в ній залишалися незмінними, щоб реформи не закінчувалися ніколи. Вони надалі роками будуть «реформувати», а насправді продовжувати розкрадати країну.

Потрібно відверто казати, що представники влади не хочуть змінювати країну та робити її кращою. Вони не хочуть, щоб у владу приходили нові та чесні люди, щоб вибори були прозорими, щоб люди могли впливати на події.

Сценарій неочікуваних дострокових виборів може бути одним із механізмів недопущення до влади нових та не своїх. Адже «свої» завчасно знатимуть та готуватимуться до виборів, у той час «не свої», не маючи інформації, будуть змушені наздоганяти та діяти в дуже короткі терміни, і як наслідок – мати і без того мізерні шанси змінити країну.

Микола Череднік | 27.02.2018 | Переглядів: 1534
Редакція сайту може не розділяти думку автора статті
та відповідальності за зміст матеріалу не несе.
Коментарів: 0