Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Конкурс «Є-data Рейтинг» оприлюднив проміжні результати - в маленьких містах державні службовці звітують краще ніж у великих

Автор: Лера Наумова, 20.11.2017, 20:51:34 Конкурс «Є-data Рейтинг» оприлюднив проміжні результати - в  маленьких містах державні службовці звітують краще ніж у великих

Державні службовці міської влади почали краще звітувати про використання бюджетних коштів. Про це свідчать проміжні результати національного конкурсу «Є-data Рейтинг», в якому бере участь 461 населений пункт України зі статусом міста. З 1 липня до 1 жовтня 2017 року майже на 2 млн. збільшилася кількість договорів, актів та звітів, опублікованих розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів на порталі e-data.gov.ua.

На даному етапі конкурсу п’ятірка лідерів-міст, влада яких найбільш відкрита для громадськості, виглядає так: м.Заліщики (Тернопільська обл.), м.Сколе (Львівська обл.), м.Нетішин (Хмельницька обл.), м.Лубни (Полтавська обл.), м.Новий Розділ (Львівська обл.).

 «Методологія, за якою обчислюється рейтинг, дозволяє невеликим містам на рівних змагатися з мегаполісами, на боці яких високошвидкісний інтернет, великий адмінресурс тощо, - говорить Александр Щелоков, керівник проекту Є-data та засновник ресурсу 007.org.ua. – Ми бачимо, що керівництво багатьох таких міст дуже відповідально й натхненно ставиться до конкурсу. Тому вони – в лідерах».

Гарний приклад – Покров. Оприлюднення проміжних результатів рейтингу, яке відбулося 1 жовтня 2017 року, виявило що це місто, розташоване в Дніпропетровській області, за квартал піднялося на 160 пунктів і увійшло до першої десятки «Є-data Рейтинг». Злет відбувся головним чином завдяки реєстрації нових розпорядників, які раніше не були зареєстрованіта не оприлюднювали інформацію на порталі e-data.gov.ua. Протягом 3 кварталу рівень реєстрації в місті Покров збільшився на 20%, та станом на 1 жовтня 86% державних установ Покрова звітують перед громадою.

«На сьогодні в містах України знаходиться 42 746 розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, - говорить Оксана Маркарова, Перший заступник Міністра фінансів України. -  Але під час проведення конкурсу стало зрозуміло, що приблизно 20% з них за останні два роки не мали операцій збюджетними коштами. Якщо організація перестала функціонувати, її потрібно виключати з реєстру. Інакше наявність установ, які не виключені з реєстру і не звітують на порталі e-data.gov.ua, негативно впливає на рейтинг міста та заважає упорядкуванню якості реєстру загалом».

Інтерактивна мапа рейтингу прозорості всіх міст України станом на 01.10.2017 доступна за посиланням http://bit.ly/2zIKEJK

Конкурс триватиме до 31 грудня 2017 року, отже, наразі змагання продовжуються.  Важливим може стати кожен зареєстрований кабінет і навіть документ. З 15 вересня 2017 року Єдиний веб-портал використання публічних коштів(Є-data)введено в промислову експлуатацію. Це сприяє більш сумлінному звітуванню державних установ. З 1 жовтня до 4 листопада на порталі e-data.gov.ua тривав 35-денний звітний період. Це також матиме сильний вплив на статистику та результати рейтингу. Міста, які зараз займають перші сходинки рейтингу, розташовані дуже близько один від одного. Таким чином, на фінішній прямій все може змінитися.  

Переможці конкурсу «Є-data Рейтинг» будуть оголошені у січні 2018 року. Про них дізнається вся країна. Але головну перемогу здобудуть місцеві жителі. Міста України вже стали більш прозорими. Активісти, журналісти, підприємці, інвестори отримують  можливість контролювати витрати бюджетних коштів, впливати на дії влади і вступати з державою у вигідні ділові відносини. 

Нагадаємо, рішення створити «Є-data Рейтинг», який оцінює прозорість місцевого врядування, було прийняте Міністерством фінансів України та ДУ «Відкриті публічні фінанси». Конкурс проводять засновники проекту Є-data та ресурсу 007.org.ua у партнерстві з МФ «Відродження».

Довідка

Про «Є-data Рейтинг»

Мета змагання – заохотити державних службовців оприлюднювати на Єдиному веб-порталу використання публічних коштів інформацію, щодо витрат бюджетних організацій, які вони очолюють. Інша важлива ціль – покращити якість реєстрів та інформації яка оприлюднюється на порталі Є-data.

Рейтинг міст визначають три параметри:

  • Відсоток реєстрації - це відсоток зареєстрованих на Єдиному веб-порталі порталі використання публічних коштів(Є-data) розпорядників та одержувачів бюджетних коштів міста. Згідно з Законом України «Про відкритість використання публічних коштів» реєструватися (створювати кабінети) та оприлюднювати інформацію повинні всі розпорядники та одержувачі бюджетних коштів, але в реальності звітують не всі.
  • Наповнення кабінетів – показник, який відображає, чи вносить розпорядник дані в зареєстрований кабінет.
  • Кількість внесених документів – до розрахунку рейтингу береться відносний приріст кількості документів, внесених на портал e-data.gov.ua розпорядниками міста.

 

Єдиному веб-порталі порталі використання публічних коштів (Є-data), e-data.gov.ua - найбільша в Україні база відкритих даних у сфері публічних фінансів. Портал працює з 15 вересня 2015 року. Згідно з Законом України «Про відкритість використання публічних коштів» на порталі оприлюднюються всі трансакції Державної казначейської служби та інформація про використання коштів державного і місцевих бюджетів. 

«Пошуково-аналітична система .007», 007.org.ua - проект, який допомагає журналістам та громадським активістам працювати в секторі публічних фінансів. Головна мета сервісу - забезпечити громадськості максимально зручний доступ до відкритих державних даних і за рахунок збільшення прозорості сприяти зменшенню зловживань і корупції в країні.

ГО «МАЄ БУТИ» - організація, основною метою якої є сприяння стратегічному розвитку соціально-економічної системи України шляхом залучення провідного вітчизняного та міжнародного теоретичного та практичного досвіду з поєднання джерел та напрямів використання економічних, політичних, наукових, інформаційних ресурсів  для більш ефективного розвитку проектів на будь-яких рівнях. Організація  розвиває веб-сервіси Офіційний портал публічних фінансів та «Пошуково-аналітична система .007» на основі open data у сфері публічних фінансів.

Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) - одна з найбільших благодійних фундацій в Україні, національний фонд, що входить до глобальної мережі Фундацій відкритого суспільства (Open Society Foundations). Місія МФВ – сприяти розвитку відкритого суспільства в Україні на основі демократичних цінностей через підтримку значущих громадських ініціатив.

Автор: Лера Наумова, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 20.11.2017 | Переглядів: 1458 | конкурс, украина, политика

Читайте також на цю тему: