Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Як правильно вибрати університет Польщі?

Автор: Ольга Корнійчук, 01.03.2018, 14:22:26 Як правильно вибрати університет Польщі?

Як правильно вибрати університет Польщі?

Що потрібно врахувати при виборі ВНЗ? Які критерії визначають статус університету? Яка різниця між державними та приватними вузами?

Навчання в Польщі сьогодні стало майже масовим явищем, і ця тенденція зберігатиметься й надалі. Проте, багато хто стикається з проблемою вибору правильного навчального закладу, так як пропозицій багато, а зробити конкретний вибір важко, оскільки потрібно врахувати багато нюансів. Саме тому компанія «Топ-Освіта» підготувала коротку, але важливу інформацію про те, за якими критеріями краще обирати навчальний заклад.


Навчання в Польщі


 

Що потрібно врахувати при виборі університету в Польщі?

1. Форма власності. В Польщі, як і в Україні, є державні та приватні ВНЗ. Як одні, так і другі видають європейський диплом після закінчення навчання, який визнається всіма країнами Європи та більшістю у світі. Відрізняються такі ВНЗ між собою вартістю оплати за навчання: в державному університеті за рік навчання потрібно заплатити від 2000 євро, в приватному ціни стартують від 900 євро в рік. Перелік всіх університетів Польщі можна знайти тут.

2. Вибір спеціальності. Це один із визначальних критеріїв, від якого залежить вартість навчання та вибір самого університету. Гуманітарні спеціальності є одними із найпопулярніших, тому їх пропонують як державні, так і приватні ВНЗ. На технічних напрямках переважно спеціалізуються державні виші (найбільший вибір в політехнічних університетах, які знаходяться у всіх великих містах Польщі). Що стосується творчих напрямків (музика, хореографія, художнє мистецтво тощо), то набір на них здійснюють переважно ті навчальні заклади, які спеціалізуються на тому чи іншому напрямку.

3. Вступні екзамени. Як правило, вступ на більшість спеціальностей не передбачає здачу вступних екзаменів. До уваги береться середній бал шкільного атестату (у випадку вступу на магістратуру – бал диплому) та сертифікат, що підтверджує знання мови. Деякі ВНЗ можуть проводити вступну співбесіду для визначення рівня володіння мовою. Вступні екзамени обов’язкові для тих, хто обирає творчу спеціальність (дизайн, фотографія, музика, хореографія), лікарську справу чи спортивний напрямок.

4. Місце розташування. Цей показник також вартий уваги, оскільки від того, в якому місті ви будете навчатися, прямо залежать витрати на харчування та проживання. Найдорожчими містами Польщі вважаються Варшава, Краків, Вроцлав, найдешевшими – Лодзь, Люблін, Гданськ. Проте, є багато інших міст, де витрати на проживання ще менші. Це, як правило, невеликі міста в різних частинах Польщі.

5. Можливість отримати стипендію. Навчання в Польщі для студентів-іноземців є платним (за винятком тих, хто має Карту Поляка), проте всі можуть отримувати стипендію або ж бути звільненими від оплати за навчання практично в кожному ВНЗ, незалежно від того, приватний він чи державний. Оскільки університети Польщі мають широку автономію, вони самостійно приймають рішення про надання стипендії. Крім того, ви можете претендувати на стипендії різних видів: це може бути ректорська, соціальна, наукова, спортивна стипендії. Подавати свою кандидатуру можна після вступу. Рішення про її отримання приймає ректор.Враховуючи дані критерії, можна дійти до висновку, що правильний вибір університету – це процес, який може тривати не один місяць. Тому чим раніше ви вирішите отримувати вищу освіту в Польщі, тим більше часу на вибір ви будете мати.

Автор: Ольга Корнійчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 01.03.2018 | Переглядів: 1680 | образование, Польша

Читайте також на цю тему: