Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Заміна прозорого кришталика ока

Автор: Сергій Ковальчук, 16.05.2019, 21:20:41 Заміна прозорого кришталика ока

Заміна прозорого кришталика ока - унікальний метод в рефракційної хірургії. Його впровадження в практику дозволило істотно розширити коло пацієнтів, на питання яких про можливості позбавлення від окуляр офтальмохірурги можуть дати позитивну відповідь.

Справа в тому, що можливості операцій по корекції зору на рогівці обмежені тією чи іншою кількістю діоптрій, які можуть бути максимально виправлені таким підходом. Відносно непогана ситуація з рогівковими методами при короткозорості - так, операцією LASIK при оптимальних умовах можна зняти до 12 діоптрій короткозорості. Рефракційно-лазерні методи корекції далекозорості справляються гірше - максимум 4-5 діоптрій. Виникає питання: що робити іншим?

До відносно недавнього часу відповідь була одна - носити окуляри або контактні лінзи. З появою методу заміни прозорого кришталика обмеження подібного роду практично зняті. Тепер дійсно будь-яка ступінь порушення рефракції може бути виправлена ​​хірургічно.

кришталик ока
Заміна прозорого кришталика як випливає з назви використовує зовсім інший підхід, ніж LASIK, ФРК і інші методи рефракційно-лазерної корекції. Ключове місце впливу не рогівка, а кришталик. Через маленький самогерметізіруйщійся розріз на рогівці або склері за допомогою ультразвуку віддаляється речовина хрусталіка- ядро ​​і кора.

В залишену на місці капсулу кришталика вставляється штучний кришталик - лінза, оптична сила якої враховує таку віддаленого кришталика з поправкою на короткозорість або далекозорість, в залежності від конкретного випадку.

Оскільки випускаються промисловістю штучні кришталики (інтраокулярних лінз, ІОЛ) не мають обмежень по оптичній силі, практично будь-яка ступінь порушення рефракції може бути усунена.

При короткозорості обмеження можуть бути пов'язані зі станом сітківки. При її вираженої дистрофії підвищується ризик відшарування сітківки. Крім того, при серйозних дегенеративних змінах в макуле, відповідальної в сітківці за високу гостроту зору, після операції зір може суттєво не поліпшиться.


заміна кришталика ока
При вкрай високих ступенях далекозорості, т.зв. мікро- або нанофтальме, коли довжина передньо-задньої осі очного яблука менше 19 мм, можуть виникнути проблеми з імплантацією штучного кришталика (ІОЛ). Чим більше оптична сила ІОЛ, тим товщі вона повинна бути, тим більше невідповідність між розмірами очі і ІОЛ, тим важче зігнути лінзу (якщо вона гнучка).

Проблема іноді вирішується імплантацією не однієї, а двох більш тонких ІОЛ, сумарна оптична сила яких компенсує всю далекозорість. Інший момент при застосуванні методу заміни прозорого кришталика при далекозорості пов'язаний з тим, наскільки добре око бачить в своїх кращих окулярах. Якщо від найсильніших очок немає істотного поліпшення зору, то не доводиться розраховувати на оне і після операції.

Природно, всі ці питання вирішуються хірургом до операції.

Як видно, заміна прозорого хрусталика ока технічно мало відрізняється від операції з приводу катаракти. Різниця полягає в переслідуваних цілях. При катаракті є помутніння в кришталику, що заважають хорошого зору. Операцією видаляється мутний кришталик із заміною його на штучний, компенсуючий його оптичну силу. При короткозорості або далекозорості кришталик прозорий, але його оптична сила або занадто велика, або занадто мала для того, щоб проектувати зображення точно на сітківку. Заміною прозорого кришталика офтальмохірурги домагаються потрібного ефекту.

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 16.05.2019 | Переглядів: 1647 | зрение, Здоровье, медицина

Читайте також на цю тему: