Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Правовий супровід з боку митного юриста

Автор: Сергій Ковальчук, 30.05.2019, 01:55:37 Правовий супровід з боку митного юриста

Багато компаній, фізичних осіб-підприємців України плідно співробітничають з іноземними партнерами. Коли справа йде про експорт, імпорт товарів чи обладнання обов’язкове проходження вантажу через митний контроль.

Проте практика свідчить, що не в кожному підприємстві досконально володіють тонкощами митного законодавства. Як наслідок виникають порушення, які тягнуть за собою майнові та фінансові втрати. Тому й виникає потреба у професійній правовій допомозі, яку надає юрист з митних питань. У зв’язку з цим доцільно навести основні напрямки роботи фахівців.
 

Консультаційна підтримка

Рекомендації юриста, як правило, стосуються не тільки митних питань. Поради надаються щодо порядку здійснення зовнішньоекономічної діяльності в цілому.

Наприклад, професіонал підкаже, як укласти надійний контракт з контрагентом з іншої держави. За потреби буде підготовлений перелік документів, яких потребує угода.

Що ж стосується взаємовідносин з митницею, темами консультації юриста можуть бути такі напрямки:

  1. Порядок декларування товарів з урахуванням їх ознак, специфіки умов постачання тощо.

  2. Особливості обчислення та справляння обов’язкових платежів.

  3. Наслідки порушення митних правил.

  4. Процедура оскарження рішень, дій/бездіяльності співробітників митниці.


Роз’яснення надаються як в усній, так і в письмовій формі. Можливий також діалог у телефонному форматі.
 

Представництво інтересів у судах

Як показує практика, найбільш значна кількість митних спорів вирішується за допомогою органів правосуддя.

В адміністративних судах розглядаються справи щодо оскарження рішень стосовно визначення митної вартості товарів, відмови у їх декларуванні тощо.

Важливим напрямом є суперечки з питань справляння митних платежів щодо іх розміру. Наприклад, після закінчення процедури митного оформлення було встановлено зайву сплату коштів. Відтак виникає потреба їх повернення. Може статися і зворотна ситуація, при якій вже митниця буде наполягати на стягненні заборгованості. Зазначені випадки часто стають предметом судового судового спору.

Вирішуються митні спори також у місцевих загальних судах. Мова йде про накладання адміністративних штрафів і застосування конфіскації неправомірно переміщених товарів, оскарження постанов винесених митними органами.

У кожному випадку фахівець готує для клієнта чітку і обґрунтовану юридичну позиція. Вона спирається на наявні документи, приписи законодавства, існуючу судову практику з аналогічних справ.

Перед тим, як розпочати роботу, митний юрист аналізує наявність перспективи та можливі ризики. Потім він доводить до клієнта найбільш вірогідний результат вирішення проблеми. Це, на першому етапі, і є гарантією професійного підходу до справи.

Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 30.05.2019 | Переглядів: 1461 | адвокат, юрист

Читайте також на цю тему: