Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Пролісок є першим вісником весни

Автор: Сергій Ковальчук, 06.03.2020, 17:22:16 Пролісок є першим вісником весни
Кожного року ми радіємо появі пролісків з-під сніжного шару, оскільки це сигналізує про початок весни та переродження всього живого. Пролісок представляє собою ніжну маленьку цибулинну квітку, що має різні відтінки блакитного кольору. Пелюстки деяких сортів квіток рожеві або фіолетові. Цвісти пролісок може і восени. Це залежить від виду рослини.

Подробиці можно дізнатись на сайті https://prolisok.com.ua

Ці квітки відносяться до ранніх медоносів. Вони зацвітають з підняттям температури та таненням снігу. Деякі люди помилково називають цю рослину білим підсніжником, проте, якщо поцікавитись цим з наукової точки зору, то ці квіти знаходяться в різних родинах.

Пролісок – це багаторічна цибулинна рослина, що відноситься до родини Холодкових. З латинської мови назва квітки перекладається як «морська цибуля». Ця рослина поширена в Європі і Азії, Африці, Північній та Південній Америці. Якщо говорити про проліски, які ростуть в Середземномор’ї, то вони мають тривалий період вегетації – перші квітки з’являються на початку літа. В Євразійських країнах пролісок має короткий період вегетації, саме тому ми можемо милуватись квітками вже навесні. 

 

Відомо до 90 видів пролісків. В Україні зустрічається лише три:

  • Дволистий. Його можна побачити в районі Карпат, у Криму, інколи на Поліссі та в Лісостепу.;
  • Пониклий або Сибірський. Відноситься до рідкісних рослин Києва, тому занесений до Червоної Книги. Переважно така квітка зустрічається восени на Лівобережжі України. Незважаючи на свою назву, рослина не росте в Сибіру;
  • Осінній. Назва може нас заплутати, тому що рослина цвіте восени. Частіше за все вона зустрічається на кам’янистих схилах та у горах.

В українській культурі існує багато легенд, що пов’язані із проліском. Ця рослина завжди чарувала своєю красою та ніжністю. Вона наділена особливим символізмом, оскільки з’являється з приходом весни. У людей ця квітка асоціюється з відновленням, переродженням усього живого та внутрішнього світу людини. Адже з приходом весни кожен з нас відчуває натхнення. Кожен день наповнюється особливим романтизмом та стимулом до подолання нових вершин.

Для того щоб відчувати таке натхнення вже з ранньою весни, варто посадити таку квітку в своєму саду. Тоді можна буде щодня милуватись нею просто вдома. Вона буде дарувати гарний настрій, як мешканцям будинку, так і його гостям та простим перехожим.
Автор: Сергій Ковальчук, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 06.03.2020 | Переглядів: 1386 | красота, Агробизнес, цветы

Читайте також на цю тему: