Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Симптоми і лікування виразки прямої кишки

Автор: Светлана Егорова, 02.05.2020, 13:39:40 Симптоми і лікування виразки прямої кишки

Статистика показує, що діагноз виразка прямої кишки встановлюється досить рідко. При цьому є думка, що це відбувається через складну симптоматику, яка при недостатній компетентності лікаря може призвоести до діагностичної помилки. Найчастіше цим захворювання страждають чоловіки в зрілому віці від 40 до 60 років, їх частка становить 80%. У більшості випадків зустрічається класичний виразковий коліт, рідше - більш складна форма - солітарна виразка.

Виразковий коліт прямої кишки

Виразковий коліт проявляється у вигляді ерозій слизової оболонки прямої кишки, які пізніше перероджуються у виразки. Одним з основних симптомів цього захворювання є біль при акті дефекації. Крім того, при виразковому коліті відзначаються:

  • біль в нижній частині живота;
  • рідкий стул, можливо з вкрапленнями слизу і крові;
  • постійне відчуття наповненості кишечника;
  • мокнення і безперервний свербіж в задньому проході;
  • помилкові позиви до дефекації (тенезми).

Проблеми діагностування пов'язані з тим, що виразковий коліт прямої кишки за симптоматикою дуже схожий з такими захворюваннями як геморой, злоякісна пухлина, тріщини або поліпи. Тільки досвідчений лікар - проктолог зможе швидко поставити правильний діагноз і призначити відповідне лікування. При необхідності вибору такого лікаря зверніть увагу на проктологів Українського проктологічного центру - тут дійсно працюють професіонали з значним практичним досвідом.

Причиною виникнення виразкового коліту прямої кишки нерідко є сильні стреси, простудні або кишкові інфекції, а також спадковість. Для визначення точного діагнозу необхідно пройти дослідження - це як правило колоноскопія, біопсія і ректороманоскопія.

У більшості випадків виразковий коліт прямої кишки лікується терапевтичним шляхом. При цьому самолікування може різко погіршити стан, тому при прояві перших симптомів потрібно звернутися до лікаря. Запущене захворювання нерідко призводить до розвитку онкології, тому потрібно строго виконувати розпорядження лікаря, включаючи дієту і регулярний прийом препаратів.

Важливим моментом є профілактика виразкового коліту, особливо для людей, схильних до цього захворювання. У харчовому раціоні повинні переважати продукти з високим вмістом клітковини. Необхідно обмежувати, а краще відмовитися від копчених і смажених продуктів, не вживати гострих і солоних страв. Дуже важливо звертати увагу на закрепи і при їх появі негайно звертатися до фахівця. Відмінною профілактикою виразкового коліту є рухливий спосіб життя при мінімумі сидячої роботи.

Солітарна виразка прямої кишки

Це захворювання відноситься до складних, і для його лікування нерідко доводиться вдаватися до оперативного втручання.

Незважаючи на те, що воно було описано близько двохсот років тому, причини його виникнення до сих пір не виявлено. Солітарна виразка в прямій кишці має червоний колір і круглу форму, при цьому слизова набрякає, спостерігається набряклість і гіперемія. Проте виявлено, що в групі ризику знаходяться люди, які страждають на хронічні закрепи, з виворотом прямої кишки, нерідко до захворювання призводить травмування цього органу і малорухливий спосіб життя, і в особливості сидяча робота.

При консервативному лікуванні повне одужання практично не зустрічається. Цей вид терапії дозволяє зупинити розвиток солітарної виразки і полегшити симптоматику, яка схожа на виразковий коліт, але протікає в ще більш гострій формі. Як правило, пропонується проносне і спеціальна дієта з продуктів, насичених клітковиною. Хворим рекомендується вживати гречану і кукурудзяну крупу, кисле молоко і продукти з нього, тільки цільнозерновий хліб.

При необхідності проводиться операція з видалення ураженої частини прямої кишки. Після правильно проведеного реабілітаційного періоду пацієнт повністю відновлюється, але лишень за умови дотримання запропонованої лікарем дієти.

Автор: Светлана Егорова, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 02.05.2020 | Переглядів: 1684 | медицина, лечение, Здоровье

Читайте також на цю тему: