Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Топ-3 книги про глобальні негаразди в житті та їх подолання

Автор: Оксана Загороднюк, 08.07.2020, 19:38:58 Топ-3 книги про глобальні негаразди в житті та їх подолання

Життєствердні книги

Психологічні книги для дівчат, що вчать перш за все враховувати власні бажання та почуття, є вкрай важливими, адже чимало жінок наразі знаходяться під тиском великої кількості суспільних вимог, відповідати яким одночасно просто нереально. Та й чи потрібно? І це стосується як побутової та робочої сфери життя, так і побудови стосунків із чоловіками. «Жінки, які кохають до нестями» Робін Норвуд – рятівне коло для жінок, що застрягли у токсичних стосунках, намагаючись бути ідеальною в усьому партнеркою.

Через активну популяризацію такого образу на телебаченні, у пресі та літературі, дівчата усього світу опинилися у пастці невиправданих очікувань із ризиком зруйнувати власне психічне здоров’я. У книзі авторка аналізує феномен «хворобливого» кохання, особливості дитячих травм, які намагається залікувати більшість з нас, шукаючи те, що для цього потрібно у стосунках. Та найважливіше, що тут яскраво прослідковується головний меседж – варто любити себе, орієнтуючись лише на особисті поривання, оскільки люди довкола минущі, а із самим собою кожному жити все життя.

Професійна література з психології може бути корисною не лише спеціалістам цієї галузі, а й звичайним читачам, що прагнуть краще пізнати власний внутрішній світ та стати на шлях пропрацювання давніх травм, що повсякчас про себе нагадують. Однією із таких книг, що повертають до життя, пояснюючи, що кожен з нас не самотній у своїх трагедіях, є доробок Джудіт Герман «Психологічна травма та шлях до видужання».

Тут представлені результати багаторічних досліджень та праці з постраждалими внаслідок різних форм насилля. Від деяких описаних випадків волосся стає дибки, після прочитання інших не можна стримати сльози. Але їх об’єднує одне – кожну травму можна виявити та проробити, знайти її коріння та не дати більше заглиблюватися у понівечену душу. Так, на прикладі історій військових ветеранів, політичних в’язнів, жертв сексуального чи сімейного насилля, буллінгу та примусу до певних дій, читач знайде відповіді на свої питання та зможе зробити перші кроки до видужання.

Чи помічали ви певну циклічність людських дій при виборі життєвого шляху, при побудові стосунків? Чи справді ми самі обираємо як діяти, чи таки існує певний запрограмований сценарій, який ми чітко виконуємо? Відповіді на ці питання пропонує відшукати Клод Штайнер. У своїй книзі «Сценарії життя людей» автор розмірковує на тему стереотипності стосунків, принципи побудови яких передаються від одного покоління до іншого і як можна із них вирватися, якщо ви відчуваєте на собі їх негативний вплив.

Також тут знайдуться і поради для майбутніх батьків, що воліють не передавати своїм дітям нав’язаний сценарій та хочуть дати їм певну незалежність та право вибору. Крім того, книги, де психологія подається так чітко і легко, як у цьому доробку, точно варті вашої уваги.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 08.07.2020 | Переглядів: 1431 | чтение, книги

Читайте також на цю тему: