Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Медичний директор — нова посада у приватних клініках в Україні

Автор: Олег Ковальский, 15.09.2020, 12:48:13 Медичний директор — нова посада у приватних клініках в Україні

Нещодавно в законодавстві були затверджені зміни щодо керівних посад в медичних закладах. Це важлива реформа для всіх, хто цікавиться, як відкрити приватну клініку в Україні.

Нововведення полягає у чіткому розмежуванні посадових обов’язків та кваліфікаційних вимог для керівних посад. Саме про це йтиме мова у сьогоднішній публікації.

Європейський досвід приватних клінік

Така модель керування медзакладом прийшла до нас з Європи. Якщо в Україні головний лікар традиційно виконував як медичні функції, так і адміністративні (тобто, директорські), то в Європі генеральний директор розв'язує менеджерські питання, а медичний директор — лікарські. Переваги такого методу зрозумілі. Він дозволяє розвантажити головного лікаря від тягаря адміністративних та побутових проблем, й надає можливість займатися виключно медичними аспектами роботи. І це досить суттєва зміна, адже за статистикою українські головні лікарі щонайменше третину свого робочого часу витрачають на розв’язання побутових й господарських питань — від ремонтів до закупівель харчових продукти.

Часу на медичні питання: планування операцій, проведення консиліумів, допомогу в складних питаннях лишається обмаль.

Нововведення спрямовані на боротьбу з цією проблемою та ефективне розподілення часу й ресурсів.

Компетенції керівного складу мед персоналу

До посадових обов’язків медичного директора має входити наступне:

  • контроль та оцінка якості надання медичних послуг;
  • надання медичної допомоги за невідкладних станів;
  • забезпечення безпеки пацієнтів та медичних працівників;
  • координація та налагодження взаємодії між структурними підрозділами клініки;
  • розробка та контроль стратегії паціентоорієнтованості;
  • контроль за тим, щоб мед персонал закладу займався власним безперервним розвитком та підвищенням професійної кваліфікації.


Нарешті, варто звернути увагу й на вимоги до медичного директора. Для здобуття цієї посади слід отримати профільну вищу освіту на рівні магістра зі спеціалізацією в організації та управлінні охороною здоров'я. Що стосується генерального директора, йому необхідно отримати диплом магістра в галузі управління та адміністрування. Перераховані зміни мають набрати чинності з 1 січня 2022 року, а отже ще є досить часу, щоб підготуватися до реформування керівних посад у медзакладі й навіть, якщо треба, то отримати необхідний диплом.

Автор: Олег Ковальский, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 15.09.2020 | Переглядів: 964 | медицина, медицинская реформа, медсистема

Читайте також на цю тему: