Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Види, особливості і габарити самоскидів

Автор: Егор Мокрицкий, 28.05.2021, 21:50:14 Види, особливості і габарити самоскидів

Самоскид - механізм, покликаний полегшити працю людини. Головна особливість конструкції, яка і стала підставою для назви цієї групи техніки, можливість вивантаження вантажів без участі людини. Водій виконує і функціонал оператора. В його обов'язки входить вивантаження з використанням спеціальних механізмів, встановлених виробником.

Класний самоскид

Перевозити за допомогою самоскидів можна сипучі матеріали та штучні вантажі. Найчастіше, як правило, перевозять все ж сипучі матеріали, наприклад, грунт, пісок, щебінь. До штучних вантажів придатними для перевезення самоскидами відносять шпали, міцні механізми, цемент, розфасований в мішки, цегла в палетах. Один з прикладів це МАЗ 5550, який представлений на сторінці https://www.auto-maz.com/catalog/dump-body.

Види самоскидів

Виробники ділять самоскиди, орієнтуючись на їх вантажність, на наступні групи:

  • низька вантажність менш як 2 тонн;
  • середня до 6 тонн;
  • підвищена до 14 тонн;
  • особливо висока понад 14 тонн.

 

Крім вантажопідйомності поділ здійснюється з урахуванням призначення техніки:

  • побутові будівельні використовуються для прибирання снігу та сміття, а також при перевезенні невеликих вантажів;
  • кар'єрні самоскиди використовують в гірничодобувній промисловості;
  • сільськогосподарські самоскиди відрізняє посилена прохідність, їх використовують при збиранні врожаю;
  • самоскиди спецпризначення обладнані для перевезення певних вантажів, наприклад, бетоновози.


Існує спеціальна техніка для проведення підземних робіт - це одновісні тягачі з напівпричепом на подвійному шарнірної зчепленні. Це невеликі самоскиди, їх максимальна можлива вантажопідйомність становить 40 тонн. Конструкція продумана спеціально для роботи в замкнутих просторах.

Однак найважливішим критерієм у виборі самоскидів залишається прохідність, яка своєю чергою залежить від особливостей конструкції колісної бази й розміру коліс. Стандартна підвіска може мати розмір 4×2 і 6×4, посилена підвіска 4×4 і 6×6. Варіанти можна подивитися на сторінці Далі йдуть багатотонні машини, типу БЕЛАЗ.

Особливості підйому кузова

Кузов може підійматися назад або на бік. Можливий двосторонній підйом кузова та універсальний. Використовуючи в роботі такі машини, можна вибирати, в який бік в цей момент зручніше відкинути кузов. Найбільше покупців приваблюють самоскиди, розвантаження яких відбувається спонтанно. Кузов підіймається, а вантаж з'їжджає шляхом власної маси.

Для роботи в спеціальних пунктах розвантаження вибирають напівсамосвали. Розвантаження здійснюється за допомогою спеціального стаціонарного крана. Кузов в даному виді самоскидів не підіймається, тому використовувати техніку можна тільки в спеціальних пунктах, обладнаних краном.

І найпопулярнішими є самоскиди з примусовим підйомом. Кузов може підіймати в будь-яку сторону, а джерелом енергії для підйому служить власний двигун. Особливо часто покупці віддають перевагу самоскидами МАЗ, вони вже давно знайомі споживачеві та встигли довести свої переваги перед іншими видами техніки.

Автор: Егор Мокрицкий, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 28.05.2021 | Переглядів: 1578 | самосвал, техника, Автомобиль

Читайте також на цю тему: