Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Освітлення ванної кімнати - функціональність та безпека

Автор: Олег Ковальский, 11.07.2021, 10:14:55 Освітлення ванної кімнати - функціональність та безпека
Ванна кімната — це приміщення, від якого користувачі повинні вимагати максимальних функціональних можливостей та естетики, і водночас повної безпеки використання. Правильно розроблене освітлення з асортименту https://dilight.com.ua/catalog/interyerne/dlyavannoi/ua має великий вплив на всі ці аспекти. Як правильно планувати освітлення ванної кімнати — що ви слід знати про вибір освітлення його розташування та застосування.

Джерело світла

Зіткнувшись з вибором джерела для освітлення ванної кімнати, слід обрати як його візуальну форму, так і те, що буде вкладено в корпус, тобто конкретний тип лампи. У першому аспекті можна обрати плафони, бра або поодинокі світильники. 

  • Плафони — це світильники, які використовуються як форма загального освітлення, розташовані в центральній частині кімнати. 
  • Настінні світильники для ванної прекрасно підходять як місцеве освітлення, розміщене на поверхні стін. 
  • Точкові світильники, навпаки, можуть бути як у вигляді маленьких і поодиноких люверсів, так і у вигляді великих ламп — вони є найбільш універсальними, оскільки служать як точковим і декоративним освітленням, так і загальним освітленням приміщення.


Що стосується виду, то у ванних кімнатах можна використовувати традиційні або галогенні лампи та компактні люмінесцентні лампи, а також світлодіоди, які в основному використовуються як джерело точкового та декоративного освітлення. Зіткнувшись з вибором загального освітлення, слід пам’ятати, що галогенні лампочки виробляють біле світло, яке не тьмяніє під час роботи, але з іншого боку, вони менш довговічні, ніж інші технології.

Компактні люмінесцентні лампи відрізняються в 5 разів більшою ефективністю, ніж традиційні лампи. Світлодіоди, своєю чергою, найбільш економічні, безпечні та ефективні — вони можуть виробляти світло різних кольорів, підсвічуючи, наприклад, воду, що виходить з душової кабіни.

Умови безпеки

Вибираючи освітлення для ванної кімнати, не слід забувати, що це сира кімната, а отже — використання може бути небезпечним, якщо обрано невідповідні джерела світла. Тут йде річ в основному про необхідність використання плафонів, настінних світильників або арматури з водонепроникним корпусом. У ванній кімнаті такий корпус повинен мати мінімальний ступінь захисту IP44 — це стосується місць, розташованих на відстані до 60 см від ванни та душової кабіни. Джерела, розміщені над ними, своєю чергою, повинні бути закриті у корпусі із захистом IP65.

Ступінь захисту IP44 також є мінімальною у випадку вимикачів світла та електричних розеток, які можна встановити на відстані не менше 60 см від ванни та кабіни.

Розробляючи освітлення ванної кімнати, варто подбати про розділення ланцюгів, що дозволить окремо вмикати та вимикати: загальне, місцеве та декоративне світло.

Автор: Олег Ковальский, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 11.07.2021 | Переглядів: 3027 | сантехника, освещение, Ванная

Читайте також на цю тему: