Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Довідники, Україна

Все про аліменти на дитину в Україні: розмір, порядок нарахування, зразок заяви

Автор: Марина Сохач, 23.07.2021, 21:29:03 Аліменти на дитину в Україні 2021: розмір і порядок нарахування

Аліменти – це певна сума грошей, яка добровільно або ж за рішенням суду виплачується одним з батьків для утримання неповнолітньої дитини. Якщо батьки вирішують розірвати свої відносини, то виникає питання: хто і як повинен утримувати дитину або декількох дітей, що народилися у шлюбі. Про це подбала держава і на законодавчому рівні встановила певні норми, згідно з якими проводиться розрахунок матеріального забезпечення, яке зобов’язаний виплачувати один із батьків.

Проживання батьків порізно НЕ знімає відповідальності з жодного з них. Розмір аліментів, на які може претендувати неповнолітній, чітко прописані в законі.

Як нараховуються аліменти в Україні на дитину в 2021 році?

З 1 січня 2021 підвищується прожитковий мінімум в Україні, це впливає й на деякі соціальні виплати. Наприклад, на розмір аліментів на дитину. Отже, існує кілька крітеріїв, за якими визначаються виплати на дітей, а також змінюється розмір виплат в залежності від віку дитини (дітей).

Протягом 2021 року планується двічі підвищувати розмір аліментів на неповнолітніх дітей – 1 липня та 1 грудня.

50-відсотковий мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину з 1 січня 2021 роки (залишився на рівні 1 грудня 2020 року):

  • для дітей до 6 років – 960,50 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років – 1197,50 грн.

50-відсотковий мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину з 1 липня 2021 року:

  • для дітей до 6 років – 1006,50 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років – 1 255 грн.

50-відсотковий мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину з 1 грудня 2021 року:

  • для дітей до 6 років – 1050 грн;
  • для дітей від 6 до 18 років – 1309 грн

Мінімальний гарантований розмір виплат на одну дитину до 6 років:

  • з 1 січня 2020 року – 889,5 гривень;
  • з 1 липня 2020 року – 929,5 гривень;
  • з 1 грудня 2020 року – 960,5 гривень.

Для дитини ВІКОМ 6 -18 років:

  • з 1 січня 2020 року – 1109 гривень;
  • з 1 липня 2020 року – 1 159 гривень;
  • з 1 грудня 2020 року – 1 197,5 гривень.

Мінімальна рекомендована щомісячна сума аліментів на одну дитину ВІКОМ до 6 років:

  • з 1 січня 2021 року – 1779 гривень;
  • з 1 липня 2021 року – 1 859 гривень;
  • з 1 грудня 2021 року – 1 921 гривень.

Для дитини ВІКОМ 6 – 18 років:

  • з 1. 01. 2021 року – 2218 гривень;
  • з 1. 07. 2021 року – 2318 гривень;
  • з 1. 12. 2021 року – 2395 гривень.

Згідно з українським законодавством, з одного із батьків, який платить аліменти, утримується певна частина зарплати в залежності від кількості дітей:

  • 1/4 – на одну дитину;
  • 1/3 – на двох дітей;
  • 1/2 – на трьох.

Більше трьох дітей – з платника вираховується половина його доходу, але сума не повина перевищувати 10 прожиткових мінімумів на одну дитину відповідного віку.

ЦІ дані слід враховувати роботодавцям, зокрема, якщо з заробітної плати співробітників необхідно утримувати аліментні виплати в прив’язці до прожиткового мінімуму на дітей відповідного віку. Також слід знати, що роботодавець не оплачує аліментні виплати співробітника з нарахованої суми лікарняних.
 

Відео-розбір: все про аліменти в Україні в 2021 році. Нововведення і зміни

 


З минулого року вступив у силу новий Закон, що стосується аліментів в Україні. Його мета – посилити відповідальність за несплату грошової допомоги своїм дітям. Аліменти на неповнолітню або повнолітню дитину можуть виплачуватися в двох варіантах. Перший – це наперед визначена сума (береться до уваги індексація). Другий – це сума, що відраховується із заробітної плати одного з батьків та залежить від її розміру.

Чоловік, який з часом став менше заробляти, може подати клопотання про зменшення розміру аліментів.

В той же час при призначенні суми виплат судом будуть враховані витрати більше 10 мінімальних зарплат, наявність рухомого та нерухомого майна та навіть банківських заощаджень. Якщо колишня дружина знає, що прибутки у чоловіка вище заявлених, і йому є що приховувати, то в новому Законі про аліменти є нюанси, які дозволяють збирати та пред’являти докази більш високого рівня життя, ніж було заявлено.

Наразі, як і минулого року, боржників можуть обмежувати в наступних правах: вільне пересування за кордон (навіть у випадку відрядження з роботи), керування рухомим засобом, використання зброї. Наведені обмеження будуть у силі, до того моменту, поки людина, що є боржником, не погасить борги.

При призначенні суми виплат судом будуть враховуватися витрати понад десяти мінімальних зарплат, наявність майна й навіть банківських заощаджень. Якщо колишня дружина знає, що доходи чоловіка вище, ніж заявлені, і йому є що приховувати, то в новому Законі про аліменти є норми, які дозволяють збирати та пред’явити докази більш високого рівня життя, ніж було заявлено.

Чоловік, який з часом став менше заробляти, має право подати клопотання про зменшення суми аліментів.

Як розраховується сума аліментів на дитину в Україні?

На одну дитину з платника віднімають 25% від доходу, аліменти на двох дітей в Україні становлять – 33%, на трьох і більше – 50%. Максимальна сума не повинна перевищувати 10 мінімумів, встановлених законом на кожну дитину.

 

У 2021 році збільшився мінімальний розмір аліментів

З початку нового року в зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для дітей збільшився й мінімальний гарантований розмір аліментів, який не може бути менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (до липня 2017 було 30%).

При призначенні суми враховують також:

  • здоров’я дитини та потреба в лікуванні;
  • здоров’я і потреба в лікуванні платника;
  • чи є у платника інші діти, які потребують фінансової підтримки;
  • фінансові можливості першого батька (з ким проживає дитина).

 

Для зручності мінімальна сума аліментів в Україні за минулі роки наведена в таблиці:

на дітей віком з 01.01.2018 з 01.05.2018 з 01.12.2018 з 01.12.2019 з 01.01.2020
до 6 років 746,0 грн. 779,5 грн. 813,0 грн. 849,5 грн. 889,5 грн.
з 6 до 18 років 930,0 грн. 972,0 грн. 1013,5 грн. 1059,0 грн. 1109,0 грн.

 

Аліменти на двох дітей в Україні в 2021

Розмір аліментів в 2021 році визначається й розраховується одним з двох способів.

Сума аліментів за угодою

Взагалі угода про аліменти – найшвидший та дієвий спосіб оформити аліменти. В нотаріально завіреному документі перераховуються всі умови виконання зобов’язань по аліментах, в тому числі сума аліментних виплат.

Відповідно до законодавства, грошові суми, які діти отримують від батька відповідно до угоди, не повинні бути меншими за ті, які він виплачував би за рішенням суду.

Тобто мінімальний розмір аліментів, визначений угодою про аліменти, повинен бути не нижче законного мінімуму. Іншими словами:

  • якщо батько працює постійно, то розмір аліментів не може бути нижче 33% від його офіційного доходу;
  • якщо батько працює нерегулярно та його дохід нестабільний, тоді – не нижче фіксованої грошової суми, розрахованої на основі прожиткового мінімуму або за середнім доходом того регіону, де він проживає.


Суть аліментного угоди – в добровільному порядку визначити всі важливі для батька й для матері правовідносини по аліментних зобов’язанням.

Сума аліментів за рішенням суду

У тих частих випадках, коли укласти аліментну угоду не представляється можливим, мати може звернутися до суду з позовною заявою.

Розмір аліментів буде визначатися на основі інформації про розмір доходів батьків.

Якщо у колишнього чоловіка є офіційний та регулярний дохід, суд призначає аліменти у вигляді відсотків від його заробітної плати або іншого доходу. У цьому випадку на двох дітей необхідно виплачувати 33%.

При цьому розмір офіційного доходу, на основі якого налічують аліменти, не може бути менше мінімального розміру оплати праці в Україні. У 2021 мінімальна зарплата становить 6000 грн. Якщо офіційний заробіток батька мінімальний, і матері не вдасться довести наявність інших, неофіційних доходів, то розмір аліментів на двох дітей буде мінімальним і складе 1980 грн на місяць.

Але суд може змінити суму аліментів в залежності від обставин справи.

Буває і так, що батько не працює або працює нерегулярно. Щоб визначити мінімальний розмір аліментів для двох дітей, суд бере за основу половину або навіть десяту частину прожиткового мінімуму. Все залежить від наступних обставин:

  • Матеріального положення батька та матері.
  • Сімейного стану батьків.
  • Звичного для дітей рівня життя.


Зміна показника прожиткового мінімуму тягне за собою обов’язкову індексацію зафіксованої судом суми аліментів.

Якщо батько має офіційний статус безробітного, то держава виплачує йому допомогу з безробіття. З цієї допомоги і утримуються 33% – аліменти дітям. Якщо у батька немає офіційного статусу безробітного, аліменти розраховуються на основі середнього заробітку в тому регіоні, де проживає батько.

Якщо діти були народжені від різних матерів, то вони мають абсолютно рівні права на матеріальну допомогу. Правда, загальна сума аліментів (33% від доходу) буде ділитися між ними порівну. Кожна дитина отримає 16,5% від доходу батька.

Штраф за прострочення аліментів

Платник може зажадати перевірку органами опіки для ревізії цільового використання коштів. Якщо буде доведено, що той з батьків, з ким проживає дитина, використовує кошти не за призначенням, то можливе зменшення розміру стягнення на дитину.

Платнику рекомендується пересилати гроші поштою або через банк, залишаючи документальне підтвердження своїх дій. Якщо в домовлений період гроші не надійшли та виникла заборгованість, то одержувач має повне право вимагати неустойку в розмірі 1%.

Відповідно до Закону, несплата аліментів на утримання дитини за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа карається суспільно корисними роботами на строк від 120 до 240 годин.

Таке покарання передбачено, якщо протягом 3-х місяців не сплачуються аліменти на утримання дитини з інвалідністю, й дитину, яка страждає від таких хвороб, як: важкі перинатальні ураження нервової системи, вроджені вади розвитку, рідкісні Орфа захворювання, онкологічні або онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, важкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня або на утриманні знаходиться дитина, яка отримала важкі травми, якій потрібно трансплантація органу.

Повторне правопорушення протягом року карається 240-360 годинами громадських робіт. За ухилення від відбування цього адміністративного стягнення порушнику загрожує адміністративний арешт на строк до десяти діб.

Дані по сумі аліментів в Україні в 2019 році

Згідно із законодавством, з 1 липня 2019 року розмір прожиткового мінімуму зросте. Виходячи з цього, сума аліментів, обсяг яких вказано в процентному співвідношенні до прожиткового мінімуму, теж збільшиться.

З 1 липня розмір аліментних виплат буде наступним:

Мінімальний обсяг аліментних боргів (половина прожиткового мінімуму) для дітей:

  • до 6 років – 849,50 гривень;
  • 6 – 18 років – 1059 гривень.

Рекомендований мінімальний обсяг аліментних виплат для дітей:

  • до 6 років – 1699 гривень;
  • 6 – 18 років – 2118 гривень.

Максимальні суми аліментних боргів:

  • до 6 років – 16 990 гривень;
  • 6 – 18 років – 21180 гривень.
 

Як отримати аліменти на дитину?

Утримання дитини – головний обов’язок обох батьків. Навіть в тих випадках, коли вони позбавлені батьківських прав, від фінансового забезпечення свого чада до його повноліття вони не звільнені.
Як отримати аліменти на дитину?

Мінімальні аліменти в Україні рівні 813 грн для дітей віком до 6 років і 1013,50 грн до повноліття дитини.

Встановлено також верхня планка для платника. З нього не можуть відняти більше 10 встановлених законом мінімумів.

Після розірвання шлюбу можна зробити висновок у нотаріуса угоду про виплату аліментів або вирішувати це питання через суд. Позов подає той із колишнього подружжя, з ким залишається жити дитина.

Жінки часто навіть не здогадуються куди їм можна звернутися та як подати на аліменти. Звернутися можна до суду за місцем прописки чи проживання того з батьків, від якого будуть нараховуватися стягнення на дитину. Цим займаються такі установи:

  • районний суд. Саме тут допомагають вирішити всі питання, встановити батьківство і розглядаються результати генетичних експертиз;
  • служба судових приставів. Тут відбувається оформлення документа для стягнення, якщо місце роботи невідомо.

Щоб даремно не ходити, потрібно зібрати повний пакет документів:

  1. Вказати адресу й найменування суду, в який було подано заяву.
  2. Повне ім’я того, з кого будуть стягнути виплати.
  3. Адреса фактичного проживання кожного з колишнього подружжя, їх номери телефонів.
  4. Всі вимоги одержувача й обґрунтування до них.
  5. Надання доказів.
  6. Список всіх документів, що додаються.
  7. Необхідна сума з передбачуваного платника.
 

Зразок заяви на аліменти в Україні

Зразок позовної заяви про стягнення аліментів України:

До заяви додаються такі документи:

  1. Копії свідоцтв про шлюб, розлучення, народження на кожного з дітей.
  2. Потрібно зробити копію паспорта з тими сторінками, де вказано місце прописки та реєстрація шлюбу.
  3. Також потрібно надати копію паспорта та ідентифікаційного коду обох батьків.
  4. Надати документи про доходи обох сторін.
  5. Довідка про фактичне місце проживання того з батьків, з якого будуть стягувати аліменти.


Оплачується судовий збір в сумі 768,40 грн. Іноді може знадобитися додаткова інформація про дитину й тому батьку, з яким він буде проживати.

Які сюрпризи чекають позивача в суді:

  1. Для початку потрібно довести той очевидний факт, що дитина потребує в певній кількості грошей для його утримання та розвитку. Саме в цій частині процесу суд вирішує чи не завищені вимоги того з батьків, з ким буде жити дитина.
  2. Найчастіше необхідні суми стягуються з осіб, які ведуть підприємницьку діяльність або працевлаштовані неофіційно.
  3. Іноді чоловіки виплачують аліменти ще й на дружину, якщо дитині немає трьох років, і вона не може сама себе забезпечувати.
 

До якого віку платять аліменти в Україні?

До якого віку платять аліменти в Україні?
Виплати за рішенням суду відбуваються до досягнення дитиною повноліття, а якщо він продовжує навчатися у вищому навчальному закладі – до 23 років.

При наявності двох або більше дітей аліменти стягуються до повноліття старшої дитини. Після цього, якщо ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів повторно, то від загальної суми аліментів віднімається сума, яка виплачувався на старшого з дітей. Інша частина суми продовжує виплачуватися до досягнення повноліття усіма дітьми.

Аліменти після 18 років в Україні

Обов’язок платити аліменти після досягнення дитиною 18 років виникає виключно в тих випадках, коли він:

  • продовжує вчитися (в навчальному закладі будь-якого роду);
  • в зв’язку з навчанням потребує матеріальної допомоги;
  • батько має можливість платити дитині аліменти.

Але при цьому обов’язок платити аліменти на дитину після 18 років припиняється в разі, якщо він:

  • досяг 23 років;
  • припинив навчання.


Форма зазначених виплат аліментів на дітей після 18 років аналогічна формі аліментів дитині, яка не досягла 18 років.

Іншими словами, аліменти на повнолітнього дитини можуть бути присуджені в формі частки (відсотка) від доходів, а також у вигляді твердої фіксованої грошової суми.

На практиці суд може призначити аліменти у фіксованій сумі в тому випадку, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід.

У той же час, якщо у платника є регулярний постійний дохід, то в такому випадку суд, швидше за все, призначить після 18 років аліменти у вигляді відсотка від доходу.

Розмір цієї виплати на дитину після 18 років визначається з урахуванням тих же принципів, як і в разі виплати аліментів до 18 років.

Слід зазначити, що при визначенні розміру аліментів на повнолітніх дітей враховується можливість надавати матеріальну допомогу повнолітній дитині його іншим батьком, а також (за наявності) його дружиною або чоловіком.

Як правило, в даній категорії справ на одну дитину найчастіше стягують саме 1/4 частина – 25% від усіх доходів батька, який виплачує аліменти. Але при наявності вищевказаних чинників ця сума може бути зменшена або збільшена.

Як сплачуються аліменти на дітей від 1 шлюбу, за умови народження дитини в 2 шлюбі?

Згідно із законодавством, дитина від першого шлюбу має отримувати кошти в розмірі 1/4 від заробітку, або фіксовану грошову суму, встановлену судом. Однак ситуації часто складаються таким чином, що маючи дітей, чоловіки вступають у повторний шлюб, де у них народжуються діти. В такому випадку, батько, або його нова дружина в праві подати в суд додатковий позов, який би дозволив знизити суму виплат. Наприклад, допускається подати прохання на виплату аліментів на молодшу дитину. Зазвичай рішення суду встановлює виплату 1/6 частини заробітку на кожну дитину.

Аліменти в шлюбі

Для того, щоб отримувати такі виплати, жінці не обов’язково розлучатися з чоловіком. Бувають випадки, коли розлучення з яких-небудь причин неможливий, батько навмисне не допомагає дитини, а мати, в силу того, що доглядає за малюком, не може забезпечувати себе, абсолютно законно може претендувати на фінансову підтримку. Подати на аліменти в шлюбі можливо в районний суд або за місцем проживання фактичного чоловіка.

Мінімальна сума аліментів в Україні покладена і тим дітям, батьки яких не перебували в офіційному шлюбі. Головним фактором тут є в свідоцтві про народження дитини в графі «Батько» вказано відповідач.

Відмова від виплати аліментів в 2021

Відмова від виплати аліментів 2021
В Законі відсутня норма, на підставі якої одержувач аліментів може відмовитися від отримання грошей і забрати заяву. Але також немає статті, яка б забороняла це робити. Основна вимога Закону – припинення аліментних зобов’язань не повинно порушувати права неповнолітнього.

Якщо буде встановлено, що фінансовий стан одержувача аліментів плачевний, опікунська рада буде наполягати на стягненні аліментів примусово, незважаючи на бажання отримувача забрати заяву. Може навіть буде піднято питання про позбавлення його батьківських прав.

Відмова від аліментів може бути законною у разі, коли один з батьків:

  • переписав квартиру на неповнолітнього спадкоємця;
  • заплатив велику суму грошей тому з батьків, який займається вихованням дитини.


Практично неможливо відмовитися від виплат:

  • призначених судом;
  • вилучиними приставами;
  • якщо було укладено угоду про стягнення.


Навіть якщо відмова оформлена «офіційно», одержувач в будь-який момент може зажадати відновлення виплати. Це ж має право зробити й сама дитина до досягнення нею 18 років. Наявність угод і розписок не впливають на ситуацію.

Чи можна відмовитися від аліментних виплат, якщо в суді вже розглядається позовна заява? Заявник має право відмовитися від позовних вимог і направити до суду відповідну заяву. В даному випадку також необхідно обґрунтувати своє рішення, пояснити причину, чому позовну заяву не слід розглядати. Якщо відмова від аліментів не суперечить інтересам неповнолітнього, то суд припинить судовий розгляд. Якщо суддя ще не прийняв позов до розгляду, не відкрив виробництво (тобто з моменту направлення позову не минуло 5 днів), то він винесе рішення про його повернення.

Розрахунок аліментів на дітей в 2021 році буде проводитися відповідно до конституційних і законодавчих правами дитини. Розмір і сума залежать від багатьох факторів. Старі батьки, які не в змозі забезпечувати себе фінансово, а діти не поспішають цього робити, можуть скористатися правом оформлення фінансової допомоги на батьків. Її будуть віднімати з дитини, якого вони свого часу виростили.

Автор: Марина Сохач, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 23.07.2021 | Переглядів: 13402 | деньги, финансы, советы, Алименты

Читайте також на цю тему:

Коментарів: 0