Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Україна

Лужна фосфатаза: навіщо її перевіряти?

Автор: Оксана Загороднюк, 29.08.2021, 18:06:28 Лужна фосфатаза: навіщо її перевіряти?

Лужна фосфатаза є ферментом, який присутній у багатьох тканинах людського організму, але найбільша її кількість міститься в епітелії тонкого кишківника, остеобластах (клітинах, які синтезують міжклітинну речовину кісткової тканини), а також у гепатоцитах (клітинах печінки), плаценті, ниркових канальцях та слизовій кишківника.

У сироватці крові можна визначити декілька ізоферментів лужної фосфатази (ферменти, які розрізняють за амінокислотною послідовністю – вони існують в одному організмі, але у різних його клітинах):

  • Кісткова лужна фосфатаза – секретується остеобластами та бере участь у дозріванні міжклітинної речовини кісткової тканини та її мінералізації. Рівень кісткової ЛФ підвищується: під час активного росту кісток у дітей і продовжує зростати до періоду статевого дозрівання; при переломах; у жінок при менопаузі; в результаті захворювань, пов'язаних із процесом руйнування кісткової тканини;
  • Печінкова ЛФ представлена ​​двома ізоферментами: перший підвищується у сироватці крові, якщо людина має застій жовчі в печінці, другий – коли клітини печінки руйнуються;
  • Кишкова лужна фосфатаза синтезується клітинами, які застилають просвіт кишківника та надходить до тонкого кишківника і частково всмоктується у кров. Активність кишкової ЛФ може збільшуватися після приймання їжі та при захворюваннях кишківника;
  • Плацентарна лужна фосфатаза є наявною у сироватці крові під час вагітності, її рівень зростає, якщо вагітність протікає нормально, і у третьому триместрі досягає свого максимуму. У разі пошкодження плаценти при прееклампсії відзначається виражене підвищення ЛФ, низька активність фосфатази у вагітних є ознакою порушення розвитку плаценти.


Під час проведення обстежень визначається сумарна активність лужної фосфатази. У сироватці крові переважно виявляють печінковий та кістковий ізоферменти ЛФ. Співвідношення цих форм у крові залежить від віку пацієнта.

Аналізу крові на лужну фосфатазу призначається у разі підозри на: 

  • захворювання печінки (жовтяниця, гепатит, цироз печінки, виразковий коліт); 
  • захворювання кісткової тканини (остеомаляція, лімфогранулематоз, хвороби Гоше чи Педжета); 
  • захворювання, що протікають з ураженням печінки або кісткової тканини (туберкульоз, хвороби нирок, остеосаркома, метастатичний рак печінки, метастатичне ураження кісткової тканини, та ін.); 
  • інфекційний мононуклеоз на початку розвитку хвороби. 


Також дослідження проводять, якщо у пацієнта є ознаки анемії, гіпотиреозу чи гіперпаратиреозу, інфаркту міокарда. Гінекологам потрібні результати аналізу лужної фосфатази для оцінки розвитку плаценти. 

Процедура проводиться зранку, натщесерце. Перед здачею крові бажано не їсти протягом 8 годин, пити просту негазовану воду не забороняється.

Автор: Оксана Загороднюк, редактор рубрики "Україна" на ЖЖ.info
Україна | 29.08.2021 | Переглядів: 1225 | анализ, лечение, Здоровье, медицина

Читайте також на цю тему: