Короткий звіт про невеличку подорож, здійснену мною 4-6 жовтня 2007 року.
Враховуючи, що цю поїздку я здійснив соло, попередньо спланований мною маршрут змінювався декілька разів за моїм власним бажанням безпосередньо під час подорожі.
Маршрут: Овруч-Піщаниця-Клинець-Долгоничи-Збраньки-ур.Шахта-Вел.Хайча-Подвелєдніки-Красилівка-Нов.Велєдніки-Сорокопєнь-Черевки-Білка-Словечно-Бегунь- Кованка-Усово-Жовтневе-Топільня-Чапаєвка-Жеревці-Рудня Жеревці-Червона Волока-Путиловичи-Глухова-Станційне.
Довжина маршруту-186 км
Час в дорозі – 12 годин
Середня швидкість – 15,4 км
До Овруча я доїхав дизелями: спочатку до Коростеня, а звідти до Овруча. В Коростені, злякавшись холоду (вранці було дуже прохолодно), заїхав на ринок і прикупив рукавички, бо сильно мерзли пальці коли їдеш велосипедом. Зізнаюсь, що вони мені так і не згодились – погода була гарна всі дні і раніше 9-00 ранку я ні одного дня не вирушав у дорогу. А вранці дійсно було холодно.
Овруч – звичайний невеликий районний центр. На вокзалі – прикордонний контроль і багато прикордонників у місті. Легко знаходжу пам’ятний камінь на могилі князя Олега Святославовича. Дійсно – дуже скромно.
Проїжджаю далі до Свято-Василівського храму.
Тяжко проминути не помітивши. До того ж стоїть великий дороговказ.(і на англійській мові теж). Храм - старий і величний. Поряд старезні відреставровані споруди з півметровими мурами і масивною брамою. Дуже схоже на монастир.
Неподалік через дорогу ще один храм – Спасо-Преображенський, не менш красивий.
Довго в місті не затримуюсь – швидко перекусив і вирушаю в дорогу в напрямку на Словечно. Доїхавши до Піщаниці звертаю наліво на село Клинець. В селі уточнюю дорогу на Долгоничи. Дорога через ліс. По обидві сторони від дороги величезні яри порослі геть лісом – ліс в тих місцях дуже густий (бо по тих ярах багато не побігаєш – місцями досить небезпечні). Місцями яри підбираються до самої дороги. Цікаво що буде, якщо почне руйнуватися дорога?

Добавлено (07/10/2007, 22:18:54)
---------------------------------------------
Між іншим, про дороги. Для вело-прогулянок там справжній рай – дивіться по фото – не повірите, але такі дороги майже кругом по лісах між селами! Так що в лісі ніякого екстриму в плані доріг – ну справжня тобі Європа! І лавочки там серед лісу для відпочинку встановлені
Село Долгоничи – саме те, що я іноді шукаю – загублене в лісах і в часі. Найбільше дивує кладовище прямо між хатами посеред села. Цікаве ставлення до померлих – тісний зв’язок живих і мертвих. Багато покинутих хат (а там і дворів то всього нічого...).

Добавлено (07/10/2007, 22:31:40)
Далі рушаю на Збраньки. Одна жіночка в Долгоничах запитала, чи я часом не на „Шахту” їду. Мене це зацікавило – десь біля Збраньок виявляється єсть покинута шахта. Вирішую відвідати. У Збраньках намагаюсь уточнити дорогу – дивує реакція місцевих – як правило це пробуджує якусь незвичну цікавість у місцевих – Хто я? Звідки я? А для чого то мені та шахта потрібна?.. Нарешті добираюсь до шахти. Нічого особливого – декілька розвалених будівель серед лісу і безпосередньо сама шахта. Правда, дещо небезпечна.
Походив, пороздивлявся – і далі в дорогу.
Доїжджаючи до Великої Хайчи, спостерігаю як дійсно змінюється висота і міняється ландшафт. Місцевість стає більш рівнинна. Їхати стає простіше – бо трохи вже стомився від постійних підйомів-спусків. Точніше, саме від підйомів вгору. Бо з гірок їхати – то саме задоволення
. Так скоро доїхав і до Красилівки, де й заночував. Всього за день здолав 55 км. По таких дорогах – зовсім небагато, але їхав у своє задоволення, часто зупинявся, багато фотографував...
Добавлено (07/10/2007, 22:52:51)
Другого дня рушив до села Сорокапень. По дорозі в Нових Велєдніках – чудова дерев’яна церква.
При в’їзді в село Сорокапень – старий млин... Покинутий... А поруч кладовище...
Колоритно!
Не дивлячись на те, що село Сорокапень і знаходится в стороні від основного маршруту, там варто було побувати - за селом є чудове місце в лісі, де біля джерела стоїть капличка. Джерело досить потужне. Все навкруги приведено до ладу – акуратно та з любов’ю. Капличка завжди для всіх відчинена. Бесідки побудовані зрубом для відпочинку. Довго там відпочивав, бо місце там дуже мальовниче. Одним словом, як там написано – „Господній Храм біля Храму Природи”.

Добавлено (07/10/2007, 22:55:00)
ДАЛІ БУДЕ...