Живий Журнал
 
  • Страница 1 из 1
  • 1
Модератор форума: Admin, zirka  
Форум Житомира » Тематические форумы » Туризм и Путешествия » Тараканівський форт та Дубенський замок (17 квітня 2010 р. (1 день))
Тараканівський форт та Дубенський замок
ПатріотДата: Чт, 15.04.2010, 16:27:54 | Сообщение # 1
Генерал-майор
Сообщений: 405
Репутация: 34
Награды: 7

Украина, Житомир
Тараканівський форт, інколи званий Новою Дубенською фортецею, розташований недалеко від м. Дубно Рівненської області, в безпосередній близькості до села Тараканів.
Необхідність будівництва форту була викликана складними військово-політичними умовами, що склалися в Європі в кінці XVIII - XIX ст. Після третього розділу Польщі в 1795 р., що означав повну і безповоротну ліквідацію Речі Посполитивої, територія українського Поділля увійшла до складу Російської імперії. Кордон з потенційним суперником, Австрійською імперією, прошла по лінії Збараж - Броди - Берестечко - Сокаль. Було піднято питання про необхідність посилення обороноздатності західного кордону, внаслідок чого російський уряд прийняв рішення про будівництво системи нових оборонних укріплень. Так, з метою захисту важливого стратегічного об'єкту, - залізничної лінії Львів - Київ, в Дубенському районі Рівненської області почалося будівництво Нової Дубенськой фортеці, в народі що отримала назву Таракановського форту.

Тараканівський форт являв собою бетонно-земляне укріплення. При його виконанні використовувалася цеглина, а також досить новий для того часу матеріал - цемент. У плані форт має форму чотирикутника (що більше нагадує ромб), із сторонами завдовжки в 240 м. Із зовнішнього боку він оточений широким глибоким ровом із земляними валами, укріпленими потужними стінами. Посеред форту побудована двоповерхова будівля, до якої веде довгий кам'яний тунель, що зберігся до нашого часу. У цій будівлі розміщувалися житлові, складські і господарські приміщення для роти артилерії і штабу коменданта форту. По периметру форту розміщувалися так звані безпечні каземати, які також служили і для зміцнення основного кріпосного валу.

Каземати форту могли вмістити 800 чоловік. Всі каземати мали своє чітке призначення: для бойових дій, господарські, складські приміщення, лазарет, операційна, приміщення з колодязями і інше. Всього тут налічувалося 105 казематів. Всі вони оснащені вентиляційними і опалювальними системами; працював тут водопровід, каналізація, установка для утилізації нечистот.

Особливо вражає розгалужена сітка підземних ходів в Тараканівському форті. До центру форту вели підземні ходи, улаштовані бійницями для ведення обстрілу противника в ситуації можливого захвату підземель. Під самим земляним валом також були прокопувані підземні коридори, по периметру що огинають центральну казарму. З цього коридору є виходи на земляний вал, на якому були зосереджені бойові позиції.

У Тараканівському форті розміщувалися 1 артилерійська рота, яка представляла основну його силу, а також 2 роти піхоти. На озброєнні у форту було 10 6-дюймових гармат з дальністю стрілянини 9 - 13 км., 8 легких польових гармат, 8 капонірних гармат (всього 40 гармат) і 10 трилінійних кулеметів.

Завдяки наявності у Форті великої кількості підземель, підземних ходів і колодязів, він став героєм різних легенд і неймовірних історій.

1492 рік офіційно вважається датою спорудження Дубенського замку. Протягом свого існування замок неодноразово перебудовувався й укріплювався. На початку XVII ст. каштелян краківський князь Януш Острозький реставрував замок у стилі пізнього Ренесансу. Тоді ж було добудовано два бастіони зі сторожовими вежами. Між старим городищем і новим замком пролягав глибокий рів, який при потребі легко заповнювався водами Ікви. Другий, ширший і більш значущий для оборони, рів був виритий з протилежної сторони замку. Його східний схил утворювався фасадами бастіонів і куртиною, яка їх з'єднувала, а висока прямовисна стіна з боку міста була складена з "дикого" каміння. Цей рів також наповнювався водою. У бастіонах каземати, з'єднані з околицями. Вони були такими просторими, що туди можна було заїхати каретою і розвернутися. Під замком були прокладені широкі кам'яні підземні ходи-тайники, куди під час ворожих нападів ховалися місцеві жителі зі своїм майном. Тут зберігалися запаси води і провізії для :оборонців під час облоги.

На території замку знаходяться два палаци: з південного - палац князів Острозьких, а навпроти нього, з північної сторони - палац князів Любомирських. Ім'я архітектора палацу князів Острозьких невідоме. Праворуч від входу в палац, над першим поверхом зберігся невеличкий фрагмент середньовічного орнаменту, на основі якого, по периметру, співробітники Дубенського заповідника відтворили те, що сотні років прикрашало цю пам'ятку історії, культури, архітектури. У палаці свого часу зберігалися цінні архіви князів Острозьких, Заславських, Любомирських, Сангушків й навіть Конецпольських. Деякий період тодішні володарі замку зберігали тут золото, діаманти, зброю, харчі, посуд, обладунки...

Дата : 17 квітня 2010 г.
Час виїзду: 8:00.
Час повернення: 19:00.

Вартість: 80 грн.

Вартість складається з компенсації витрат на перевезення і страхування за рахунок перевізника.

Додатково:
Відвідування Тараканівського форту - 10 грн. (з урахуванням послуг екскурсовода).
Відвідування Дубенського замку - 7 грн. (з урахуванням послуг екскурсовода).

Взяти з собою:
зручний немаркий одяг, ліхтарик, фотоапарат, канапки з кавою, пригодницький настрій.

Для бронювання місця достатньо написати ПІБ і телефон у особисті повідомлення, або зателефонувати 466-205, (093) 603-22-73.

Автобус на 47 місць.

Залишилось: 41 місце.

Добавлено (30 Март 2010, 18:28:23)
---------------------------------------------
Залишилось: 39 місць.

Добавлено (12 Апрель 2010, 09:24:58)
---------------------------------------------
Залишилось: 38 місць.

Добавлено (14 Апрель 2010, 10:53:58)
---------------------------------------------
Залишилось: 36 місць.

Добавлено (15 Апрель 2010, 16:27:54)
---------------------------------------------
Экскурсия отменяется.



Сообщение отредактировал Патріот - Ср, 24.03.2010, 18:25:38
Offline (Украина)  
  Блог пользователя Патріот   
Форум Житомира » Тематические форумы » Туризм и Путешествия » Тараканівський форт та Дубенський замок (17 квітня 2010 р. (1 день))
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: