Живий Журнал
 
  • Страница 1 из 1
  • 1
Модератор форума: Admin, kefir  
Форум Житомира » Бизнес и политика » Политика и Общество » Заради країни я готова була відмовитися від балотування (Юлыя Тимошенко)
Заради країни я готова була відмовитися від балотування
natkabaranovaДата: Пн, 22.06.2009, 09:20:36 | Сообщение # 1
Юлія Тимошенко:
Заради країни я готова була відмовитися від балотування на президентську посаду

Виклад ексклюзивного інтерв'ю Прем'єр-міністра України для "5-го каналу" у програмі "Час" із Святославом Цеголком

Ведучий одразу ж поцікавився темою широкої коаліції між БЮТ і Партією регіонів. І чи є зрив домовленостей між ними "перемогою демократії", як назвав цю подію Президент В. Ющенко на останній прес-конференції, і мало не поразкою Блоку Тимошенко?

Юлія Тимошенко категорично спростувала твердження про об'єднання БЮТ з Партією регіонів. "Я завжди намагаюся діяти так, як очікують люди і як це треба країні. Тому йшлося про об'єднання не між двома політичними силами, а всіх політичних сил у парламенті. І можу стверджувати, що всі соціологічні опитування й інтерактивні опитування, які проводилися останнім часом, свідчили, що люди прагнуть припинення політичних війн, протистоянь фракцій і політиків, лідерів і політичних сил, що люди прагнуть, аби політики об'єдналися навколо інтересів людини, а не навколо своїх протистоянь і амбіцій.

Сьогодні країні потрібно вийти з кризи не зруйнованою, слабкою, розтрощеною, не з мільйонами людей на вулицях без роботи, не з мільйонами пенсіонерів без пенсій і працівників бюджетної сфери без заробітних плат, молоді - без перспективи, підприємств - без замовлень і експорту. В усіх країнах світу, і Україна не виняток, ідуть об'єднавчі процеси всіх політиків як перед війною. Як перед останнім розстрілом, влада, опозиція, всі гілки влади, всі політики, які ворогували навіть десятками років, єднаються. Аби поставити інтереси країни і кожної людини, кожного громадянина, вище своїх особистих і партійних", - передає слова Юлії Тимошенко Управління у зв'язках зі ЗМІ Секретаріату Кабміну.

Прем'єр навела приклад Німеччини, і зокрема Ангели Меркель - чи не найсильнішого політика європейського сьогодення. Їй вдалося об'єднати владу й опозицію, зробити абсолютну більшість у парламенті і долати кризу впевнено і успішно.

У нас же половина Верховної Ради, яка контролюється Партією регіонів, заблокувала всі антикризові програми і пакети. З другого боку, залишки депутатів Президента повністю заблокували будь-яке голосування уряду і закони, які потрібні країні, зокрема і урядову антикризову програму.

Тому Ю. Тимошенко ще раз наголосила: об'єднання політиків є державницькою позицією. І команда Литвина погодилася, і значна частина "Нашої України - Народної Самооборони" -всі були разом. Отже вихід з переговорного процесу В. Януковича можна вважати непорядним і нечесним. Таким чином відповідальність покладається на інші сторони. На думку Прем'єра, це було руйнацією єдиного шансу України завершити масштабну політичну війну і перейти до реальних антикризових дій.

Добавлено (22 Июнь 2009, 09:12:57)
---------------------------------------------
Юлія Тимошенко назвала вірогідні причини виходу В. Януковича з переговорного процесу. Частина з них заснована на базі нових змін до Конституції. Її справді потрібно міняти. Але на базі змін до Конституції мусили бути чітко розмежовані повноваження між Прем'єром, Президентом, між урядом і Секретаріатом Президента. І, безумовно, в цій Конституції запроваджувалися всі інструменти і нового правосуддя, і нового функціонування силових структур, і Генеральної прокуратури, і місцевого самоврядування з новими повноваженнями. Однак у проекті, запропонованому нашою політичною командою, не було жодних преференцій для будь-яких кандидатів в Президенти, які б давали йому всі гарантії на президентство.

Я особисто і наша команда заради єднання навколо подолання кризи і захисту країни, заради логічних і розумних змін до Конституції готові були вкотре поступитися своїми амбіціями, зокрема президентськими, наголосила Прем'єр. Служіння країні, наголосила вона, вище, ніж будь-які посади, ніж будь-які найвищі президентські амбіції. Я це продемонструвала у 2004 році, коли підтримала В. Ющенка і не пішла на виборчу кампанію. І зараз я можу продемонструвати те ж саме заради України, і я хотіла це робити. Але, на жаль, інша сторона наполягала на певних гарантіях, що Президент гарантовано буде від їхньої команди. Тобто, або вибори Президента в парламенті, або, коли ми з цим не погодилися, нам запропонували обмеження вікового цензу для Президента на рівні 50 років. Я ніколи б не погодилася на обмеження віку Президента п'ятдесятьма роками. Так не можна будувати Конституцію, і так не можна будувати переговорний процес.

Тож, можливо, В. Янукович не побачив для себе гарантій президентства. Друге, вірогідно, його не влаштовували наші умови щодо недоторканості державної власності, державних ресурсів, державних фінансів. Тому що в проектах, які ми узгоджували, були виписані цілі блоки, присвячені прозорому поводженню з державною власністю і державними фінансами. Виходить так: і гарантованого президентства немає, і чесно потрібно з фінансами і власністю держави поводитися, а ще і кризу на себе взяти спільно із Прем'єром.

Третьою причиною, вважає Ю. Тимошенко, був просто страх перед відповідальністю за кризові напрямки роботи. Потрібно брати відповідальність за непопулярні рішення, потрібно брати відповідальність за те, що в кризу люди багато чим не задоволені. Страх і вибір, що краще: покласти на когось відповідальність, а самим піти "чесними і пухнастими" на вибори... Все це і зруйнувало переговорний процес.

Добавлено (22 Июнь 2009, 09:15:08)
---------------------------------------------
Якщо наша команда, і я особисто відкидали президентські амбіції і за правильного розподілу повноважень в Конституції виходили на виконавчу гілку влади і мусили відповідати за неї, то хто міг ставити умови щодо президентства? Безумовно, ті, хто дбали про цю посаду. Мене не цікавило, як будуть далі розгортатися президентські вибори, тому що ми справді робили для країни правильну Конституцію, підкреслила глава уряду. Водночас ми ніколи не погодимося на вибори Президента в парламенті.

Більшість розбіжностей була саме щодо цієї посади. Отож для руйнування об'єднавчого процесу засоби масової інформації і країну наповнили різними провокаційними варіантами Конституції. Це була цілеспрямована робота, яка не дала змоги зробити те, що країні сьогодні конче потрібно.

Чинна Конституція робить країну слабкою і не здатною тримати удар, констатувала Юлія Тимошенко. Державна влада сиплеться на очах. І тримається вона лише, зізналася Прем'єр ведучому програми, на моїй волі і здатності працювати. Інакше це все б завалилося, бо всі гілки влади сьогодні перебувають у невизначеності і хаосі. І тому Конституцію міняти треба. Але як?

Лише в одному разі: якщо в парламенті є 300 голосів. Інакше це просто піар-кампанія, а не реальна робота на результат. Для внесення проекту Конституції потрібно, щоб попередньо його підписали депутати. До того він не може бути оприлюднений. А підписують депутати, коли знайдено компроміс.

Добавлено (22 Июнь 2009, 09:16:03)
---------------------------------------------
Тому потрібно спочатку пройти процес узгодження між всіма сторонами, готовими поставити підписи. Потім проект вноситься до парламенту, голосується, обговорюється після першого читання. Спершу потрібно 226 голосів, потім передається в Конституційний Суд. Опісля повернення голосується вдруге 226 - це на одній сесії. І ціле літо все суспільство могло б обговорювати і дискутувати навколо цієї Конституції. І лише у вересні можна було б її голосувати остаточно. Тому неможливо приймати Конституцію без публічного обговорення. Але обговорювати можна лише те, що реально подано до парламенту.

Юлія Тимошенко переконана, що процес змін до Конституції слід неодмінно продовжувати. Варіант конституційних змін, запропонований нашою командою для переговорів, ми внесемо до парламенту. Там є кілька важливих позицій, дуже потрібних кожній людині.

Першим є реформування правосуддя, зазначила Ю. Тимошенко. Ми пропонуємо ту модель, де кожна людина зможе захистити себе в судах. На першому етапі - обрання суддів народом - це перша інстанція судів. Ця процедура проводиться без втручання політичних сил. Звичайно, вибори, можливо, є небездоганними. Але краще обирати народом, ніж призначати за політичними ознаками, чи корумпувати і призначати за хабар. А потім політичні сили впливають на цих суддів.

Друга і третя інстанції формуються шляхом жеребкування з тієї бази суддів, кандидатів на суддівські посади, які подали свої анкети й пройшли відповідні іспити. Тому що треба знати, що суддя компетентний, і потім не парламент, ставлячи завдання судді і тримаючи його на короткому повідку, обирає суддю, а суддя обирається незалежним чином. Така практика існує в світових організаціях. Процедура відкрита, прозора.

Добавлено (22 Июнь 2009, 09:18:00)
---------------------------------------------
Дуже серйозною новацією є й спеціальне формування дисциплінарних комісій. Вони, також маючи три ланки, зможуть накладати на суддю весь спектр дисциплінарних стягнень. Ми також заклали в цьому проекті право кожної людини звертатися до суду за порушенням кримінальної справи проти чиновника, який нахабно порушує закон, який корумпує або вимагає хабарі, серйозно порушує права людини. І там, де є склад злочину на перший погляд, люди можуть звертатися до суду. Він може порушувати кримінальну справу і передавати слідчим органам.

У новому проекті Конституції, за словами Ю. Тимошенко, передбачено дуже сильні права опозиції. На базі Рахункової палати, яка призначається складом парламентської опозиції, передбачено ведення слідства, порушення кримінальних справ проти посадовців, що порушують закони, Конституцію, займаються крадіжками державного майна або державних фінансів. Всі мусять бути рівними перед законом.

Прем'єр дуже шкодує, що цю Конституцію не прийнято через істерику, влаштовану окремими політиками. Вони були не в курсі, не в матеріалі, і ця істерія зруйнувала процес.

Але з наступного сесійного тижня, вважає Ю. Тимошенко, документ буде внесено до Верховної Ради. Ми будемо кожну позицію пояснювати, і після президентських виборів, найвірогідніше, Конституція таки зазнає змін.

Добавлено (22 Июнь 2009, 09:18:51)
---------------------------------------------
2007 року, коли ми йшли на дострокові вибори, наша політична сила оголосила референдум, аби люди вибрали, яку форму правління вони хочуть: або президентську, або парламентську. І ми зібрали 6 млн підписів для його проведення (потрібно було лише 3 млн). Але тоді Президент В. Ющенко заблокував цю ініціативу. А референдум треба проводити, оскільки Україна має визначитися з формою правління. Я, наприклад, підтримую як президентську, так і парламентську, головне, щоб була ясність. Чого я точно не підтримую - це хаосу. Так звана президентсько-парламентська або парламентсько-президентська форми, які дають країні лише невизначеність і абсолютну недієздатність державній владі.

Коли його проводити? На це запитання Прем'єр відповіла лаконічно: я думаю, що здобуду перемогу на президентських виборах і одразу оголошу цей референдум. Оскільки Президент має відповідні повноваження. Якщо я справді буду обрана і люди скажуть, що вони хочуть, наприклад, президентську форму правління, отже ми будемо готувати сильну президентську гілку влади без Прем'єр-міністра, з повною відповідальністю Президента перед країною.

Якщо ж люди після дискусій захочуть парламентську форму правління, отже будемо відмовлятися від повноважень. Я говорю це абсолютно свідомо, тому що я не один раз жертовно себе поводжу заради спокійного життя країни. І робитиму це надалі. І не проблема відмовитися від якихось повноважень. Проблема одна: як консолідувати 300 голосів в парламенті, коли всі великі і з амбіціями, коли кожен зі своїм політичним прапором і своєю напівідеологією. Як об'єднати все це і дати Україні якість і результат? Ось чим я переймаюся.

Добавлено (22 Июнь 2009, 09:19:52)
---------------------------------------------
На жаль, зараз усі переговори між чотирма політичними силами не ведуться. Тому що президентські вибори - це не перемир'я, це найрадикальніший пік конфронтації, повномасштабне політичне протистояння. А що буде після президентських виборів? Хто б не переміг, прийде в розтрощений і розділений парламент. І це все на фоні кризи. І чи змиряться одні кандидати з поразкою, і чи зможуть інші утримати перемогу? -логічно запитує Прем'єр.

Далі пішов другий етап. Хтось став Президентом. Прийшли в парламент, де ні в кого немає більшості. Візьмемо радикальний варіант: відправили парламент на дострокові вибори. Ще вісім місяців боротьби без будь-яких антикризових дій - всі пішли на війну. Повернулися, а в парламенті знову 30, 30 та 30 відсотків, і знову ні в кого немає більшості, і нова хвиля війни. Ось у чому проблематика. Колись потрібно це зупинити.

І мені зараз кажуть: ви пішли на об'єднання всіх політиків, зробили для всіх переговорний процес, втратили свій рейтинг. Та наплювати мені на цей рейтинг! Якщо зараз поставлять на терези: з одного боку - збереження країни, її економічну надійність, стабільність, захист людини від цих економічних ударів, а з іншого боку - мій рейтинг, то я здам його. Хай він у мене буде таким нулем, як у В. Ющенка, але захистити країну, дати результат людям - ось що головне. Тому, коли переді мною постала можливість об'єднати всі політичні сили парламенту, я хотіла на це піти свідомо. І ще десяток разів піду, бо країна так далі жити не може, зазначила Прем'єр.

Добавлено (22 Июнь 2009, 09:20:36)
---------------------------------------------
Я іноді навіть думаю про те, а чи не змовилися Янукович і Ющенко між собою, щоб втягнути мене в цей переговорний процес? Адже вони розуміють, що для країни іншого виходу немає. І я як людина, котра сьогодні несе відповідальність перед людьми і перед майбутнім за вихід із кризи, однозначно погодилася на нього. Я думаю, може, вони мене втягнули свідомо, для того, щоб дискредитувати, потім так брутально "кинути", як кажуть в середовищі Партії регіонів.

Отож я хочу просто сказати обом Вікторам, що поводитися так можна хіба що з Тимошенко - наскільки їм дозволяють їхня мораль, совість і рівень поведінки. Але з країною такого робити не можна, підбила підсумок розмови Прем'єр-міністр.

(Украина)  
  Блог пользователя natkabaranova   
KAPJICOHДата: Пн, 22.06.2009, 10:21:04 | Сообщение # 2
Генералиссимус
Сообщений: 4896
Репутация: 1361
Награды: 123

Украина, Житомир
О.... Юлька уже людей стала нанимать для пиара на форумах. :))) Предвыборные гонки начались.
Offline (Украина)  
  Блог пользователя KAPJICOH   
UkkaДата: Пн, 22.06.2009, 13:02:28 | Сообщение # 3
Генерал-полковник
Сообщений: 1407
Репутация: 581
Награды: 122

Соединенные Штаты, LA
и кто такое будет читать? кому интересно читать 100 предложений флуда - бла-бла-бла.... Если уж пиаритесь, так делайте это интересно cool А то я открыла тему - посмотрела на весь этот ужа- закрыла тему. НЕ ЧИТАЯ.
Offline (Украина)  
  Блог пользователя Ukka   
Egor_GoodmanДата: Пн, 22.06.2009, 13:35:38 | Сообщение # 4
Генерал-полковник
Сообщений: 1895
Репутация: 242
Награды: 66

Украина, Житомир
Quote (Ukka)
А то я открыла тему - посмотрела на весь этот ужа- закрыла тему. НЕ ЧИТАЯ.

много букавак
тоже не осилил.
Offline (Украина)  
  Блог пользователя Egor_Goodman   
Форум Житомира » Бизнес и политика » Политика и Общество » Заради країни я готова була відмовитися від балотування (Юлыя Тимошенко)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: