Живий Журнал
 
  • Страница 1 из 1
  • 1
Модератор форума: Admin, kefir  
Форум Житомира » Бизнес и политика » Политика и Общество » Який націоналізм врятує Україна?
Який націоналізм врятує Україна?
НескучныйДата: Пн, 03.10.2011, 19:23:49 | Сообщение # 1
Генерал-майор
Сообщений: 392
Репутация: 85
Награды: 36

Украина, Житомир
Пропоную обговорити тему націоналізму. Відразу обмовлюся, мається на увазі не теза з анекдоту "Вірмени краще, ніж грузини". А саме націоналізм як держава утворюючий фактор.Просто по совку згадую той пієтет, з яким ставилися до всяко різних національно визвольним рухам десь там "де багато диких мавп", на ряду, з викриттям всіляких "буржуазно націоналістичних елементів" всередині СРСР і межах "соц-табору".Але ось відбулося, СРСР був усунений. І почалася "Весна народів по нашенськи". Біля керма влади більшості (у кого ново набутих, а у кого і новоявлених) держав число 15 виявилася як завжди сама, що не наїсти "совість епохи", але тема не про них.А про те, що держави ці були утворені за національно-територіальною ознакою, в межах, закріплених в канула в історію СРСР. І почалося .... Описувати у фарбах немає бажання, та власне і так всі в курсі.
В основі практично всіх конфліктів лежав, стара добра національна нетерпимість саме в тому трактуванні, якою нас страхали сім десятків років.У нас в Україну, слава Богу, обійшлося без кровиночки і біженців, так поки просто друг другу в тапки "патріотично" або "непатріотично" (потрібне підкреслити) гадім. Але головне те, що всі визнають - проблема існує, і життя вона, ні кому не полегшує.
Ось я і подумав, що може, має сенс розібратися в самому явищі націоналізму і зрозуміти, який з типів націоналізму більше підходить для нашої країни.Націоналізм поділяють на два основних типи: Цивільний (політичний) і Культурний (етнічний) - цілою купою інших різновидів, головних типу все ж два.
Цивільний націоналізм (інші назви: революційно-демократичний, політичний, західний націоналізм) стверджує, що легітимність держави визначається активною участю її громадян у процесі прийняття політичних рішень, тобто, ступенем,в якій держава представляє «волю нації».Основним інструментом для визначення волі нації є плебісцит, який може мати форму виборів, референдуму, опитування, відкритої суспільної дискусії і т. д. При цьому приналежність людини нації визначається на основі добровільного особистого вибору і ототожнюється з громадянством.Людей об'єднує їх рівний політичний статус як громадян, рівний правовий статус перед законом, особисте бажання брати участь у політичному житті нації, відданість спільним політичним цінностям і загальної цивільної культурі.Суттєво, щоб нація складалася з людей, які хочуть жити поруч один з одним на єдиній території.
Етнічний націоналізм (інші назви: етнонаціоналізм, культурно-етнічний, органічний, романтичний, східний націоналізм) вважає, що нація є фазою розвитку етносу і частково протиставляє себе цивільному націоналізму.Легітимність держави виходить з його здатності захищати націю і сприяти розвитку її культурного та суспільного життя.Як правило, це означає державну підтримку культури і мови етнічної більшості, а також заохочення асиміляції етнічних меншин для збереження одноманітності нації.
Обидва визначення взяті з Вікі (сенс від цього навряд чи спотвориться).
Offline (Германия)  
  Блог пользователя Нескучный   
Форум Житомира » Бизнес и политика » Политика и Общество » Який націоналізм врятує Україна?
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: