Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » ZKZTUA » 2010 » Октябрь » 1
ZKZTUA Шнобелівська премія 2010

ZKZTUA


Оценка: 3.3/5 Голосов: 7

Шнобелівська премія 2010

01.10.2010, 15:38:47 2914 3.3 0

У Гарвардському університеті США відбулося вручення 20-ї щорічної Шнобелівської премії, яка присуджується за найбезглуздіші наукові відкриття, "які спочатку викликають сміх, а потім змушують замислитися". Цьогорічна церемонія проходила під знаком бактерії, мікроба чи бацили.

Шнобелівську премію-2010 в області фізики отримало "відкриття" новозеландського Університету Отаго. Його представники довели, що якщо надягати шкарпетки не на голу ступню, а поверх взуття, це оберігає від падіння на льоду.

Антинобелівську премію миру вручили за науковий доказ того, що лайки і прокльони знижують чутливість до болю. Професор з британського Keele University встановив це, коли потрапив молотком собі по руці. Потім він помітив, що його дружина користувалася цими же хитрощами при пологах. Для експериментального підтвердження цього факту випробовуваних просили тримати руку в крижаній воді так довго, як вони можуть. Ті з них, хто лаявся вголос, трималися довше.

Премія у галузі медицини дісталася голландцям - вони запропонували лікувати астму катанням на американських гірках.

"Шнобель" у сфері охорони здоров'я дістався американцям – департамент здоров'я та безпеки у промисловості міста Форт Детрік в штаті Меріленд довів, що мікроби "прилипають" до бороди.

Дослідження проводилося з використанням манекенів з бородами із натурального волосся і справжніми курчатами і гвінейськими свинями. Ця скрупульозна і дорога робота була організована за державний рахунок, причому ще в 1967 році.

У номінації "Економіка" перемогли топ-менеджери фінансових і страхових гігантів - Goldman Sachs, AIG, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merril Lynch і Magnetar - "за винахід і поширення унікального способу максимізувати прибуток і мінімізувати фінансові ризики", які сприяють процвітання світової економіки.

Мабуть, це єдина не смішна номінація - адже саме ці установи, які збанкрутували або були викуплені за гроші платників податків, поклали початок глобальній кризі, яка переросла у найбільш затяжну рецесію розвинених економік.

В області інженерного мистецтва перемогли британка Карина Ацеведо-Уайтхаус з Лондонського зоологічного товариства та мексиканка Дайен Гендрон з Національного політехнічного інституту за вдосконалення методу збору китових сопель за допомогою вертольота з дистанційним управлінням.

Назва роботи: "Новий безтравматичний спосіб спостереження за хворобами вільно плаваючих китів і його застосування в програмах захисту природи".

У сфері проектування об'єктів транспорту "найкращою" було визнано пропозицію використовувати слизові організми, відомі біологам як слизовики, для визначення оптимального маршруту прокладки залізничних шляхів.

Група вчених з Японії розклала шматочки їжі так, щоб їхнє розташування відповідало положенню залізничних вузлів у Токіо; в центр помістили грибок, і через 26 годин "точки на карті" були з'єднані досить ефективним способом.

Премію в галузі хімії було вручено за доказ того, що, всупереч раніше відомим думкам, нафта і вода все-таки змішуються.

Премію з біології вручили за документований опис орального сексу у летючих мишей - криланів. Китайські вчені задалися питанням, чи має це заняття значення з еволюційної точки зору, або ж воно мишам просто подобається.

Нарешті, "найважливіше" відкриття-2010 в області менеджменту: організації стають більш ефективними, якщо їхні співробітники отримують службові підвищення методом випадкової вибірки. Автори - три італійських вчених, які змогли довести своє відкриття математичним шляхом.

Прочитавши цю статтю просто не зміг не поділитися з Вами. Вважаю настрій Вам хоч трохи підніме.

Прикреплённые изображения:
ZKZTUA Шнобелівська премія 2010
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо