Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Юрко » 2011 » Май » 27
Юрко До Дня Героїв у Житомирі покажуть фільм про Холодний Яр

Юрко


Оценка: 2.7/5 Голосов: 23

До Дня Героїв у Житомирі покажуть фільм про Холодний Яр

27.05.2011, 11:27:15 2950 2.7 0

28 травня о 12-00 у житомирському кінотеатрі «Україна», що по вул. Київська, 13, відбудеться показ фільму Романа Коваля та Олександра Домбровського«Юрій Горліс-Горський». Ця стрічка про боротьбу за Самостійну Україну поручника армії УНР, осавула 1-го куреня полку гайдамаків Холодного Яру, підпільника, політв’язня, видатного українського письменника.

Його справжнє прізвище Юрій Городянин-Лісовський

Юрій не раз чув "віддих смерті” – і гарячий поцілунок кулі, і крижаний панцир березневої Тиси, і зашморг на шиї. Не раз вдаряв в очі й блиск ворожої шаблі. Побував він і в "царстві смерті” з її липким смородом гнилої крові – в льохах Єлисаветградської ЧК. Вийшов живим і з Лук’янівської в’язниці. Хоч "дід Лук’ян” рідко кого випускав зі своїх холодних рук. Вибрався живим Юрій і з тюрем Вінниці, Полтави та Херсона, з румунської та німецької в’язниць.

Без "музики небезпек” він, здається, не уявляв собі життя, відтак не розлучався зі своїм братиком-револьвером навіть під час любовних пригод у Галичині. Юрій – неспокійний дух, для нього, казав Улас Самчук, "клімат війни те саме, що для риби вода”.

Юрій Горліс-Горський 30 літ за­хи­щав Ук­раїну із са­мо­по­свя­тою, за­ли­ша­ю­чись, по­при страшні ви­про­бу­ван­ня, то­ва­рись­ким і лю­дя­ним.

У та­бо­рах пе­реміще­них осіб у Німеч­чині Юрій не мріяв, як ба­га­то інших емігрантів, виїха­ти до США в по­шу­ках спокійнішо­го жит­тя. Ка­зав, що з Євро­пи ближ­че до Хо­лод­но­го Яру. Вид­но, вірив, що сюди ще по­вер­неть­ся.

І він повернувся. І не тільки книгами. 9 жовтня 2010 р. в селі Мельники, колишній "столиці” Холодного Яру, йому поставлено пам’ятник, а ось тепер знято про нього фільм.

У презентації візьмуть участь Роман Коваль, кобзар Тарас Силенко.

Запрошення на перегляд стрічки можна отримати в офісі Житомирської обласної організації ВО «Свобода» за адресою – м. Житомир, вул. Перемоги, 10, офіс 310, тел. 467-407; або безпосередньо у кінотеатрі перед початком сеансу.
Показ відбудеться за сприяння кінотеатру Україна.

Прес-служба Житомирської обласної організації ВО «Свобода»

Прикреплённые изображения:
Юрко До Дня Героїв у Житомирі покажуть фільм про Холодний Яр
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо