Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Psychologist » 2013 » Сентябрь » 25
Psychologist Ми за здоровий спосіб життя.

Psychologist


Оценка: 5/5 Голосов: 1

Ми за здоровий спосіб життя.

25.09.2013, 15:09:24 6733 0.0 0

1.Вступ.
В світі існує ряд проблем, які є актуальними в різні часи та розглядаються на державному рівні багатьох країн світу. Серед них – проблеми, пов’язані зі споживанням алкогольних напоїв. Стрімко розширюється ринок алкогольних напоїв, і разом з цим, зростає кількість споживачів цього виду товарів. Як наслідок – зростання захворюваності, відхилень у розвитку, злочинності, смертності, зниження народжуваності. Таким чином, існує реальна загроза здоров’ю людства.
Світові статистичні дані свідчать, що:
- в світі від алкогольної залежності страждають 140 мільйонів осіб;
- у всесвітньому масштабі 5% всіх смертей у віці від 15 до 29 років викликані вживанням алкоголю. В Європі кожна 4 смерть у цій же віковій групі пов’язана із вживанням алкоголю. В світі кожна 3 смерть пов’язана із споживанням алкоголю. Зросла смертність у зв’язку із вживанням алкоголю серед чоловіків в 2, 5 разів, серед жінок – в 3 рази;
- 30 % алкоголю всмоктується клітинами мозку, які складають лише 2 % ваги тіла людини. 1 стакан спиртних напоїв вбиває 1000-2000 клітин мозку, які вже ніколи не відновляться. Відбувається поступове зменшення та всихання мозку – це підтвердилось у 95 % алкоголіків та 85 % тих, хто п’є помірно. Як наслідок – порушення мозкової діяльності;
- по В.М.Бєхтєрєву, на кожні 100 дітей, народжених батьками-алкоголіками, приходиться:
10 – недоношених;
8 – розумово відсталих;
15 – припадочних;
5 – майбутніх алкоголіків ;
- ймовірність народити здорову дитину у тих, хто п’є , в 15 разів менше, ніж у тих, хто не п’є, а хворобливість – в 3,5 рази вища у п’ющих. Може навіть постраждати генетичний код, внаслідок чого постраждає все покоління. За Ф.Г.Угловим, батьки, які вживають алкоголь – це самі страшні злодії, які крадуть у своїх дітей щастя майбутніх відкриттів та повноцінного життя.
- вживання спиртних напоїв при низьких температурах набагато небезпечніше та шкідливіше, ніж при теплому кліматі;
- за даними ВООЗ:
вживання алкоголю більше 9 літрів на рік є небезпечним для здоров’я;
самогубств серед тих, хто п’є, у 80 разів більше за тих, хто не п’є ;
кожен третій вмираючий в світі – жертва алкоголю;
- ті, хто вживає алкоголь, в середньому на 10-15 років живуть менше за тих, то не вживає.
Українські статистичні дані:
- рівень споживання алкоголю в Україні є одним із самих високих у світі: за офіційною статистикою – 12-13 літрів спирту на рік на 1 особу, за неофіційною – 20 літрів;
- в Україні страждає від алкоголізму близько 1 мільйона осіб;
- 25-30 % новонароджених в нашій країні народжуються з патологіями, однією із причин яких є алкоголізм;
- Україна займає перше місце в світі за показниками вживання алкоголю дітьми та молоді : 40 % дітей та молоді у віці від 14 до 18 років систематично вживають алкоголь;
- в Україні серед молоді:
55 % - не вживають міцні алкогольні напої;
40 % – не вживають вина;
30 % - не вживають пива;
23 % юнаків та 36 % дівчат - не вживають алкоголь.
23 % вживає пиво щотижня та 6 % - щодня.
20 % 13-14-літніх, 27 % 15-літніх, 31 % 16-літніх та 36 % 17-літніх щотижня вживають алкогольні напої.
Це свідчить про високий рівень споживання алкогольних напоїв молоддю України. Україна на 1 місці в світі серед дитячого алкоголізму;
- в Україні помирає від проблем, пов’язаних із вживанням алкоголю, 40000 осіб щороку;
- вже багато років смертність в Україні перевищує народжуваність. Щороку помирає приблизно 330 000 осіб.
Ці невтішні дані свідчать про реальну загрозу здоров’ю нації та її існуванню. Проте, ти можеш обрати інший шлях.

2.Що таке алкоголь ?
Алкоголь – етанол, етиловий або винний спирт – у всі часи та у всіх країнах мав і буде мати одні і ті ж самі властивості, які зумовлені його хімічним складом.
Алкоголь – це прозора речовина без запаху та кольору. Його одержують в результаті бродіння цукру, який міститься в багатьох продуктах харчування: винограді, пшениці, картоплі тощо. Алкоголь має температуру кипіння 78 градусів, легко запалюється. Хімічна формула -С2Н5ОН. Його молекула має невеличкі розміри та слабко поляризована. Використовується як розчинник, антифриз, дезінфікуючий засіб, моторне пальне, для виготовлення лікарських засобів та алкогольних напоїв.
Алкоголь – це не продукт харчування, він не містить в собі ніяких поживних речовин, без яких організм людини не міг би існувати повноцінно.
Алкоголь відноситься до психоактивних речовин ( ПАР ). Це – легальний наркотик – його вживання та купівля не переслідується законом. Існують лише певні вікові обмеження щодо його придбання та обмеження щодо місць його вживання. Тому з юридичної точки зору, алкоголь не являється наркотиком, з медичної – алкоголь є наркотиком. В сучасній літературі іноді використовується термін інтоксикант, в якому одночасно фіксується і отруюючи і оп’яняюча дія алкоголю. Певна частка суспільства вважає за норму його вживання, створює певний алкогольний культ разом із традиціями та атрибутами.
З давніх часів алкоголь називали « викрадач розуму ». Почали виготовляти алкогольні напої близько 8000 років до нашої ери в керамічному посуді з меду, плодових соків і дикоростучого винограду. Чистий спирт почали виготовляти араби в 6-7 століттях. В 860 році Рагез виготовив першу пляшку горілки. Перегонка вина для отримання спирту різко посилила пияцтво, тому Магомет – основоположник мусульманської релігії -заборонив вживання спиртних напоїв. Тому в мусульманських країнах забороняється вживання спиртних напоїв. За часів середньовіччя в Західній Європі італійський чернець-алхімік Валентіус перегнав вино та інші цукристі рідини та отримав міцний спиртний напій. Він називав його чудодійним еліксиром, який робить старця молодим, стомленого бадьорим, а сумного веселим. Відтоді міцні напої поширилися по всьому світу. В 16 столітті почалось масове завезення горілки і вина через кордон. За часів Бориса Годупова заснували «цареві шинки», які приносили в казну чималі гроші.

3.Алкогольні напої розрізняються між собою по міцності.
Алкогольні напої - це напої, які містять алкоголь (етиловий спирт), воду та речовини, що надають йому запаху та смаку.
Загалом можна виділити п'ять типів алкогольних напоїв:
1.слабоалкогольні напої типу джин-тонік, бренді-кола, ром-кола, лонгери тощо;
2.пиво (за винятком безалкогольного);
3.вино (сухі, напівсухі, напівсолодкі, солодкі, кріплені вина, втому числі шампанське);
4.міцні алкогольні напої (горілка, коньяк, віскі, лікер, текіла, ром, джин, абсент, у тому числі коктейлі з їх вмістом, тощо);
5.напої домашнього приготування (вина, лікери, самогон).
Алкоголь може бути виготовлений як природним шляхом (бродінням), так і штучно.
Бродіння - найдешевший та найпоширеніший спосіб, що дозволяє перетворити рослинну сировину на алкоголь. Бродіння відбувається завдяки дріжджовим грибкам, які містяться у злаках, картоплі, буряку. Сирий етиловий спирт має багато домішок, тому його переганяють в спеціальних апаратах, проте частина шкідливих для організму речовин все одно зберігається.
Іноді вживають сурогати алкоголю. Так, метиловий спирт і етиленгліколь входять до складу антифризів. Маючи низьку температуру замерзання, вони використовуються в системах охолодження різних двигунів. Подібно до звичайного спирту, ці рідини здатні викликати сп'яніння, але через 10-12 годин після їх уживання з'являються ознаки важкого отруєння: головний біль, нудота, блювота, хитка хода, слабкість, запаморочення або навіть повна непритомність. Смерть настає від мозкових розладів (через 1-2 доби) або ураження нирок (через 1-2 тижні). Метиловий спирт - нервово-судинна отрута, і його стограмова доза смертельна для людини. Навіть невелика кількість цього спирту вражає зоровий нерв і систему оболонок ока (зокрема сітківку). Ще небезпечніший дихлоретан (хлористий етилен), 10-15 грамів якого викликають незворотні зміни в печінці і нирках.
Як бачимо, алкоголь та його сурогати дуже шкідливі, а наслідки їх уживання вкрай небезпечні.
У різних алкогольних напоях неоднаковий вміст алкоголю:
- у пиві - близько 3-5 %,
- у натуральному вині - 12-18 %,
- а в міцних алкогольних напоях – 30-40 %.
Хоча все це залежить від конкретного напою.
Відрізняють об'ємний та ваговий вміст алкоголю. Оскільки 1 л алкоголю важить 790 г, об'ємний вміст завжди буде більшим за ваговий .
Об'ємний відсоток алкоголю - це той об'єм, який займає алкоголь у відсотках до об'єму всього вмісту. Ваговий відсоток алкоголю показує, яку частину ваги продукту становить алкоголь.
За прийнятим стандартом на етикетках усіх алкогольних напоїв має бути вказано об'ємний відсотковий вміст алкоголю.
Що небезпечніше:
Чарка горілки, келих натурального вина чи бокал пива ?
У європейських країнах для дорослих людей розрахована міра споживання алкоголю
1 одиниця алкоголю = 10 мл чистого алкоголю.
В 330 мл банці пива міцністю 4% - 5% знаходиться 1,5 одиниці алкоголю.
В 150 мл чарці вина міцністю 11% - 12% знаходиться 1,5 одиниці алкоголю.
В 40 мл чарці горілки (міцність 40%) теж знаходиться 1,5 одиниці алкоголю.
Відсотковий вміст алкоголю цих напоїв – 16 куб.см.
Тому шкода – однакова.
Потрібно також пам’ятати, що печінка виводить із організму 1 одиницю алкоголю (10 мл) протягом 1 год.
Якщо доросла людина регулярно вживає більше 3-х одиниць алкоголю, вона завдає шкоди своєму здоров’ю.
Європейські фахівці вважають, що безпечний рівень коливається в межах 20 - 60 г на добу в перерахунку на чистий 100 - процентний спирт для чоловіків ( 50 - 150 г горілки ) і 10-40 г для жінок ( 25 - 100 г горілки ). Регулярне вживання алкоголю, що перевищує цю кількість, приводить до алкогольного отруєння організму. Більшість вітчизняних фахівців схильні вважати, що будь-яке регулярне вживання алкоголю вже є небезпечним.
Слід пам’ятати:
Міру потрібно визначати тільки кількістю випитого в грамах або в мілілітрах, а не стан.

4.Вплив алкоголю на організм людини.
Вплив алкоголю на організм людини залежить від:
- ваги та росту людини: чим менший зріст та вага, тим швидше п’яніє людина;
- міцності та вмісту газу в алкогольному напої;
- кількості випитого;
- швидкості, з якою був випитий алкогольний напій;
- проміжку часу між їжею і вживанням алкогольного напою.
Цими факторами пояснюється різний вплив одних і тих самих напоїв на різних людей.

5.Шкідливі наслідки споживання алкоголю:
- Після вживання алкогольного напою алкоголь всмоктується в кров дуже швидко.
- Через кілька хвилин алкоголь уже розноситься по всьому тілу й попадає в головний мозок.
- Після вживання алкогольного напою кровоносні судини розширюються, і серце починає відчувати навантаження від алкоголю.
- Після вживання алкогольного напою печінка починає відчувати навантаження. Чим більше випив, тим більше навантаження на печінку.
- Алкоголь спричиняє навантаження на м’язову тканину людини.
- Після вживання алкогольного напою підсилюється процес зневоднювання організму. Це означає, що під дією алкоголю організм втрачає більше води в одиницю часу, ніж у звичайному стані.
- Погіршується координація рухів, збільшується час реакції на зовнішні подразники й час ухвалення рішення, тому з людьми в цьому стані часто відбуваються нещасні випадки.
- Можуть розпочатись тремтіння рук та подвоєння в очах. З’являється емоційна неврівноваженість, порушення здатності оцінювати події адекватно, втрачається контроль над собою й своїми вчинками.
У жінок алкоголь порушує вироблення статевих гормонів та дозрівання яйцеклітини, менструальний цикл. Зловживання алкоголем, руйнуючи організм жінки, виснажує нервову й ендокринну систему і, зрештою, може призвести до безплідності.
Стан сп’яніння в момент зачаття може вкрай негативно позначитися на здоров’ї майбутньої дитини. Вживання спиртних напоїв небезпечне протягом усього періоду вагітності, тому що алкоголь легко проникає крізь плаценту матері до дитини, а також у період годування грудьми.
Якщо мати під час вагітності вживає алкоголь, ймовірність порушень у розвитку плоду та ризик викидня значно підвищуються. Плацента, яка виконує захисну функцію для плоду, не може переробляти алкоголь, тому останній потрапляє у кров плоду. Оскільки печінка плоду розвинена недостатньо, вона також не в змозі розщеплювати алкоголь, в результаті чого він впливає на плід, тобто на дитину.

6.Що може статися в результаті алкогольного сп’яніння ?
1.Можна стати посміховищем в очах навколишніх (п’яне поводження викликає глузування, а часто й відразу у оточуючих) .
2.Можна потрапити у в’язницю.
3.Може наступити огидне хворобливе похмілля, яке виникає в результаті втратою організмом води й може тривати один або кілька днів, поки весь алкоголь не вийде з організму людини.
4. Можна одержати важкі травми, включаючи травми голови.
5. Можна завдати непоправної шкоди здоров’ю своєї майбутньої дитини (фізичне й розумове відставання дитини).
Навіть одна чарка алкогольного напою, яку вживає мати, здатна викликати у новонародженого зародковий алкогольний синдром.
Дані обстеження 820 дітей із сімей, де батьки п'яниці і алкоголіки. З них: - 39 народилися недоношеними і загинули;
- 16 – мертвонароджені;
- 121 - померли немовлятами;
- 38 - з фізичними вадами, що призвели до непрацездатності;
- 145 - психічно ненормальними;
- 55 - з послабленим імунітетом до хвороб.
6.Можна отримати і навіть вмерти від алкогольного отруєння.
7.Можна втрати контроль над собою й зробити вчинки, які в тверезому стані ніколи б не зробив.
Кількаразове або часте вживання алкоголю справляє буквально спустошливий вплив на психіку підлітка. При цьому затримується не тільки розвиток вищих форм мислення, засвоєння етичних і моральних категорій та естетичних понять, а й втрачаються вже розвинені здібності. Підліток „тупіє" і інтелектуально, і емоційно, і морально.

7.Що відбувається в результаті тривалого зловживання алкоголем ?
Тривале зловживання алкоголем – це регулярне вживання великої кількості алкоголю. Тривале зловживання алкоголем збільшує ризик розвитку серйозних захворювань і призводить до передчасної смерті.
До таких захворювань відноситься:
- Підвищений артеріальний тиск;
- серцево – судинні захворювання;
- інфаркт міокарда й інсульт (відбувається розширення судин, збільшується навантаження на кровоносні судини та серце).
- рак губи й горла (ризик збільшується, якщо зловживання алкоголем супроводжується палінням цигарок);
- емоційні та психологічні проблеми, депресія ( людині стає все байдуже, вона втрачає сенс життя);
- виразка шлунка, хвороби печінки й цироз печінки ( печінка – це орган, що виводить алкоголь із організму людини, тривале зловживання алкоголем призводить до її руйнування.)
- ризик захворювання на алкоголізм.

8.Алкоголізм.
Алкоголізм – це емоційна та фізична залежність людини від алкоголю. Людина відчуває постійну потребу в алкоголі. Вона не контролює, скільки п’є. Алкоголь «контролює» її. Він заміняє людині все: роботу, репутацію, родину і її власне життя. Фізична залежність від алкоголю може привести до того, що людина буде пити, не зупиняючись, – день і ніч. Це може призвести до стану «білої гарячки», що супроводжується повною втратою орієнтації під час якої трапляються галюцинації.
Алкоголізм веде до враження головного мозку й передчасної смерті. Якщо людина залежна від алкоголю, вона потребує лікування. Алкоголізм – це хвороба. Вживання спиртних напоїв може бути початком того шляху, який веде до хвороби. Лікування від алкоголізму – тривалий процес. У цьому випадку людині не можна приймати алкоголю протягом багатьох років.

9.Схильність до алкоголізму.
Хто стає алкоголіком?
Основним фактором сприйнятливості до алкоголю є ступінь сприйняття алкоголю організмом – толерантність до алкоголю.
Цей фактор є вродженим і визначається особливостями організму. Підвищена толерантність – передумова хвороби на алкоголізм.
Частіше підвищена толерантність до алкоголю спостерігається в тих дітей, батьки яких зловживали алкоголем.
Переважно схильність до вживання алкоголю передається по чоловічий лінії: батько – син.
Спадковий характер полягає не в передачі «гена потягу до алкоголю», а в передачі механізмів, що відповідають за обмінні процеси. Порушення таких механізмів спричиняється не лише пияцтвом батьків, а й під шкідливим впливом на генетичний код - радіаційним, хімічним, токсичним та іншим. Невживання родичами спиртного – не гарантія того, що в дитини немає порушень у функціонуванні біохімічних процесів організму. Такі порушення і провокують хворобливий потяг до алкоголю. Саме тому навіть перша спроба алкоголю може стати небезпечною.
Але зловживання спиртним – не єдиний фактор розвитку хвороби (алкоголізму); лише 10% людей, що регулярно споживають спиртне, хворіють на алкоголізм.

10.До алкоголізму схильні:
- люди з підвищеною сприйнятливістю до алкоголю;
- люди, в яких батьки страждали на алкоголізм;
- особи самотні або з неповних сімей;
- особи, схильні до депресій або вороже налаштовані до всього, що їх оточує;
- активні, імпульсивні, підлітки, які прагнуть гострих відчуттів та спілкуються з тими, хто зловживає алкоголем.

11.Як алкоголь впливає на заняття спортом ?
Зловживання алкоголем руйнує червоні волокна м'язів.
Саме ці волокна визначають фізичну витривалість людини.
Зловживання алкоголем також руйнує білі волокна м'язів, які визначають те, як добре людина бігає і стрибає
Таким чином, алкоголь негативно впливає на заняття спортом.
Наша порада підліткам: не вживати алкоголь до настання фізичної зрілості: почекай, не поспішай - встигнеш.

12. Як можна позбутися алкоголізму?
“Хмільне завжди протягує нам руку,коли ми зазнаємо невдач, коли ми слабнемо,коли ми втомлені, і вказує надзвичайно легкий шлях виходу з обставин, що склалися. Але обіцянки ці неправдиві: фізична сила,
яку воно обіцяє – примарна, душевний підйом – оманний; під впливом хмільного ми втрачаємо істинне уявлення про цінності речей”(Джек Лондон).
Прийнято виділяти:
- побутове пияцтво;
- хронічний алкоголізм;
- алкогольні психози (гострі - наприклад, біла гарячка; хронічні - наприклад, алкогольне марення ревнощів, Корсаковський психоз, хронічний галюциноз).
Єдина можливість позбутися цього захворювання – лікуватися і цілком припинити вживання алкоголю. Однак змусити хворих на алкоголізм лікуватися не так просто. Їм властиво заперечувати власну хворобливу пристрасть до алкоголю навіть тоді, коли пияцтво набуває злоякісних форм і призводить до сімейних та службових конфліктів. Звертання по медичну допомогу здається їм чимось ганебним. Вони бояться, що їх вважатимуть алкоголіками, хоч фактично вони вже стали ними. Лікувати ж алкоголізм примусово, наприклад, без відома хворого, додавати ліки в його їжу сьогодні заборонено законом.

12.Зроби свій вибір!
Твоя доля і доля твоїх дітей в твоїх руках.
Зроби свій вибір на користь здоров’я сьогодні і на тебе чекає радість тверезого життя в майбутньому.
Скажи «НІ !» спиртному !
Обирай тверезий спосіб життя !

Список використаних літературних джерел:
1.Интересные факты про алкоголь.
http://trezv.ucoz.ru/blog/interesnye_fakty_pro_alkogol/2010-11-29-4
2.Михайлович Н.В. Соціально-педагогічна діяльність з дітьми, схильними до алкоголізму. http://www.petaref.com/
3.Носок Н.О. Тренінгове заняття «Профілактика негативних звичок у школярів». – ЖОЦППСР ЖОІППО. Кафедра педагогіки та психології. – Житомир, 2008.
4.Особливості роботи з батьками з питань профілактики вживання алкоголю серед молоді. Проект для вчителів сільських шкіл України PROMHEAL при підтримці Європейської комісії EC INCO-CT-2006-031774. – Київ, 2007.
5.Статистика алкоголизма
http://alcoholizm.ru/statistika-alkogolizma/
6.Статистика потребления алкоголя в Украине http://vacant.com.ua/konsult/usefull.php?article=stat_ukraine
7.Шугай Т.Й. Профілактика вживання алкоголю серед молоді. – ЖОЦППСР ЖОІППО. Кафедра педагогіки та психології. – Житомир, 2007.

Прикреплённые изображения:
Psychologist Ми за здоровий спосіб життя.
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо