Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » snova » 2013 » Декабрь » 6
snova Євромайдан очима московського фотомандрівника

snova


Оценка: 2.8/5 Голосов: 11

Євромайдан очима московського фотомандрівника

06.12.2013, 09:03:12 1695 2.8 0


00s„Вчора я полетів з Києва до Москви, на жаль, багато справ, які не можу відкласти. У Києві у мене залишилися знайомі хлопці, які займаються фотографією і зараз знімають події в місті. Я попросив їх зробити репортаж про те, що вчора ввечері відбувалося на Майдані і як він улаштований” – зазначив у ЖЖ російський фотомандрівник Ілля Варламов.

На ранок після спроби штурму Адміністрації президента України всі під’їзди до будівлі були блоковані внутрішніми військами. У місті багато ДАІ, яка перенаправляє потоки автомобілів від центру. Внутрішніх військ біля АП ще більше. Центр міста перекритий демонстрантами.

01На Майдані мітингувальники побудували подвійні кордони з омоновскіх щитів загородження, "хвої” з ялинки і деталей основи майбутньої ковзанки. Всі загородження будуються з ухилом у бік "від” табору для утруднення можливого штурму.

02Хочу нагадати, що в Януковича з ялинками взагалі стосунки не складаються. То на нього вінок нападе:

…то безуспішна спроба згадати українське слово "ялинка” і використання понівеченого російського слова "йолка” замість нього.

Зрозуміло, бульдозери "йолка” не втримає, але за кордонами стоять у кілька рядів машини, які пропускають тільки комунальників і "свій” транспорт. Усі машини, котрі в’їжджають, перевіряють. У зонах маніфестацій цілодобово чергують 14 машин швидкої допомоги – державні та приватні клініки. На майдані почали ставити намети.

03Встановлена сцена, на якій може виступити кожен бажаючий. Складається графік виступів: політики, опозиціонери, музиканти, активісти, народна творчість. Регулярно кричать: "Слава Україні!”. Натовп злагоджено відповідає: "Героям слава!”

04У таборі є поділ обов’язків, можна підійти до координаторів і записатися в будь-яку секцію: спорудження барикад і установка наметів, охорона, прийом і роздача їжі/одягу/медикаментів. Усе безкоштовно. Працюють фармацевти і медики з числа добровольців з профільною освітою. Найшвидше закінчується окріп.

З усього міста демонстрантам приносять ковдри, їжу та одяг.

10Зайняті кілька будівель: КМДА (захоплена, приходили менти, просили піти, були послані на підставі того, що кожен городянин може перебувати в мерії), Будинок Профспілок (офіційно орендований маніфестантами), Міжнародний Центр Культури і Мистецтв ("Жовтневий Палац” – сам надав доступ для обігріву та допомоги). Була невдала спроба захоплення Українського Дому на Європейській площі студентами. Усередині нього – барикади і деяка кількість охорони.

У КМДА (міськадміністрація) нескінченний потік людей, багато хто приходить зігрітися і поспати. Камери спостереження зачорнені запальничкою або заклеєні скотчем. По стінах розклеїли прохання не смітити, допомагати, поважати оточуючих і т. д. З городянами та гостями столиці цілодобово спілкуються депутати різних рівнів, відповідають на питання і прояснюють ситуацію. Деякі навіть чай роздають.

У середині багато столів, на кожному з них написано, яка робота тут відбувається. Є все: від їжі і одягу до юридичної консультації та психолога. Працюють регіональні координатори. Місць для сидіння мало; багато хто, щоб не втратити місце, спить на стільцях, часто прямо за робочим столом. Йде збір підписів за відставку Азарова, вже не знаю, наскільки це доцільно в такому форматі. Опівночі всі хором виконують гімн і це дійсно круто звучить.

Запис у волонтери, від бажаючих допомагати немає відбою.

Багато кав’ярень на колесах, клуби і бари безкоштовно роздають чай і каву, надають місце для обігріву, інтернет і зарядки для гаджетів.

У пішохідному центрі міста величезний попит на національну та європейську символіку.

Коли почав падати сніг, зірвався шквальний вітер і стало значно холодніше, біля Михайлівського собору майже нікого не залишилося – невелике наметове містечко на вході, кухня і роздача їжі всередині. Частина людей спить у церкві, йде служба. Також у храмах роздають їжу протестувальникам.

Представники Греко-Католицької Церкви заявили, що їхні храми відкриті для сну і обігріву цілодобово. Уявляєте, що РПЦ б так допомагала демонстрантам.

На вулиці в багатьох місцях горять бочки. Біля багать збираються погрітися, поговорити, випити чаю. Розмови в основному про минуле і майбутнє, про долю країни і про те, що треба триматися разом і не розходитися.

Триває встановлення великих наметів на дерев’яні палети. Асфальт дуже холодний і твердий, але і з цим можна боротися. Вночі багато хто залишається будувати барикади – справа корисна, та й є чим зайнятися.

Більшість адміністративних будівель і рекламних площин списані і заклеєні гаслами. На будівлі КМДА напис "Попов – мудак”.

У таборі досить чисто для місця, де перебуває величезна кількість людей. Волонтери збирають сміття, пакують його, ставлять мішки поруч з урнами. Вночі сміття забирають комунальники. Я запитував у двірників, чи чистіше зараз, ніж на звичайних масових заходах. Кажуть, сміття багато, але чистіше, ніж зазвичай.

Практично немає п’яних, бачив всього кілька чоловік. До них відразу підходять і кажуть: "Друже, ти втомився, ти п’яний, ми повинні залишатися тверезими. Треба відпочити”, – і або пропонують місце для відпочинку, або відправляють додому.

Територією Майдану ходять люди, які роздають бутерброди і печиво. Нескінченним потоком щось приносять: гроші, одяг, воду, продукти, солярку (на території працює багато генераторів – місто не дає електроживлення, майдан частково не освітлюється в нічний час), дрова, господарські та будівельні матеріали та інше.

05 – копія 06 – копія 07 – копія  09 – копія 10 11  13 14 – копія 15 – копія 16 – копія   19 20 21  23 24 25 26  28 29 30 31 32  36   40 41 44 45 46Сцена працює до 23 години. На ніч територію барикадують і виставляють нічна варту. Складно сказати, скільки серед них правих радикалів, а скільки просто активістів. Утім, як ми бачили по штурму Банкової, є хлопці дуже серйозно налаштовані.

Українці дуже круті, всім приклад показують, як треба за свої права боротися.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо