Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Hydrogenaza » 2014 » Февраль » 6
Hydrogenaza Невивчені уроки «світлого майбутнього»

Hydrogenaza


Оценка: 2.8/5 Голосов: 16

Невивчені уроки «світлого майбутнього»

06.02.2014, 23:59:23 1891 2.8 0

У. Т.: У «Маніфесті Комуністичної партії» Маркса й Енґельса, опублікованому в 1848 році, «сухий залишок», тобто теорія комунізму, складається із 40 сторінок. У своїй книжці «Червоний виклик» ви запропонували суспільству відповідь на «Маніфест» у 40 разів довшу...

– Суть доктрини в «Маніфесті» викладена ще коротше: «Комуністи можуть виразити свою теорію одним положенням: знищення приватної власності». Але праці, присвячені реалізації комуністичної теорії, мусять бути об’ємними, адже йдеться про життя суспільства, позбавленого приватної власності. Наступними працями Маркс і Енґельс закріпили свої імена в історії, але не вказали механізму перетворення приватної власності на колективну, суспільну, загальнонародну.

У. Т.: Тобто ви вважаєте комунізм Маркса й Енґельса так само не науковим, а утопічним, як усі попередні теорії соціалістів-утопістів? Виходить, більшовики здійснили спробу практичної реалізації утопічних настанов «Маніфесту»?

– Відповім двома своїми запитаннями на одне ваше: чи означає націоналізація засобів виробництва передачу їх у руки нації? І чи означає усуспільнення передачу в руки суспільства? Людські спільноти поділяються на дві принципово різні категорії: ієрархізовані (наприклад, церкви, партії, держави) і безструктурні (суспільства, класи, нації). Нації або суспільства «рук» не мають. Заводи, залізниці, вся економіка, яка годує людей, можуть потрапити тільки до спільноти, що має «руки».

Читати далі на ТИЖДЕНЬ.UA

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо