Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » an1234 » 2014 » Август » 26
an1234 Опалювальний сезон – словосполучення, яке можна забути

an1234


Оценка: 5/5 Голосов: 1

Опалювальний сезон – словосполучення, яке можна забути

26.08.2014, 21:59:25 1650 0.0 0

Календар все частіше нагадує, що зима не за горами. А поява в будівельних магазинах котлів на тирсі, дровах яскраво демонструє, що буде вона не легкою. Це ж підтверджують і дії нашої влади. Непростою вона буде не тільки з точки зору економічної ситуації, а що саме головне, скоріш за все, відсутністю опалювального сезону.
Якщо «Нафтогаз» так і не зможе домовитися з «Газпромом» про ціну і поставки газу, мерзнути ми будемо довго і серйозно.
Зважаючи на те, що Міністерство освіти і науки вже оприлюднило рекомендації щодо подовження зимових канікул в навчальних закладах з грудня по лютий, то навряд чи слід очікувати райдужних перспектив по вирішенню ситуації.
Великі надії покладалися на поставки з Європи, так званий реверс, забуваючи при цьому, що країни, які мають нам постачати газ не володіють його запасами. І газ, який має йти в Україну насправді також російський і вони залежні від Російської Федерації так само як ми. І так само не хочуть мерзнути. А може навіть і більше, бо на відміну від українців, мають централізовані системи опалення набагато довше.
До того ж, на даний момент в Україну імпортовано з Європи лише 557 млн кубометрів газу. А це аж 1% від обсягу, що споживається.
Навіть якщо всі домовленості якимось чудом будуть виконані і «Нафтогаз» запустить імпорт природного газу із Словакії, проблеми це не вирішить, так як по газопроводу, який обслуговує ці поставки не можна перекачувати більше 10 млрд кубометрів газу (менше третини необхідного імпорту).
Допомогти вирішити ситуацію могло б зменшення споживання газу за рахунок підвищення енергоефективності промислових підприємств і підприємств теплокомуненерго. Уряд ініціював на папері проведення таких заходів, забувши, що така програма вже була розроблена попереднім урядом на чолі з Сергієм Арбузовим і почала діяти. Це дуже яскраво видно по деяких цифрах, які легко можна знайти, але які нікого зараз не цікавлять чомусь. З 2010 по 2013 роки Україна зменшила споживання природного газу на 9 мільярдів кубічних метрів (з 58 до 49 млрд куб м).
Запропонований проект передбачав модернізацію та оптимізацію роботи котелень і теплових мереж, заміну старих труб теплотрас, що дозволило б зекономити більше 2 млрд кубометрів газу. Ще стільки ж планувалося зекономити за рахунок переведення частини котелень на альтернативні види палива — вугілля, біопаливо – тобто ті енергетичні ресурси, яких більш ніж достатньо в Україні і використання яких дозволить не тільки забезпечити суттєву частину потреб держави і зменшити рівень енергетичної залежності, а й підтримати вітчизняні підприємства.
Більш того, в кінці 2013 року ціна на газ для України становила 268,5 доларів США за тисячу кубометрів, а в 2014 році - 385,5, а потім навіть 485,5 доларів за тисячу метрів кубічних.
Відкинути вже зроблене, мотивуючи це тим, що всі дії попередників погані - найпростіше. Але навіщо відкидати працюючий проект і видумувати велосипед знову. Тільки для того, щоб не признавати, що щось було зроблено якісно і давало результати? То такі дії навряд чи будуть оцінені вдячними замершими громадянами.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо