Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Украина » Olena0911 » 2016 » Октябрь » 6
Olena0911 Від прозорих закупівель до прозорих продажів

Olena0911


Оценка: 5.0/5 Голосов: 1

Від прозорих закупівель до прозорих продажів

06.10.2016, 16:47:06 1824 5.0 0

4 жовтня у Києві, у конференц-центрі HUB 4.0 відбувся перший публічний тестовий аукціон у ProZorro. Продажі. За реалізацією майна одного із банків – банкротів у реальному часі слідкували тридцять представники різноманітних вітчизняних ЗМІ.
Першим партнером новітньої системи, через яку державні установи продаватимуть майно, став Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Як розповіла на прес-конференції Юлія Берещенко, голова Департаменту консолідованого продажу та управління активами Фонду, зараз в управлінні перебувають активи, оціночна вартість яких перевищує 100 млрд грн. Активи збанкрутілих банків включають в себе транспорт, нерухомість, майно банків, кредити, надані фізичним і юридичним особам. Всього за перші п'ять місяців 2016 року було продано активів на 1 млрд грн. У 2016 році Фонд планує отримати від неплатоспроможних банків 7,5 млрд грн, в основному, за рахунок продажу активів. Але, 80 % з останніх ще жодного разу не виставлялися на торги. Така ситуація призводить до їх швидкого знецінення. Кількості торгів у 500 аукціонів щомісяця виявилося недостатньо. Тому перед Фондом постало завдання – як найшвидше збільшити пропускну спроможність, тобто продавати активи банків, що ліквідуються у максимально стислі строки та за максимально вигідною ціною.
У існуючої раніше системи реалізації активів були значні недоліки - відсутність єдиного регулятора та повної прозорості, доступності інформації по активам, що продаються. Така ситуація обмежувала доступ до участі в торгах значній кількості бажаючих, відкривала недобросовісними біржами можливості для зловживань та махінацій. Наприклад, приховування лотів для реалізації майна конкретним покупцем, або затягування продажів з метою здешевлення.
Prozorro.Продажі завдає єдині правила торгів для всіх. Свою реалізацію у життя «пілот» розпочав з підписання на початку вересня Фондом і Трансперенсі Інтернешнл Україна офіційного договору про взаємодію. За його умовами остання забезпечує створення та функціонування системи електронних торгів, яка будуються на принципах ProZorro. Як зазначив Максим Нефьодов, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України: «Це філософія абсолютної відкритості, співпраці державного сектору, бізнесу і суспільства. Це технологічне рішення проблеми взаємної недовіри, яка призводила до того, що велика кількість бажаючих просто не могла брати участь у торгах».
Абсолютну доступність та відкритість у Prozorro. Продажі забезпечує дворівнева архітектура, що формується із ЦБД та електронних майданчиків. Співпрацюють вони через API. Всі дані від заведення лоту до визначення переможця наявні у електронній формі. Тож, відтепер кожен бажаючий має не тільки можливість перевірити хід будь-якого аукціону, а й стати учасником торгів та придбати майно, яке його зацікавило.
Зайти та зареєструватися у системі можна через один із майданчиків. Зараз триває процедура їх акредитації. На сьогодні вже 14 пройшли тестування. Першою компанією, яка підписала офіційний договір з ТІ Україна про участь у пілоті стала компанія ІТ Контракт, оператор офіційного майданчику системи державних закупівель PUBLIC BID.

Всі майданчики працюватимуть у системі на умовах чесної конкуренції, пропонуючи потенційним покупцям зручні умови користування та якісне інформаційне обслуговування. Взагалі майданчик бере на себе зобов’язання та несе відповідальність за реалізацію певної частини процесу, до якої входить, наприклад, перевірка учасника торгів на наявність фінансової ліцензії.

Система ProZorro. Продажі. є доступною для моніторингу громадськими активістами. Макс Нефьодов у своєму виступі закликав журналістів та громадськість долучатися до боротьби з махінаціями під час аукціонів. Для цього творцями ProZorro створені всі умови. Справа тільки у бажанні суспільства реалізовувати реформу прозорості, чесності та відкритості в життя й надалі.

Окрім того, ця реформа не вимагатиме додаткових витрат з бюджету на початковому етапі. Адже реалізується за кошти донорів.
Таким чином будь-які ризики маніпуляцій чи зловживань зведені системою до мінімуму.

Прикреплённые изображения:
Olena0911 Від прозорих закупівель до прозорих продажів
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо