Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Matvey » 2017 » Февраль » 14
Matvey ЧЕРЕЗ ЗМІНИ ПРОФТЕХОСВІТИ ДО ПРОЦВІТАННЯ МІСТА

Matvey


Оценка: 4.5/5 Голосов: 4

ЧЕРЕЗ ЗМІНИ ПРОФТЕХОСВІТИ ДО ПРОЦВІТАННЯ МІСТА

14.02.2017, 09:44:03 1878 4.5 0

Наприкінці минулого року держава знову внесла зміни щодо джерел фінансування професійно-технічної освіти. Нагадаю, що з минулого року фінансування ПТУ покладено на місцеві бюджети.

Проте, в цьому році формулювання знову змінилося. Зокрема, було написано, що ми маємо фінансувати регіональне замовлення. Сам механізм насправді не зрозумілий і чітко не визначений. Наприклад, такі міста як Харків чи Львів, маючи лише на 2-3 ПТУ більше, ніж Житомир, не сильно  відчують на собі таке додаткове навантаження. Відсоток бюджету того ж Харкова незрівнянний з Житомирським.  Враховуючи підняття мінімальних зарплат, комунальні послуги та інші фактори, то, якщо ситуацію не змінити, 1/3 бюджету розвитку міста буде йти на фінансування ПТУ.

Ми розуміємо, що професійно-технічна освіта є необхідною ланкою в системі освіти. І розвиток промисловості міста неможливий без спеціалістів. Тому що перше питання у будь-якого інвестора це питання набору кваліфікованих працівників.

Останній тиждень була проведена велика робота обласного і міського управлінь освіти щодо вирішення ситуації та пропозицій по оптимізації мережі професійно-технічної освіти. Минулого тижня я і міський голова зустрічалися з цього приводу з міністром освіти. Вчора, як реакція на наш візит, відбулася робоча зустріч із заступником міністра освіти та начальником департаменту професійно-технічної освіти.

Утримання закладів, де при потужності 700 дітей навчається лише 140, це шалене марнотратство. В таких ПТУ вартість навчання до 40-50 тисяч гривень за рік на одну дитину, а в інших – більших – 24 тисяч гривень за рахунок менших адмінвитрат. Для прикладу, в середньому по Україні вартість навчання складає 25-30 тисяч грн. А це все податки житомирян,  які повинні бути використані раціонально.

Коли ми навчаємо дитину в ПТУ, ми маємо розуміти, що вона отримає якісну освіту, професію, потрібну для регіону і вартість навчання буде однаковою.

Суть оптимізації полягає у об’єднанні великих ПТУ із невеликими за галузевим принципом. Тобто навколо потужних ПТУ вибудовувати цілі комплекси – багатопрофільні центри по сфері діяльності – навчальний центр харчової промисловості, будівельний навчальний центр, промисловий, сфери послуг.

Реорганізація потрібна, бо багато ПТУ є нежиттєздатними у тому вигляді, якому вони є зараз. Але у них залишився і кадровий потенціал, і виробнича база, яка при реорганізації стане ефективніше використовуватися. Зауважу, що пропозицію по оптимізації підтримали всі без виключення, в тому числі і працівники ПТУ.

Щодо самих приміщень, де зараз навчаються діти. Еволюційним шляхом будуть визначати, які приміщення можна вивільняти, тому що в одному ПТУ – хороша навчальна база, в іншому – виробнича. Ті, що перестануть приймати дітей, будуть законсервовані. 

Одразу підкреслю, що всі діти, які розпочали навчання, його закінчать. Діти з області вільно зможуть вступити і навчатися у ПТУ міста, викладацький склад залишиться працювати, але вже у профільних центрах. Взагалі, важливо не зменшити кількість учнів, а навпаки її збільшити, задовільнити попит виробництв, які будуть працювати на базі індустріального парку тощо.

Процес оптимізації та реорганізації професійно-технічних училищ розпочнеться на рівні Міністерства освіти та триватиме не один місяць.

Питання стосовно виплати заробітної платні викладацькому складу, стипендій та матеріальної допомоги сиротам буде розглянуто на сесії міської ради 16 лютого. 

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо