Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2017 » Июль » 1
antikorZt Як заробити на медичній реформі

antikorZt


Оценка: 4.2/5 Голосов: 5

Як заробити на медичній реформі

01.07.2017, 13:31:26 4072 4.2 0

На сьогодні в Україні гучно обговорюється медична реформа. В ній є багато корисного для українців, разом з тим, однозначно є речі, які потребують доопрацювання. Та поки міністерство займається вдосконаленням положень реформи, у Житомирі вже розпочали втілювати один з пунктів, а саме надання належної первинної допомоги через амбулаторії сімейної медицини.

Загалом в нашому місті було заплановано створити три амбулаторії: на вул. Старочуднівська, 12/77, на Героїв Десантників, 23 та на Корольова, 46. Про останню, до речі, ми вже розповідали в одному з випусків нашого інформаційного вісника. Місцева влада наприкінці 2016 на початку 2017 року відкривала амбулаторію декілька разів. Спочатку для представників з міністерства, щоб пропіаритися, потім її закрили, бо роботи не були закінчені, далі урочисто відкрили знову. До слова, хоча у чиновників і була змога, так би мовити, потренуватися, відкриття амбулаторії на Корольова, 46 відбулось не без проблем, адже пацієнтів там почали приймати без декларації про введення об’єкту в експлуатацію, що є порушенням законодавства.

Нас же зацікавила амбулаторія по вул. Героїв Десантників, 23 і саме через ціну, за яку відбувається ремонт. Аналізував документи заступник голови організації «Антикорупційний рух Житомирщини» Олександр Остапенко, на рахунку якого вже декілька гучних розслідувань неправомірного витрачання бюджетних коштів. Реконструкція приміщення під амбулаторію сімейного лікаря по загальному кошторису становить майже 1,5 млн. гривень, з яких 1 мільйон 396 тисяч на виконання робіт по реконструкції та 240 тисяч на оснащення.

Вибір підрядника здійснювався без тендеру, адже управління капітального будівництва Житомирської міської ради, що виступає замовником реконструкції, виставило вартість сумою в 1 499 900 гривень, тобто допороговою, а згідно Закону України «Про публічні закупівлі» для проведення тендеру необхідно, щоб вартість робіт становила мінімум 1,5 мільйона гривень. Тут у випадковості вірити не варто. До слова, так само без торгів обирали підрядника як для реконструкції приміщення під амбулаторію на Старочуднівській, так і на Корольова, 46, виставивши вартість 1 499 700 тисяч та обравши підрядником ТОВ «Управляюча компанія «Комфорт-Буд». Директором підприємства є Балакішієв Станіслав Закірович, який за збігом обставин отримує багато замовлень на ремонти за бюджетні кошти.

Отож знизивши суму на 100 гривень, без тендеру підрядником для виконання реконструкції приміщення під амбулаторію на Героїв Десантників, 23 було обрано приватне підприємство «Будівельна компанія «Сервіс». Власником ПП є Бобрицький В’ячеслав Іванович, а директором – Ольхов Олександр Юрійович.

Амбулаторія чи режимний об’єкт?

Ми відправили інформаційний запит до управління капітального будівництва Житомирської міської ради з проханням надати нам копії кошторисів, актів виконаних робіт та інших документів. За традицією, отримали відповідь з рахунком за копіювання та друк документів. Цього разу за 126 сторінок – 1450 гривень. Ми зробили в управлінні фотокопії власними засобами та розпочали розслідування.

Але далі нас чекало найцікавіше. Після того, як ми опрацювали усі документи, необхідно було оглянути саму амбулаторію, щоб впевнитися чи насправді матеріали, що були зазначені у позиціях кошторисів, використовувалися на об’єкті.

Декілька разів, коли ми виїздили, щоб оглянути амбулаторію, на будівництві не було нікого. У будній день в робочий час усе було зачинено. Розуміючи, що необхідно шукати інший шлях, ми звернулися до заступника міського голови з питань освіти, культури та медицини Матвія Хренова з проханням надати дозвіл оглянути приміщення. Матвій Володимирович у відповіді на наш лист нам відмовив. Ми відправили другий лист, де згадали про порушення статті 171 Кримінального кодексу України – умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, що карається штрафом або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох волі. Заступник міського голови, ймовірно, не бажаючи брати на себе відповідальність, перекинув її на підрядника ПП «Будівельна компанія «Сервіс».

Виходячи з власного досвіду, ми передбачали, що отримаємо опір з боку власника підприємства, але нам неабияк пощастило. На майже режимний об’єкт, виходячи з поведінки заступника міського голови з питань медицини, нас без усіляких питань пустив один з робітників.

Занадто коштовна плитка

Те, що ми побачили у приміщенні амбулаторії нас відверто здивувало і ми вчергове переконалися, що нахабству підрядників інколи немає меж. Згідно Акту №1 розділ внутрішні роботи, підрядник використовував плитку глазуровану для внутрішнього облицювання. Проте плитка, яку насправді поклали в амбулаторії дешевше на 40 гривень від тої, що зазначена в кошторисі. В результаті різниця становить 8 тисяч 692 гривні. Така ж ситуація з плиткою, якою оздоблювали стіни. Реальна ціна гладкої кольорової плитки нижче на 52 гривні, що в цілому становить 4 939 гривень на 93,34 кв.м.

Лінолеум підрядник закуповував за 220 гривень, хоча він коштує 120, «накрутивши» при цьому різницю в 8053 гривні. Цікава історія і з дверима. У Акті №2 вказано, що було закуплено двері індивідуальні та фільончасті на загальну суму 30688 гривень, реальна ціна яких за одну штуку максимум 500 гривень. Різниця становить понад 26 тисяч гривень. Окрім того, у Акті зазначено, що виконувалося поліпшене фарбування олійним колером по дереву, хоча видно, що на дверях фарба заводська.

Попри те, що у Акті №3 у розділі «Покрівля» вказано, що на майже на 15 тисяч гривень було відремонтовано дах, він як тік раніше, так і тече. У цьому ж Акті є роботи, які вже були запроцентовані у Акті №1. Тут два варіанти: або зробили, а потім перероблювали, що мало виконуватися на кошт підрядника, або просто двічі включили одні і ті ж роботи зрозуміло для чого.

Недолуге утеплення

Та найбільше бюджетних коштів було «освоєно» на утепленні будівлі. Утеплення фасаду мінеральними плитами товщиною 100 мм з опорядженням за технологією CERESIT загалом не виконувалося. Дану роботу виконано без дотримання технології, адже по технології декоративний малюнок короїд має бути втертий всередину площини, а не наляпаний зверху. Окрім того, на відкосах матеріал частково вже почав осипатися. Чи буде тепло в амбулаторії та чи простоїть будівля з таким утепленням хоча б рік під великим питанням.

В результаті розслідування нам стало відомо, що загальна сума завищених цін і недовиконаних робіт по Актах складає 230 тисяч гривень, до того ж фасад підрядник має переробити за власний кошт.

Ситуація з амбулаторією на Героїв Десантників непоодинока. Теж саме відбувається і під час утеплення за проектом НЕФКО, під час ремонтів закладів освіти, ремонтів доріг та комунікацій за бюджетний кошт. Підрядників ніхто не контролює, схоже, не контролюють навмисно. В управлінні капітального будівництва, через яке проходить десятки мільйонів коштів за останній рік керівництво змінилося вже тричі. То про яку відповідальність може йти мова, коли незрозуміло з кого спитати?

Наразі ми готуємо заяву про злочин до правоохоронних органів, про результати повідомимо згодом.

Прикреплённые изображения:
antikorZt Як заробити на медичній реформі
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо