Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2017 » Июль » 28
antikorZt Земельні схеми житомирської влади

antikorZt


Оценка: 4.8/5 Голосов: 8

Земельні схеми житомирської влади

28.07.2017, 09:08:58 3895 4.8 0

Земельні схеми житомирської влади

За останніх декілька років у Житомирі стрімко почали будуватись багатоповерхові житлові комплекси. Нещодавно у ЗМІ з’явилася інформація про те, що більшість забудовників з Хмельниччини. Усе б нічого: якщо будуєш якісно і з документами усе гаразд, то чому б і ні? Проте з житомирською владою не все так просто.

25 травня 2017 року Житомирська міська рада прийняла рішення за №642 про надання права користування земельними ділянками житлово-будівельним кооперативам. Рішення прийняли тихо і воно не викликало громадського резонансу, проте деякі пункти у ньому є досить цікавими.

Зокрема те, що депутати прийняли його не розглядавши на комісіях. У матеріалах постійних комісій, що надають депутатам для розгляду на засіданні сесії чітко вказано, що проект цього рішення вносився до порядку денного постійних комісій, але не розглядався. Цікаво, що у витязі зі стенограми сесії, що відбулася 25 травня, міський голова Сергій Сухомлин запевняє громадськість та депутатів, що «даний проект розглядався на комісіях, бюджетна підтримала цей проект, земельна комісія, комісія із соціально-гуманітарних питань розглядала це рішення». Маніпуляція номер один.

Далі цікавіше. Заступник директора департаменту містобудування та земельних відносин, яка раніше була головним архітектором міста, Євгенія Черкасова з голосу вносить пропозицію доповнити текстову частину цього проекту рішення таким пунктом: «Затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надати юридичним особам в оренду земельні ділянки відповідно до пункту 1-4».У додатку до проекту рішення №642 наявний список юридичних осіб, яким згідно рішення надається право користування земельними ділянками на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Важливо, що у 4 з 5 житлово-будівельних кооперативів підставою надання земельної ділянки є рішення сесії №421, п.11. Проте переглянувши додатки рішення №421 у п.11, ми зрозуміли, що в ньому немає цих земельних ділянок. Мова йде зокрема про вулицю Богунську, 29, 31, 33 та 37 (кожний кооператив отримав свою адресу, разом це приблизно 2,34 га), а у додатку до рішення №421 п.11 вказано 4 га на проспекті  Миру, 20-б. Помилка, підміна в документах чи маніпуляція номер два? Так, ці ділянки знаходяться не так далеко одна від одної, але це різні ділянки.

Також цікаво і те, що проект рішення опублікований на сайті міської ради 6.02.2017 року без додатків, в яких, як виявилось, вказано, що житлово-будівельні кооперативи подали клопотання про надання земельної ділянки 9 та 8 лютого, тобто на два дні пізніше від дати, коли було опубліковано цей проект рішення. Невже у міській раді працюють провидці?

А тепер про самі проекти землеустрою. Те, що Євгенія Черкасова запропонувала доповнити текстову частину проекту рішення про надання права користування земельними ділянками житлово-будівельним кооперативам пунктом про затвердження проектів землеустрою, є великим порушенням. Згідно процедури, спочатку має бути рішення на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок (таке рішення було за №421 і саме на нього посилаються у додатках до рішення 642, але у першому немає земельних ділянок на Богунській, що означає, що і проекти землеустрою на ці ділянки не виготовлялися!), далі сесія має прийняти рішення про затвердження цих проектів, і лише після того приймати рішення щодо надання права користування земельними ділянками житлово-будівельним кооперативам. Тобто це питання вирішується у три етапи, проте мер Сергій Сухомлин та вже екс-головний архітектор міста Євгенія Черкасова, похапцем та користуючись, ймовірно, неуважністю депутатів протягнули це питання без галасу та зайвих проблем, додавши в рішення пункт, яке згідно процедури мало йти окремим рішенням. До того ж, його мали опублікувати на сайті міської ради за 20 днів до сесії. Євгенія Черкасова, між іншим, з міської ради вже звільнилася.

Житомирську землю хмельничанам задарма?

Окрім того, що згідно вищезазначеного рішення, землю віддали за «мутною» схемою, то ще й без торгів, а безкоштовно в оренду на 5 років. А все тому, що згідно статті 41 Земельного кодексу України житлово-будівельним кооперативам (…) за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування земельні ділянки (…) передаються безкоштовно у власність або в оренду у розмірі, який встановлюється відповідно до затвердженої містобудівної документації. Статус житлово-будівельного кооперативу закріпленого в Житловому кодексі Української РСР, порядок його створення, організації, порядок вступу до кооперативу, хто може бути членом кооперативу, статтями 133 та 137 в яких встановлено, що громадяни, які потребують поліпшення житлових умов можуть вступити у кооператив та отримати у ньому квартиру. Для створення кооперативу число громадян не може бути менше п’яти чоловік. Однією із умов з вступу є проживання особи в даному населеному пункті.

Проте, згідно інформації з якою одна громадська організація Житомира зверталася до прокурора Житомирської, областікооператив «Полісся-2016», який згідно рішення міської ради № 642 отримало в оренду 0.2982 га землі в засновниках має лише трьох осіб, які проживають у Хмельницьку. Тобто житомирська влада поліпшує умови проживання людей з Хмельницька за рахунок житомирян, безкоштовно роздаючи землі нашого міста.

У всій цій історії цікава позиція міського голови Сергія Сухомлина. Виключити ймовірність того, що між власниками кооперативів, забудовниками та владою міста є певні домовленості, враховуючи те, як це питання «тягнули», важко. Тому виходить, що такими ганебними помилками та підтасовуванням документів, житомирські чиновники підставляють не лише себе, але й членів кооперативу та забудовника. Цілком ймовірно, що правоохоронці є можливість відмінити це рішення.

Окрім того, невже мер, роздаючи житомирські землі людям, які до нашого міста не мають жодного відношення, про це не знає? Не знає про численні порушення під час процедури виділення землі? Чи коли він зачитував присягу міського голови під словами «вірно служити громаді» мав на увазі «розбазарювати житомирські землі»?

Обов’язково звернемося у правоохоронні органи.

 

Прикреплённые изображения:
antikorZt Земельні схеми житомирської влади antikorZt Земельні схеми житомирської влади antikorZt Земельні схеми житомирської влади
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо