Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » » Matvey » 2017 » Сентябрь » 12
Matvey ХАРЧУВАННЯ ДІТEЙ МАЄ БУТИ СМАЧНИМ І ЗДОРОВИМ

Matvey


Оценка: 3.0/5 Голосов: 2

ХАРЧУВАННЯ ДІТEЙ МАЄ БУТИ СМАЧНИМ І ЗДОРОВИМ

12.09.2017, 09:06:41 1461 3.0 0

Питання щодо зміни системи харчування у дитячих садочках вже давно гостро стоїть на порядку денному. Воно неодноразово розглядалось у різних форматах, на комісіях, але досі суттєвих змін не було.

Якщо у школах на сьогодні ми закуповуємо послугу з харчування, то в дитячих садочках ми утримуємо їдальні. Працівники їдалень стоять у штатних розкладах в самих садочках (по 5, 7, іноді по 12 працівників), самостійно закуповують продукти харчування. Вся відповідальність лежить на завідуючій - вона займається закупівлею продуктів, відповідає за якість страв, тощо.

Виникає багато проблем із тендерами та закупівлею м'яса, молока та інших продуктів. Що ми спостерігаємо останні кілька років. І навіть не з вини керівника це дуже велика проблема.

Другим моментом є питання якості самого харчування, його різноманітності та обслуговування дітей.  Ми це питання вивчали досить довго і шукали варіанти виходу з цієї ситуації.

Йдеться навіть про зміну культури приготування та подачі їжі - відра мають відійти у минуле.

На нашу думку, найкращим варіантом є закупівля послуги із харчування. Для початку оголосимо конкурс у деяких дошкільних закладах, щоб відпрацювати систему. Діти не повинні відчути перехідного періоду.

Умови участі будуть чітко виписані.

В першу чергу це соціальні гарантії для працівників їдальні - вони повинні бути працевлаштовані там же. Тобто по факту залишитися на своїх робочих місцях. 

По-друге, ми хочемо, аби підприємець був обов’язково зареєстрований у Житомирі, щоб сплачував податки у наш міський бюджет.  Суми дуже великі і не хотілося б щоб ці гроші йшли в бюджет іншого міста.

По-третє - найголовніше - ми хочемо отримати більш високу якість харчування за ті ж гроші. Додаткового виділення коштів не буде і ми вже будемо працювати з тим бюджетом, який є. Меню має бути різноманітним, смачним, корисним і збалансованим.

В-четвертих, ми повинні отримати гарантії того, що не менше 5% від оборотних коштів вони будуть інвестувати у розвиток, реорганізацію та інновації технологічного обладнання харчових блоків у дошкільних закладах.

Такий варіант суттєво зекономить кошти з міського бюджету. Поточний ремонт, одяг працівників, медогляд кухарів,  зарплата, дезінфекція, миючі засоби - це все лягає на підприємця. Зараз ці гроші витрачаються з державного міського бюджету.

Я глибоко переконаний, що захід будь-якого потужного оператора на цей ринок створить конкурентоспроможні місцеві компанії, підвищиться якість та кількість послуг.

Всі батьки, які водять дітей у садочок, чудово знають, що часто дітям не подобається навіть не якість продуктів, а те меню, яке їм пропонують.

Справа ще в тому, що ми ще прив'язані до норм і стандартів сімдесятих років, які не переглядаються. Але з цим вже працював міській відділ освіти - два роки технолог розробляв меню для дитячих садочків, щоб дотримати ці норми при цьому зробити меню більш різноманітним. В результаті рибні тефтелі, які лякають дітей і виглядом і запахом, буде замінено на рибне суфле. При цьому у меню увійшли страви європейської кухні, які ідеально збалансовані вуглеводами, білками, жирами та вітамінами, які необхідні для нормального розвитку дитячого організму. Ми також прибрали манну кашу, яка може сприяти розвитку діабету, оскільки має високий глікемічний індекс.

Ми вивчали фінську систему харчування в дитячих садках, системи харчування дошкільнят у Сінгапурі, Південній Кореї, країнах Європи. Вивчили всі системи харчування і вибрали з них найкраще, отримавши новий продукт. Фірми не зможуть займатися самодіяльністю, бо є Держстандарти, норми і контроль з боку міського відділу освіти.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо