Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » » MOKRIZZONNI » 2019 » Январь » 14
MOKRIZZONNI Городища древнього Житомира (велофото-мініцикл мандрівок)

MOKRIZZONNI


Оценка: 5.0/5 Голосов: 3

Городища древнього Житомира (велофото-мініцикл мандрівок)

14.01.2019, 21:57:41 1521 5.0 0

Городища древнього Житомира (велофото-мініцикл мандрівок) 
................
Житомир в чомусь навіть крутіший за Рим, навіть підозрюю що Рим позичив свою назву від оберненого кореня Жито-мир (нє, ну треба ж якусь сенсацію для привернення уваги першочитача ).
Якщо ж серйозно, то Житомир при всій своїй провінційності і вбогості на фоні навіть невеликих містечок Вкраїни виглядає як "Рим"- гор тут не менше, от лише по памняті: Сурина, Охримова, Замкова єссно,Павлова, Соколова, каньйон Сокулі, скелі Чотири Брати, скеля Чацька і безліч інших.Шкода.... потроху все займається і забудовується цим бездарним народішком. І всі хочуть краєвидів, і байдуже що там могильники-городища (Соколова, Чацького) :(((
І древніх городищ на території та околицях Житомира не менше! Власне сама Замкова Гора прикриває собою ще більш древнй шар Трипільської культури, де вже жили люди, щоправда до м.Житомир звісно вони відношення не мають.
Трошка фотофактами, тут і далі.. Бо оце щоби не було цих стародавніх укріплень, не хвакт що житомиряне не були б якимись обивателями болотних низин чи потічків etc., ховаючись від чергової навали то тих то тих завойовників.
А їх тут було зі всих сторін світу!  Із заходу князь Д.Галицький спалює в боротьбі проти татаро-монгол всі міста які їм підкорились, туди і Звягель, і Городськ (нині с.Городське), з півдня власне навали тих татаруків, з півночі завойовницькі походи литовських князів -Гедиміна і ін., (ох, з яким задоволенням я три місяці тому виліз на могилу князя Гедиміна в Вільнюсі, і поправ її своєю ногою, кагбе невзначай ) , зі сходу з мечем і вогнем то московіти то князі Київські йшли. Всіх тут було... 
...
Сьогодні я відвідав два городища-сателіти м.Житомир. Власне самого міста Житомира ці городища не стосуються, але роль відігравали - чи оборонну чи под, коли в часи древлян Житомир як містечко полян на околиці союзу древлян готувалось ніби до війни з Княж-Києвом у вигляді різних язичнецьких обрядів, на території шумського капища (За Г.Русановою, що його дослідила) , це колишнє відселене с.Шумськ, нині танкодром).
Городища в Станишівці та Зарічанах, сьогодні про них.
...
1.СТАНИШІВКА
Станишівка тогоріч святкувала 400р.Назва походить від торговців, які тут ставали перед переходом Тетерева, станом.
Втім, край Станишівки на величезних терасах Тетерева існує памнятка археології - городище Київської Русі 9-14ст, та 14-18ст., занесена в 2009р., в Держ.реєстр памняток археології, що ніяк не заважає її розбудовавати та переплановувати, вести господарську діяльність верхи плато городища 
Два городища на одному місці це поширене явище, коли внаслідок руйнації верхи погарища через певний час засновують нове укріплене поселення. Цікаво, що от за Рибаковим, давні язичнецькі вірування не дозволяли нашим предкам на погарищах продовжувати чи поновлювати діяльність.Фото цього городища я завантажував в Вікіпедію років три тому
городище в с.Станишівка
Але зимою воно звісно особливо виразне і "читабельне" 
ФОТО 1. Мисове городище в західній частині с.Станишівка, видно захисні вали та дитинець верхи.
...
2.ЗАРІЧАНИ
З опису: "Поселення ранньозалізного віку та городище давньоруського часу – в урочищі Замчисько, займає мис правого берега ріки Тетерів, розміри – 100 на 60 метрів, за 200 метрів на північ від північно-західної околиці. З півночі обмежене крутим схилом річки, а з південного заходу – глибокою балкою. З напільного боку – залишки сильно розореного валу".

Навіть не уявляю скільки житомирян скількись разів були на цьому мисові (звідки відкриваються доооовгі краєвиди на Тетерів) і не здогадувались що тут стояв укріплений град часів Київської Русі. Хоча дяки відмежованості від села та міста його стратифікація дуже добре проглядається з усіх боків! 
Так, зберігся центральний захищений в'їзд до дитинця, захищений ровом та валом, що і нині мають до 2 метрів висоти (глибини), з боку Тетерева зберіглись частково рів та природні елементи тераси ріки, що слугували захистом. 
Гарно зберігся і дитинець у вигляді рівного плато, що нині під городиною.Тут як правило засівають пшениці, скільки я тут бував . Місцевість вражає своїми виразними елементами давноього града на фоні сучасного Житомира за рікою.
Городище імовірно слугувало спостережним форпостом в часи Київської Русі, а нині геть забуто, геть всіма (крім чорнокопачів, фото).
...
Що його говорити про відновлення Замчисько у вигляді якогось тур.об'єкта, якщо обіцяний тов.Сухомлином бути накритим мелесенький вхід в підземелля Житомира і досі завалено дошками, і це центр міста... 
Отож, городище "Замчисько", першовідкриття, так скаать.
ФОТО 2 і далі

________________________________
П.Мокрицький , 14.01.2019р.


#Атласні_шляхи
#Древній_Житомир
#Кто_всє_еті_люді

Прикреплённые изображения:
MOKRIZZONNI Городища древнього Житомира (велофото-мініцикл мандрівок) MOKRIZZONNI Городища древнього Житомира (велофото-мініцикл мандрівок) MOKRIZZONNI Городища древнього Житомира (велофото-мініцикл мандрівок) MOKRIZZONNI Городища древнього Житомира (велофото-мініцикл мандрівок) MOKRIZZONNI Городища древнього Житомира (велофото-мініцикл мандрівок)
Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо