Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » antikorZt » 2019 » Февраль » 19
antikorZt Медична реформа по-житомирськи: головний лікар «ЦПМСД» Дідик приховує свою зарплату?

antikorZt


Оценка: 4.3/5 Голосов: 6

Медична реформа по-житомирськи: головний лікар «ЦПМСД» Дідик приховує свою зарплату?

19.02.2019, 12:29:11 1780 4.3 0

У 2017 році рішенням Житомирської міської ради було створено комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради. До новоствореного центру увійшли структурні підрозділи міських лікарень, які надавали первинну медичну допомогу населенню, а також амбулаторії сімейного лікаря. Головним лікарем за результатами конкурсу було призначено Івана Дідика.
 
З квітня 2018 року стартувала приписна кампанія - підписання декларацій між сімейним лікарем, терапевтом, педіатром та мешканцями міста Житомира і прилеглих до міста районів, інших бажаючих осіб. Станом на листопад 2018 року, за інформацією міської ради, було заключено більше 170 тисяч декларацій з сімейними лікарями.
 
Під час впровадження першого етапу медичної реформи, усі українці неодноразово чули, що зарплати медичних працівників мають збільшитися у декілька разів. Тож наша громадська організація вирішила перевірити чи насправді це так у Житомирі.
 
Було ваше, стало наше
Ми надіслали інформаційний запит з певним переліком питань, однак відповідь нас відверто здивувала. Інформацію, стосовно заробітної головного лікаря, його заступників та інших працівників нам не надали. В додатках ми знайшли лише розпорядження міського голови про преміювання головного лікаря КП «ЦПМСД» Івана Дідика. До речі, його премії ростуть з геометричною прогресією: якщо в перший місяць свого перебування на посаді він отримував 120%, то зараз має 150% премії від заробітної плати.
 
У листі також зазначено, що КП «ЦПМСД» до 15.08.2018 року фінансувалося з державного та місцевого бюджетів, однак після - за бюджетні кошти фінансуються лише окремі видатки. Далі вказано, що більшість видатків фінансується за рахунок доходу підприємства від провадження господарської діяльності.
 
На думку головного лікаря КП «ЦПМСД» Івана Дідика – запитувана нами інформація, в тому числі про його заробітну плату, не відноситься до використання бюджетних коштів, тому не може бути надана на інформаційний запит, бо на його зарплату комунальне підприємство заробляє самостійно.
 
Цілком можливо, що Іван Дідик ще не усвідомив, що працює він на комунальному підприємстві, яке було створено рішенням Житомирської міської ради на основі комунального майна та здійснює свою діяльність від імені громади нашого міста. І взагалі, все, що його оточує в цьому комунальному підприємстві, в тому числі і прибутки - є власністю громади Житомира.
 
Кольорові списки
Перший етап медичної реформи включає перехідний період. Це час за який медзаклади повинні автономізуватися, перейти на нову систему фінансування від Національної служби здоров’я, а українці - підписати декларації зі своїми лікарями.
 
Ті, хто підписав декларації потрапляють у зелений список. Це список з даними про кількість пацієнтів, які обрали лікаря до 1.07.2018 року. На їхнє лікування закладений тариф у 370 грн. Проте залежно від віку пацієнта до цієї суми нараховують коефіцієнти.
Є також «червоний список» з  даними про кількість пацієнтів, що не підписали декларації з сімейним лікарем до 01.07.18 р. Списки формуються згідно з кількістю прикріпленого населення. Ці пацієнти можуть обслуговуватися за місцем реєстрації і ніхто їм не може відмовити у наданні медичної допомоги. Держава фінансує їхнє лікування через медичну субвенцію. На кожного такого пацієнта нараховуватиметься тариф у розмірі 240 грн. на рік і отримуватиме оплату медичний заклад за таких пацієнтів буде до липня 2019 року. З однієї сторони для закладу краще, щоб за пацієнта йшла повна оплата, з іншої - такі пацієнти можуть жодного разу до медичного закладу так і не звернутися, і кошти, які держава сплачує за її лікування залишаються у медичному закладі просто так.
 
Згідно з договором про медичне обслуговування населення між Національною службою здоров’я та КП «ЦПМСД», останній за 2019 рік орієнтовно отримає 98 мільйонів гривень. Станом на 1 січня 2018 року у Житомирі було зареєстровано 266 тисяч 936 осіб, а декларацій підписано 197 тисяч (станом на лютий 2019). Тож за цими 70 тисячами житомирян і підуть кошти в КП «ЦПМСД», а от чи прийдуть пацієнти до лікаря – під великим питанням.
 
Тож куди витрачають ці кошти?  Чи це також таємниця або ж вважається тим самим прибутком комунального підприємства яким немає чого цікавитись громаді міста?
 
Разом з тим є деякі питання стосовно підписання декларацій з лікарями. Є випадки, коли люди зверталися до сімейних лікарів, щоб підписати декларацію, однак їм повідомляли, що їх дані вже є в системі. Ми наразі перевіряємо інформацію стосовно фіктивних договорів, так само як і інформацією, що заробітна плата Івана Дідика склала близько 100 тисяч гривень на місяць, а його заступників близько 40 тисяч.
 
Про результати повідомимо згодом.


 
 
 
 

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо