Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Лента соцсетей » Володимир Кишеня » 2024 » Май » 10
Володимир Кишеня

Володимир Кишеня


Оценка: 5.0/5 Голосов: 2

Кому можна не оновлювати облікові дані та скільки разів за це можуть притягнути до відповідальності

10.05.2024, 11:35:10 660 5.0 0


Чи потрібно оновлювати персональні дані згідно закону 10449?

Відповідь на це питання є досить короткою. Якщо чоловік віком від 18 до 60 років був виключений з військового обліку через непридатність до військової служби або через попереднє засудження за тяжкий чи особливо тяжкий злочин, то такий чоловік вже не є військовозобов'язаним. Відповідно, обов'язку щодо оновлення своїх персональних даних згідно закону 10449 у таких чоловіків немає, а отже і жодної відповідальності за те, що протягом 60 днів вони не оновлять свої персональні дані, також не наставатиме.

Скільки разів можна притягнути військовозобов'язаного за неоновлення персональних даних?

Це питання не має однозначної відповіді. Згідно статті 61 Конституції України, ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності за одне й те саме правопорушення. Тобто, якщо розглядати неоновлення персональних даних як одне правопорушення, то військовозобов'язаного можна притягнути до адміністративної відповідальності лише один раз.

Відповідальність за перше порушення

Якщо військовозобов'язаний не оновить свої персональні дані протягом 60 днів з дня набрання чинності законом 10449, тобто до 18 липня 2024 року, його можуть притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Розмір штрафу становитиме від 3400 до 5100 грн.

Відповідальність за подальші порушення

Однак, законодавець у законі 10449 передбачив декілька статей, які зобов'язують військовозобов'язаних оновлювати свої персональні дані. Зокрема, у статтях 22 та 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" також міститься така вимога.

Тому, якщо військовозобов'язаний не оновить дані протягом 60 днів після оголошення чергового указу Президента про продовження мобілізації, його можуть притягнути до відповідальності повторно. І так кожного разу, доки Президент буде продовжувати дію указу про мобілізацію.

Таким чином, законодавець, ймовірно, навмисно передбачив кілька обов'язків щодо оновлення персональних даних, щоб мати можливість притягати військовозобов'язаних до відповідальності кожні 60 днів, доки вони не виконають цей обов'язок.

Перспективи посилення відповідальності

Наразі розмір штрафу за неоновлення даних становить від 3400 до 5100 грн. Однак, законопроектом 10379 передбачається підвищення цього штрафу до 22 500 грн. Крім того, законопроект надає можливість накладати такі штрафи без участі правопорушника, тобто без складання адміністративного протоколу.

Таким чином, у перспективі, якщо цей законопроект буде прийнятий, військовозобов'язані, які не оновлюватимуть свої персональні дані після кожного продовження мобілізації, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі 22 500 грн кожні 60 днів.

Висновок

Отже, військовозобов'язані, які були виключені з військового обліку, не зобов'язані оновлювати свої персональні дані згідно закону 10449 і не нестимуть за це жодної відповідальності.

Однак, для інших військовозобов'язаних законодавець передбачив кілька обов'язків щодо оновлення даних, що дозволяє притягати їх до адміністративної відповідальності кожні 60 днів після продовження мобілізації. Розмір штрафу може бути підвищено до 22 500 грн, а процедура притягнення спрощена.

Тому військовозобов'язаним варто ретельно стежити за змінами в законодавстві та вчасно оновлювати свої персональні дані, щоб уникнути можливих штрафів.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо