Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Авторская колонка » Александр Коцюбко

УВАГА, УВАГА, 500 ФОПів викликали до міської ради.

Автор: , 22.02.2018, 17:08:05
Автор Александр Коцюбко

Александр Коцюбко

все статьи автора

21 лютого 2018 року відбулося засідання комісії Житомирської міської ради з питань погашення боргу та збільшення надходжень до міського бюджету. На дане засідання були (інформація членів комісії) викликані 500 фізичних осіб – підприємців (ФОПів). ФОПи були викликані по мобільному телефону, людям нічого не пояснили, а тільки сказали, що ви порушили законодавство про працю. Я особисто за власною ініціативою прийшов на дане засідання, щоб поцікавитись, що відбувається. І почав задавати питання - що це за комісія, які її повноваження, з якою метою проводиться дане засідання. Мені було надане Розпорядження Виконкому № 163 від 21.05.2014 р. (потім на сайті Житомирської міської ради я побачив склад даної комісії та Положення про нею. Нижче приведені дані документи) Члени комісії мені пояснили, що в них є інформація про скоєння ФОПами, яких вони викликали порушення законодавства про працю. Потім на моє прохання, члени комісії повідомили мені, що в них немає посвідчень інспекторів праці і тому не має права перевірки будь якого суб’єкта господарювання.

На моє запитання - звідки була взята інформація щодо ФОПів – прізвище, ім’я, по батькові, номер мобільного телефону, інформація про найманих працівників, виплату їм зарплати та сплату податків? Члени комісії пояснили, що інформація була отримана від Житомирської податкової інспекції та Управління Держказначейства. Але яким чином це відбувалось за запитом комісії, за власною ініціативою Податкової та Держказначействаю, на відповіді я не одержав.

  • моє запитання до членів комісії – чи маєте ви право займатися перевірками, відповіли, що такого права в них немає, і це бесіда носить рекомендаційний характер. Хочу зауважити Мені особисто і, мабуть, усім цим ФОПам не подобається, коли людей викликають у безапеляційному порядку усно, за особистим телефоном, без будь який пояснень щодо скоєння чи не скоєння ними порушення. Просто по телефону кажуть, що ви порушили законодавство про працю, приходьте на засідання комісії у міську раду. А при мені ( я самостійно прийшов на це засідання) при співбесіді членів комісії з ФОПами жодного порушення з боку ФОПів не було. Хочу зауважити членам комісії, що взагалі викликати ФОПів вони не мали ніякого права, згідно вимог Положення про спеціальну комісію з питань погашення боргу та збільшення надходжень до міського бюджету» - п. 5 абзац перший даного Положення.

Проводити будь-які камеральні перевірки дана комісія також не має права, це має робити Податкова.

Користуючись нагодою, заявляю комісії, а склад комісії дуже серйозний (визначений Додатком 1 до рішення місьвиконкому від 21.05.214 № 163), я запитав членів комісії, чому, коли виконувалось рішення міської ради про знесення МАФів, не знесли ларьок/вагончик «Рудь» напроти Центрального Універмагу по вулиці Київська. Оце я так кажу, закони створюють депутати, а Рудь є депутатом Житомира, але ці депутати, як фарисеї, створюють для народу неудобоносімі закони та самі ж їх, ці закони, не виконують. Ось вам перших яскравий приклад фарисейства, цинічності та неповаги до громадян міста Житомира.

Другий такий приклад – по вулиці Небесної Сотні біля будинків 8, та 10 прямо на тротуарі розташовані платки квіткарів, так званий «шанхай». Вже 15 років на цьому місці стоїть цей «шанхай», де продавці квітів без документів, без дозволів, без належної реєстрації свого бізнесу, без сплати податків, без документів на право користування землею, здійснюють підприємницьку діяльність.

Чому ви не викликаєте їх, чому вони не платять податки та орендну плату за землю, якою користуються? Чому не вимагаєте в них документи, що підтверджують законність провадження підприємницької діяльності саме у цьому місці? Я одержав дивну відповідь. Ми не можемо їх перевіряти та викликати тому, що в них немає ніяких документів. То що ж виходить? Члени комісії Житомирської міської ради з питань погашення боргу та збільшення надходжень до міського бюджету такою своєю поведінкою закликають бізнес Житомиру піти в «тінь», не сплачувати податки, що б їх нікуди не викликали? Це неможливо зрозуміти! В тій самий час нагадую, що кожного місяця на протязі 15 років у цих квіткарських палатках відбуваються бійки, коли збирають мзду готівкою. І це відбувалось при всіх попередніх мерах: при Дебоє, при Шелудченко, відбувається і зараз. Щомісяця одна та сама картина. А чому починають битися, а не можуть вирішити хто скільки має платити готівки, кожен рахує, що його обманюють.

Як житомирянин, громадський діяч, як президент Спортивного Клубу «Легіон» з липня місяця 2017 року я чотири рази звертався до Голови Житомирської міської ради Сухомлина С.І. з проханням зрізати омели на деревах у Мальованському парку біля дротів електроструму. І чотири рази одержував одну і ту саму відповідь(фото останнього листа прикладається) . У даному випадку в нашій міській раді немає обміну інформацією між департаментами. Подвійні стандарти – у випадку власним департаментом містобудування та земельних відносин обміну інформацією немає, а з окремою організацією, якою є Державна фіскальна служба, є. Я здивований, яким же чином до комісії потрапила конфіденційна інформація. Мені не показали і, навіть не сказали,, тобто приховали, чи був запит від комісії до ДФС, у паперовому чи електронному вигляді, чи ДФС за власною ініціативою, сама надсилає таку інформацію комісії, чи у комісії є повний доступ до баз ДФС і вони самі відбирають таку інформацію. Ці питання залишились без відповіді. Таким чином громадськість не знає, як до комісії потрапляють номери телефонів ФОПів, персональні дані їх працівників, в тому числі про виплачену зарплату. Якщо хтось може уявити, що працівники міської ради дурні, то він дуже помиляється. Це люди з вищою освітою та дуже розумні. Вони дуже добре знають, що вони роблять. Тому я питаю вас, шановні чиновники, чому ви весь час ставите себе вище за Закон в Україні. В будь-якій іншій державі ви такого не робите, ви виконуєте закони тих країн, куди ви їздите щороку на відпочинок чи у відрядження, а в лиху годину тікаєте. А завтра знайдеться ФОП чи просто громадянин, який напише заяву до прокуратури, до поліції. І там знайдуться працівники, які професійно та сумлінно виконають свою роботу, і ви усі разом будете нести відповідальність і за незбереження персональних даних, і за перевищення службових повноважень, і питання корупції слідчій також розкриє.

Бажаю ФОПам створити громадську організацію, яка буде захищати ваші права. П’ятсот ФОПів сьогодні – це сила. Нагадую чиновникам, що ви маєте роботу, зарплату, пільги завдяки тим же ФОПам, завдяки податкам, які вони сплачують йде наповнення бюджету міста. Якщо Житомирська міська рада зацікавлена у дотриманні ФОПами трудового законодавства, то проводьте для них семінари, хоча б раз у квартал, як це робить Податкова та Центр зайнятості. Роз’яснюйте ФОПам їх обов’язки та права, ознайомлюйте їх з новинами у чинному законодавстві України. Але вчиняти незаконні дії для того, що б, нібито, боротися з беззаконням нікому не дозволено.

Давайте разом створимо комітет по захисту від свавілля чиновників. Я маю 31 років стажу на керівних посадах та 41 рік безперервного трудового стажу. Мій досвід роботи у Громадській Раді більш 5 років. Мій телефон 47-40-67. Захистимо себе разом.

 

Далі ознайомтесь зі документами, які регулюють питання діяльності комісії Житомирської міської ради з питань погашення боргу та збільшення надходжень до міського бюджету. На ці документи посилались члени комісії під час моєї з ними розмови 21.02.2018 року. Прошу усіх звернути увагу на пункт 5 абзац перший Положення про діяльність комісії – з нього видно, що дана комісія не має права викликати ФОПів на засідання.

Надаю документи(можете ознайомитись з ними на сайті ЖЄитмоирської міської ради) , які регулюють діяльність даної комісії

 

 

УКРАЇНА

ЖИТОМИРСЬКА МІСЬКА РАДА

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

 

від 21.05.2014 №163

м. Житомир

 

Про затвердження складу і

Положення про спеціальну

комісію з питань погашення

боргу та збільшення надходжень

до міського бюджету

 

З метою забезпечення оперативного прийняття ефективних управлінських рішень, спрямованих на мобілізацію доходів міського бюджету, та відповідно до статей 18, 28, 61, 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради

 

ВИРІШИВ:

1. Затвердити склад спеціальної комісії з питань погашення боргу та збільшення надходжень до міського бюджету згідно з додатком 1.

  1. Затвердити Положення про спеціальну комісію з питань погашення боргу та збільшення надходжень до міського бюджету згідно з додатком 2.

3. Визнати такими, що втратили чинність рішення виконавчого комітету міської ради від 13.08.09 №561 «Про створення спеціальної комісії з питань погашення податкового боргу та збільшення надходжень до міського бюджету», від 26.08.10 №634 «Про затвердження нового складу спеціальної комісії з питань погашення податкового боргу та збільшення надходжень до міського бюджету» та від 26.05.11 №349 «Про затвердження нового складу спеціальної комісії з питань погашення податкового боргу та збільшення надходжень до міського бюджету».

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради відповідно до розподілу обов’язків.

 

Секретар міської ради Л.В. Цимбалюк

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

до рішення міськвиконкому

від 21.05.2014 № 163

 

 

Склад

спеціальної комісії з питань погашення боргу та збільшення

надходжень до міського бюджету

 

 

Голова комісії перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради

 

Заступник голови комісії директор департаменту бюджету та фінансів міської ради

 

Заступник голови комісії заступник начальника Житомирської об’єднаної державної податкової інспекції

ГУ Міндоходів у Житомирській області

(за згодою)

 

Секретар комісії завідувач сектору планування та виконання доходів міського бюджету відділу доходів департаменту бюджету та фінансів міської ради

Члени комісії:

 

директор департаменту економічного розвитку міської ради;

 

директор департаменту власності та ринкового регулювання міської ради;

 

начальник управління регулювання земельних відносин міської ради;

 

начальник управління капітального будівництва міської ради;

 

директор юридичного департаменту міської ради;

 

заступник директора департаменту бюджету та фінансів міської ради - начальник відділу доходів міського бюджету;

 

начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Житомирської об’єднаної державної податкової інспекції ГУ Міндоходів у Житомирській області (за згодою);

 

начальник відділу погашення заборгованостей Житомирської об’єднаної державної податкової інспекції ГУ Міндоходів у Житомирській області (за згодою);

 

 

начальник відділу місцевих податків і зборів, плати за землю управління оподаткування та контролю об’єктів і операцій Житомирської об’єднаної державної податкової інспекції ГУ Міндоходів у Житомирській області (за згодою);

 

Демчик Євгеній Олександрович - член виконавчого комітету Житомирської міської ради;

 

Зуб Олександр Ізяславович - член виконавчого комітету Житомирської міської ради.

 

 

Директор департаменту

бюджету та фінансів С.П. Гаращук

 

Керуючий справами П.Ю. Кудряшов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

до рішення міськвиконкому

від 21.05.2014 № 163

 

Положення

про спеціальну комісію з питань погашення боргу та збільшення

надходжень до міського бюджету

 

1. Спеціальна комісія з питань погашення боргу та збільшення надходжень до міського бюджету (далі – Комісія) є органом, утвореним виконавчим комітетом Житомирської міської ради для здійснення своїх повноважень у галузі бюджету, фінансів і цін щодо збільшення надходжень до міського бюджету.

 

2. Комісія у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, указами Президента та постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, нормативними актами центральних і місцевих органів виконавчої влади та цим Положенням.

 

3. Основними завданнями Комісії є:

 

забезпечення оперативного прийняття ефективних управлінських рішень, спрямованих на мобілізацію доходів міського бюджету;

 

здійснення відповідно до закону контролю за дотриманням зобов’язань щодо платежів до місцевого бюджету на підприємствах і в організаціях незалежно від форм власності;

 

координація дій виконавчих органів міської ради, органів державної влади, контролюючих органів, установ, суб’єктів господарювання щодо погашення боргу, в т.ч. по податках, зборах, інших обов’язкових платежах та неподаткових платежах до міського бюджету;

 

підготовка пропозицій, рекомендацій щодо визначення шляхів, механізмів і способів вирішення проблемних питань у роботі з наповнення місцевого бюджету, підвищення ефективності діяльності виконавчих органів міської ради, удосконалення нормативно – правової бази у зазначеній сфері.

 

4. Комісія відповідно до покладених на неї завдань:

проводить аналіз стану справ та причин виникнення боргу, в т.ч. по податках, зборах, інших обов’язкових платежах та неподаткових платежах до міського бюджету, суб’єктах господарювання, а також по підприємствах, установах та організаціях, що перебувають у комунальній власності міської ради;

проводить аналіз результатів інвентаризації боргу, в т.ч. по податках, зборах, інших обов’язкових платежах та неподаткових платежах до міського бюджету, суб’єктах господарювання та моніторинг стану його погашення;

надає пропозиції щодо вжиття заходів впливу на суб’єктів господарської діяльності, які мають заборгованість по податках, зборах, інших обов’язкових платежах та неподаткових платежах до міського бюджету;

розробляє заходи та надає рекомендації, пропозиції відповідним органам державної влади, контролюючим органам, суб’єктам господарської діяльності щодо здійснення контролю за погашенням боргу до міського бюджету та збільшенню надходжень до бюджету;

координує роботу виконавчих органів міської ради, підприємств, установ та організацій, що перебувають у комунальній власності міської ради з питань, що належать до її компетенції;

надає пропозиції щодо вдосконалення механізмів адміністрування надходжень податків, зборів, інших обов’язкових платежів та неподаткових платежів до міського бюджету;

бере участь у розробці методичних рекомендацій щодо ефективної співпраці державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян з питань планування та виконання показників міського бюджету.

5. Комісія має право:

запитувати та отримувати в установленому порядку від державних органів, виконавчих органів міської влади, підприємств, установ та організацій, що перебувають у комунальній власності міської ради, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян інших форм власності інформацію та аналітичні матеріали, необхідні для виконання покладених на неї завдань;

запрошувати на свої засідання представників державних та контролюючих органів, підприємств, установ, організацій для розгляду питань, покладених на неї;

подавати пропозиції відповідним виконавчим органам міської ради, органам державної влади, контролюючим органам, установам, суб’єктам господарювання щодо здійснення контролю за погашенням боргу, інших напрямках роботи щодо збільшення надходжень до бюджету;

звертатись до компетентних органів щодо застосування заходів впливу до боржників;

  • інші оперативні питання, що належать до її компетенції.

6. Комісія під час виконання покладених на неї завдань взаємодіє з органами державної влади, контролюючими органами, установами, суб’єктами господарювання.

7. Формою роботи Комісії є засідання, що проводяться за рішенням її голови, заступників голови або у разі необхідності.

Формування переліку питань здійснюється з урахуванням пропозицій голови (заступників голови) Комісії, а також її членів.

Підготовку матеріалів для розгляду на засіданнях Комісії, ведення протоколу засідання забезпечує її секретар.

Засідання Комісії веде голова або, у разі його відсутності, один із заступників голови.

Засідання Комісії вважається правомочним, якщо на ньому присутні більше як половина її членів.

8. На своїх засіданнях Комісія розробляє пропозиції та рекомендації з питань, що належать до її компетенції.

Пропозиції та рекомендації вважаються схваленими, якщо за них проголосувало більш як половина присутніх на засіданні членів Комісії.

У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.

Пропозиції та рекомендації фіксуються у протоколі засідання, який підписується головуючим та секретарем і у триденний строк надсилається для виконання відповідним державним та контролюючим органам, суб’єктам господарювання, установам, організаціям.

Пропозиції, рекомендації, що викладені у протоколі засідання є обов’язковими для розгляду та реагування усіма компетентними державними та контролюючими органами, суб’єктами господарювання, установами, організаціями.

Член комісії, який не підтримує пропозиції та рекомендації, може викласти у письмовій формі окрему думку, що додається до протоколу засідання.

9. Організаційне, інформаційне, матеріально – технічне забезпечення діяльності Комісії здійснює департамент бюджету та фінансів міської ради.

 

 

Директор департаменту

бюджету та фінансів С.П. Гаращук

 

 

Керуючий справами П.Ю. Кудряшов

 

 


Александр Коцюбко | 22.02.2018 | Переглядів: 1504
Редакція сайту може не розділяти думку автора статті
та відповідальності за зміст матеріалу не несе.
Коментарів: 0