Живий Журнал
 
ЖЖ інфо » Статті » Авторская колонка » Александр Коцюбко

Історія Українського козацтва на Житомирщині

Автор: , 30.11.2020, 17:47:38
Автор Александр Коцюбко

Александр Коцюбко

все статьи автора

Па́волоцький полк — адміністративно-територіальна і військова одиниця України. Створений у червні-липні 1648 року. Полковий центр — місто Паволоч (нині село Попільнянського району Житомирської області).
Історія полку В середині XVII століття в Паволочі нараховувалось 754 двори. Приблизно стільки ж налічувалось у Житомирі та Вінниці. Саме в Паволочі Б. Хмельницький зробив перші кроки по організації оборони України від наступаючих польсько-литовських військ, по відновленню української армії.
Паволоцький полк взяв участь у багатьох головних походах та битвах козацько-польських воєн 16481649 рр., 1651 р. та 16521658 рр.
Під час гетьманування І. Виговського (16571659) полк під керівництвом І. Богуна всіляко підтримував гетьмана, виступив проти його опонентів на чолі з полтавським полковником М. Пушкарем (липень 1658), брав участь у Конотопській битві (липень 1659) проти московських військ.[8]
Паволоцький полк після вступу на гетьманство Юрія Хмельницького перейшов на його сторону і під його керівництвом брав участь у битві під Слободищем (1660) проти польського коронного війська.
У 1666 році полк увійшов до складу гетьманату Петра Дорошенка, він став одним з основних опертів козацької держави.[5] Після Андрусівського перемир'я 1667 року Паволоцький полк залишився за Річчю Посполитою. Територія полку зазнала сильного нищення в період польсько-турецької війни 16721676 років і почала занепадати.
За реєстром 1654  року у полку налічувалося 14 міст і містечок.
Паволоч – це була фортеця
Сьогодні село Паволоч Попільнянського району Житомирської області  має  славу козацького містечка. На території є музей «Народної історії села Паволоч», Експозиції музею вражають відвідувачів   представленими  експонатами,  поглиблюють знання з історії села Паволоч ,яка тісно пов'язана із українським козацтвом , його звичаями та обрядами, що мають глибокі  корені козацької державності.
         Сьогодні очолює Паволоцький полк генерал-полковник Українського козацтва  Пасічник Володимир Григорович - житель села Паволоч.
У селі є пам'ятник Богдану Хмельницькому та  могила Івана Поповича (Шрама)– козацького полковника,якого  вороги стратили  прямісінько в центрі села.
Найбільш відомим на Житомирщині був саме Паволоцький полк

Крайовий отаман
«Поліської Січі» генерал-осавул                                        О.П. Коцюбко

 
Історія Українського козацтва на Житомирщині
Александр Коцюбко | 30.11.2020 | Переглядів: 3409
Редакція сайту може не розділяти думку автора статті
та відповідальності за зміст матеріалу не несе.
Коментарів: 0