Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » ELECTRORAT » 2011 » Ноябрь » 28
ELECTRORAT Моя думка про природу Голодомору і його вплив на сьогодення.

ELECTRORAT


Оценка: 4.0/5 Голосов: 8

Моя думка про природу Голодомору і його вплив на сьогодення.

28.11.2011, 16:51:46 5428 4.0 11

На час написання цього посту нижче побачите інший, який коректніше було би назвати "сфальшовані ілюстрації голодомору".

Пересмикування історичних фактів, гіперболізація ("мільйони розстріляних особисто сталіном") та використання чужих фото з метою пропаганди не прикрашає жодну з сторін дискусії, і важко стверджувати, що хоч одна з них в цьому плані є безгрішною. Тому оперувати в суперечці про запланованість і спрямованість голодомору щодо конкретної соціальної чи етнічної групи достойно було би хоч тією частиною документів, яка пережила чистки архівів.

Тому і доказу злого задуму в подіях 32-33-го років мені поки і одного досить: навіть не документу, а реакції на фотокопію урядової телеграми-звіту про збір зерна на експорт, в тональності "будови комунізму не мали права заморозити, нас чекала війна, тому і зерно висилали". В достовірності фотокопії особисто мені сумніватись важко - то вже не фото Поволжя 21-го року на сторінці про Україну 33-го, а матеріал з президентського сайту, і вже точно секретаріат любого Віктора Федоровича фальшивку давно би підчистив, та ще й спростування би написав.

Але навіть прийнявши подібну аргументацію, дозволю собі задуматись над іншим:
- скільки промислових гігантів можна було побудувати руками померлих селян;
- чи відступали б армії у 41-му підкріплені померлими мільйонами;
- яка частина виручки від того зерна дісталася нацизму, що зростав тоді в індустріальній Німеччині?

Чи витримає теорія підготовки до війни ціною життя мільйонів відповідь хоча б на одне з цих питань? Впевнений, що ні...

Та антинародний режим на тому не заспокоївся, вже в недалекому історичному минулому дехто з нас міг усвідомлено побачити на шальках терезів 2 цінності: уявний позитивний імідж комуністів у світі і серед громадян СРСР або здоров'я людей, не евакуйованих чи попереджених, а вигнаних на першотравневу демонстрацію 86-го чи з лопатами на дах реактора. Що переважило?

Назвати українську владу останніх 20 років "пронародною" теж якось язик не повертається, дискусія про пріоритет громадянина чи тирана і зараз іде в тій же площині:

- президент (будь-який з 4-х) мусить встигнути на роботу, ефективно керувати державою, тому перекриваєм місто, а скільки продукту не виробили заблоковані в пробках - не має значення;
- мер мусить проїхати на роботу по будь-яким дорогам і не змуляти при цьому зад, тому купуєм джип в люксовій версії, а скільки доріг могли розчистити трактором, купленим на додачу до дешевшого авто - теж не важливо;
- пустим з бабою В. по місту скотовозки замість автобусів, а самі за виручку на "фордах" розсікати будемо;
- своїм "сінокоси" на горі Чацького і "Епіцентр" в (хай буде фруктовому) саду, бидлу - гуляти в кущах.

Небезпечний зсув у моралі псевдоеліти успішно зберігся з часів сталінізму, і в системі цінностей що тодішніх товарищів, що теперішніх панів простий громадянин далеко не на першому місці.

PS Чудово розумію, що цей пост залишиться голосом волаючого в пустелі, оскільки до моїх трудових (а кому і партія чи табачник з сурковим роботодавець) обов'язків не входить перепост пропагандистських матеріалів чи написання відповідей на агресивні коментарі тих, у кого при комуністах "х..р стоял тверже" чи гаманець WebMoney з кожним коментарем товстіє; маю на висловлення своїх думок лише трошки особистого часу, та і то обідньої перерви витратив уже трохи забагато.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 11
sebast
1 sebast (sebast)   • 17:55:05, 28.11.2011 [Материал]

Я что-то не могу Вас раскусить... :-)

"Але навіть прийнявши подібну аргументацію, дозволю собі задуматись над іншим:
- скільки промислових гігантів можна було побудувати руками померлих селян;"

Это в + или в - советской власти? Поскольку руками мертвецов (а равно и рабов, но в меньшей степени) построить ничего нельзя. Зачем же Сталину были нужны эти мертвецы, раз он проводил политику индустриализации? Или "миллионы" заключённых? Для чего? Когда те же комсомольцы с голой жо.. работали за идею и гораздо эффективнее? Или Вы не видите разницу между производительностью труда раба и комсомольца-энтузиаста? Бред какой-то.

Про 86-ой год я говорил и буду говорить - СССР закончился со смертью Сталина. Настоящий. Потом начался развал. Но даже в СССР образца 86-го года простому человеку жилось лучше, чем сейчас. И дело не в колбасе по 2.20.
И никто тут не "онанирует" на "совок", просто сравнивает, что было и что стало. Я прекрасно отдаю себе отчёт, что прошлого не вернуть.
SteamRoller
2 Михаил (SteamRoller)   • 18:07:15, 28.11.2011 [Материал]

>>В тональності "будови комунізму не мали права заморозити, нас чекала війна, тому і зерно висилали"

Даже если не учитывать, что экспорт хлеба был практически полностью остановлен после получения информации о голоде, остаётся вопрос: а когда американцы (идеал демократического устройства, не так ли?) уничтожали продовольствие, и стреляли в голодные марши — они ради какой такой великой цели это делали?
wizard
3 Дмитрий Александрович (wizard)   • 18:19:55, 28.11.2011 [Материал]

ТЫ ШТО!!! ЭТО КОЩУНСТВО!!! НЕБЫЛО ТАКОГО!!! ДЕМОКРАТИЯ СВЯТА!!! ЭТО ВСЁ ПРОИСКИ НКВД!!!!
SteamRoller
5 Михаил (SteamRoller)   • 18:40:31, 28.11.2011 [Материал]

— Постановление Совета Народных Комиссаров СССР о возврате из портов кукурузы и пшеницы и о дополнительной закупке в Персии и на Дальнем Востоке зерна для Украины от 3 мая 1932 г.
(РГАЭ. Ф.8043. Оп. 11. Д. 44. Л. 92, 92об. Заверенная копия).

Наиболее значимые места из этого документа:

«1. — Обязать НК Внешторг вернуть из портов в распоряжение комитета заготовок при СТО 15.000 /пятнадцать тысяч/ тонн кукурузы и 2.000 /две тысячи/ тонн пшеницы.
2.— Поручить НК Внешторгу закупить на Дальнем Востоке 3 1/2 /три с половиной/ милл. пудов зерна, а Госбанку — обеспечить перевод соответствующих сумм в инвалюте.
3. — Предложить НК Внешторгу из закупаемой в Персии пшеницы сдать Комитету заготовок при СТО 3 /три/ милл. пудов...
...9.— Возвращаемые из портов кукурузу и пшеницу обратить на снабжение Украины, а также завезти на Украину из ЦЧО 4 /четыре/ милл. пудов зерна, сократив соответственно завоз хлеба в восточные районы.
wizard
6 Дмитрий Александрович (wizard)   • 19:07:04, 28.11.2011 [Материал]

ТЫ ШТО!!! ЭТО КОЩУНСТВО!!! НЕБЫЛО ТАКОГО!!! КАМУНЯЦКАЯ БРЕХНЯ!!!!!
sebast
4 sebast (sebast)   • 18:19:57, 28.11.2011 [Материал]

Главное, что это не камунисты.
Aziat
7 Темуджин (Aziat)   • 19:40:24, 28.11.2011 [Материал]

<<Пересмикування історичних фактів, гіперболізація ("мільйони розстріляних особисто сталіном") та використання чужих фото з метою пропаганди не прикрашає жодну з сторін дискусії>>

Интересная позиция. То есть если один лжет, то виноваты оба?
Интересно было бы услишать мнение автора, почему свидомиты лгут? Зачем? Какие цели преследуют?
ELECTRORAT
10 vasya (ELECTRORAT)   • 23:36:06, 29.11.2011 [Материал]

Доброго вечора

Ну чужими фотографіями очевидно користалися для більшого згущення фарб і з причини браку автентичних фотографій того часу, аналогічно як і зараз майже неможливо вивезти з Північної Кореї фото інших територій, крім фасадних дозволених для відвідування туристами.

Але ще лишається з'ясувати чи не "лгут" про використання фотоматеріалів комісії Нансена: на жаль переглянути ті фото з якихось незалежних джерел не маю часу.

У будь-якому випадку сумніваюсь що є суттєва різниця між виглядом виснажених від голоду російських дітей 21-го і українських 33-го.

Ну і в цілому, особисто мені важко перевірити наявність в архівах всіх документів (конкретної одиниці зберігання в Києві чи Москві), на які ми в нашій дискусії посилаємось. Це питання довіри, а тут змінити позицію дорослої людини важко: я вважаю, що попри ляпи захисників теорії геноциду, не варто довіряти теорії тоталітарного режиму про чисто природне лихо без використання його як методу ідеологічної чистки - надто вже багато було поставлено на виховання ідеального громадянина, без приватної власності і ініціативи (а пробуксовка у колективізації і виявивила не до кінця зломленого селянина). Тим більше, що в недалекому минулому приклад нехтування здоров'ям простої людиною на користь примарних інтересів держави (зберегти образ високотехнологічної країни) з одночасною спробою приховання інформації як не я, то мої батьки добре пам'ятають. А у вас - своя думка, якісь інші критерії істини і довіри, і принеси я цілу архівну справу по експорту зерна - скажете: фальшивка, туфта.

Тому і не роблю гучних назв постів, лише "моя думка".
Sams2
8 Александр (Sams2)   • 20:47:59, 28.11.2011 [Материал]

" Чудово розумію, що цей пост залишиться голосом волаючого в пустелі"
Вы неправы. Желание установить истину- аполитично. Абсурдность ситуации в том, что часто те, кто обвиняет оппонента в заангажитрованности, сами забиты пропагандой под завязку. Но еще хуже то, что зачастую фактом и аргументом считают личное оскорбление оппонента.
ELECTRORAT
9 vasya (ELECTRORAT)   • 22:53:04, 28.11.2011 [Материал]

Доброго вечора.
Спрбую хоч частково відповісти на коментарі.

"Когда те же комсомольцы с голой жо.. работали за идею и гораздо эффективнее? Или Вы не видите разницу между производительностью труда раба и комсомольца-энтузиаста?"

Згоден, різниця між продуктивністю праці та службою в армії вмотивованого трудівника і розореного, здеморалізованого голодом селянина, так само як і його загнаного в кут куркульським походженням сина-комсомольця значно відрізняються. Але одночасно падає і їх здатність до опору режиму. І мені здається, що вибір між працездатністю і покорою був зроблений на користь останньої. Бо інакше пояснити повернення 10% зібраної (а відповідно забраної з кров'ю і сльозами) і половини кукурудзи особисто для себе я не можу. (цифри з фотокопії урядової телеграми і наведені в коментарях як цитата з постанови).

PS "от 3 мая 1932 г." - це весна 32-го, трошки зарано як для основних подій (зими 32-33), ні?
PPS Ну і коментарі "а у вас негров линчуют" не розглядаю серйозно в принципі.
Добраніч
Puma
11 П*М* (Puma)   • 20:04:30, 01.01.2012 [Материал]

"Что вы можете рассказать о довоенной жизни, у вас, например, сохранились какие-то воспоминания о голоде 1932-33 годов?

В материальном плане мы жили нормально, земли у нас плодородные, поэтому никогда не голодали, но вот с чем было очень тяжело, так это с одеждой и обувью, они были очень дорогие.

А про голод, что я вам могу рассказать? Помню, как в ту пору отец специально брал меня с собой на полевые работы в поле, колхозников ведь там хоть и немного, но кормили, и как он выпрашивал еду еще и для мамы с братом: "Дайте и для Саши и моей Дуни…"

Незадолго до этого у нас как раз умер дедушка, и его похоронили нормально, в гробу все как положено, а вот когда в тот период умерла бабушка, то ее хоронили без гроба, на всех умерших их уже не хватало, и отец потом до самой смерти все переживал и сокрушался: "Как же я мог маму похоронить без гроба…"

Все-таки нельзя сказать, что в нашем селе от голода умерло много людей, но многие старые и слабые люди такого испытания не перенесли… Запомнилось еще как люди рассказывали, что в соседнем селе сестры съели свою сестру…"
Це звідси
http://iremember.ru/drugie-voyska/tsurkan-mikhail-antonovich.html
Тут є багато. Діди не все хотіли розповідати...


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо