Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Іскандер » 2012 » Октябрь » 30
Іскандер Одвічні питання:

Іскандер


Оценка: 2.6/5 Голосов: 10

Одвічні питання: "Кто вінават і што дєлать?"

30.10.2012, 17:49:16 1878 2.6 6

Опозиція по всім фронтам (багатомандатному і одномандатним) програє парламентські вибори-2012.

НМД, ПР чітко виконала завдання керівника передвиборного штабу А.Клюєва на формування більшості на рівні 230-250 парламентських багнетів. 80 чоловік зайшло за партійними списками, зараз ПР контролює вже близько 120 мажоритарників, а решта буде додані із загону т.з. незалежних кандидатів - близько 50 народних депутатів. Не варто скидати з рахунків і ймовірність швидкої появи "тушканчиків" із числа Об'єдОпи та УДАРу, які як роса, з'являться після перших засідань новообраної ВРУ.


Ви в цьому сумніваєтесь? Я - ні.
Фактично, ПР матиме просту більшість без допомоги КПУ, яких за потреби залучатимуть до співпраці при голосуванні деяких резонансних питань. Таких як, наприклад, легітимізації російської, як другої державної.

Як так трапилось?
Напередодні виборів (менш ніж за рік) було прийнято Закон України "Про вибори народних депутатів України" у новій редакції. Нові правила і критерії виборчого процесу, за якими на цих вихідних всі ми обирали нових і незовсім народних обранців, зокрема, передбачають формування складу ВРУ а змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою:

1) 225 депутатів обираються за пропорційною системою у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі (далі - загальнодержавний округ) за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій;

2) 225 депутатів обираються за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Варто зазначити, хто із нинішньої (поки) парламентської опозиції може сміливо починати "посипати голову собі попелом”, проголосувавши за вищевказаний законодавчий перл, який, фактично, відкрив ПР шлях до перемоги.

Чи могли за таких умов опозиціонери, які шли у похід на ВРУ трьома колонами, вирвати перемогу? Впевнений, змогли б. Як би узгодили ЄДИНОГО кандидата по КОЖНОМУ одномандатному виборчому округу. І таких перекосів, як наприклад, на ОВК № 90 (Київська область), коли сумарна кількість голосів за опозиційних кандидатів, могла б перевищити голоси за ПРовладного.


Що робити далі?

Впевнений, однозначної думки серед опозиціонерів з даного приводу, немає. Сама опозиція "загнала” себе у такий стан. Але чи все так однозначно, як виглядає?

Всім відомо, що ти вже програв, коли лише тільки сів "грати” за один стіл із шулєрами. Звичайно, за умови, що ти сам не шулєр...

Можливо в цьому (у програшу з невеличким відривом) й був стратегічний інтерес тих, хто ніби "дав” себе ошукати проФФесійними шулєрами від ПРовладної більшості?

Адже брати на себе всю повноту законодавчої влади у країні й очолювати уряд за практично неповні 2 роки до президентських виборів, ідея не з найкращих. Особливо, коли влада, як декому в це і не хочеться вірити, дійсно більше довіряє владним представникам. Все ж краще дочекатися, коли люмпенізований народ, абсолютно зневірений діями влади, сам виштовхне опозиційного вождя на владний трон.

Але, НМД, таким головам потрібно пам’ятати, що такого моменту можна і не дочекатися. Або не встигнути дочекатися.


P.S. Що ж залишається робити тим, хто підтримав опозицію, але результат "на виході" їх не задовольнив? ІМХО сподіватись, що влада не "пуститься у всі тяжкі" в ейфорії перемоги і не понаприймає алогічні закони.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 6
Passionar
1 Дмитрий (Passionar)   • 18:09:12, 30.10.2012 [Материал]

"Фактично, ПР матиме просту більшість без допомоги КПУ" - это была задача минимум. Скорее всего, она выполнена.

А расклад в принципе весьма реально отражает шаткое положение сил в стране уже не первый год, когда перевес колеблется возле точки равновесия.

ПЫ: что-то текст рвет не в первый раз? (
Іскандер
2 Іскандер (Іскандер)   • 18:18:46, 30.10.2012 [Материал]

Дякую, спробую відредагувати цю прикру текстову недолугість.
Мариан
3 Мариан Романишин (Мариан)   • 19:28:28, 30.10.2012 [Материал]

У партии регионов есть свой электорат, и это факт, хочешь не хочешь, а демократия заставляет мирится с мнением других сограждан, и я с этим фактом примирился.
Другая задача, понять сторонников ПР, почему они голосуют за ПР, на мой взгляд по следующим соображениям:
1. "русская идея" - это целый комплекс идей: язык, культурная самоидентификация, внешнеполитический вектор, религия и т. д., также опасения украинского националистического радикализма.
2. "самокомпрометация оппозиции" - постоянные конфликты, коррупционные скандалы, элементарная продажность.
3. "стабильность" - как не странно, но агитационная машина ПР, вполне основательно вдолбила в головы многих граждан тезис о достижении стабильности, и теперь эти самые граждане бояться ее потерять.
Sams2
4 Александр (Sams2)   • 20:29:07, 30.10.2012 [Материал]

Думаю, Вы правы только частично. Ваш первый пункт - не думаю, что он справедлив. Если человек поддержал ПР - это не значит, что он приверженец пророссийского курса как такового. А мнение по поводу националистического радикализма - преувеличено. Думаю, довольно большой процент голосов националисты набрали благодаря отсутствию в бюллетене графы "против всех".
По поводу ВАшего второго пункта - пожалуй да. Кроме того, можно добавить полное отсутствие у оппозиции предвыборной программы как таковой - они боролись не за лучшую жизнь для украинцев, а против регионалов, абсолютно ничего не противопоставляя им экономическом плане.
А в "стабильность" мало кто верит. Отсутствие непрерывной грызни и бесконечных подстав друг друга, присущих оппозиции - еще не стабильность. Воруют регионалы? Воруют, конечно. А все воруют. Янукович, Юлька, Ющенко - в этом плане среди них ангелов нет, хотя Яныку с Ющом до Юльки далеко, конечно, та просто феноменальна в этом плане. НО! Регионалы, при всех своих видимых всем без исключения недостатках, что-то пытаются делать, и в их действиях просматривается хоть какая-то логика.
ПР, уверен, поддержали, скорее не из симпатии, а методом исключения. Очень хотелось бы, чтобы появилась другая, новая, реальная политическая сила, С мощной экономической программой, но пока, к огромному сожалению, ПР - лучшие среди худших.
Мариан
5 Мариан Романишин (Мариан)   • 20:54:35, 30.10.2012 [Материал]

На мой взгляд это "русская идея" одна из причин.
Sams2
6 Александр (Sams2)   • 22:28:20, 30.10.2012 [Материал]

И в чем, на Ваш взгляд, она заключается?


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо