Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » Іскандер » 2013 » Март » 6
Іскандер Тарифи нові - методи старі

Іскандер


Оценка: 3.2/5 Голосов: 9

Тарифи нові - методи старі

05.03.2013, 23:28:41 2191 3.2 1

Вчора міська влада, очевидно, нарешті відсвяткувавши 3-ю роковину царювання «пАкращувача всія України, т.в.о. Хєранта», вирішила остаточно "пАкрищити" систему надання житлово-комунальних послуг своїх городян, сповістивши громадськість про намір затвердити нові тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, привівши їх до економічно обґрунтованих витрат. При чому, ініціювали таке пАкращення, судячи із преамбули проектів рішень виконкому, самі ЖЕКи, трохи підзабувши натомість в свою чергу попередньо покращити якість та періодичність надання послуг, відповідно до нині діючих договорів на обслуговування та ЗУ "Про ЖКП", а також активізувати співпрацю із старшими по будинках і, нарешті, в повній мірі виконувати Положення про взаємодію підприємств житлового господарствата старшого по будинку, затвердженого рішення виконкому від 24.06.10 №450.

 Знаково, що постанова Кабінету Міністрів України від 01.06.11 №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», на яку посилаються можновладці, обгрунтовуючи причину зміни тарифів, крім того самого единого підходу до формування складових тарифу, передбачає ще й необхідність інформування споживачів про зміну структури тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, його вартість, з обґрунтуванням її (зміни) необхідності у порядку, затвердженому Мінрегіоном.

Звертаю увагу, що на сайті міськради кожен з бажаючих може ознайомитись з проектом рішення виконкому щодо зміни тарифу на обслуговування, яке йому надає "його" ЖЕК.


Диявол, як відомо, ховається саме у деталях.

Згідно п. 2.4. згаданого Порядку, суб’єктами господарювання, що надають послугу з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (ЖЕКами – по-нашому), до відома споживачів доводиться серед іншого і інформація щодо обґрунтування причин зміни тарифу (зазначення розміру діючого тарифу та відсотка відшкодування затвердженим тарифом собівартості, планового економічно обґрунтованого тарифу, дати, коли тариф востаннє переглядався, причин перегляду тарифу, визначення відсотка зростання основних складових тарифу (заробітної плати, електроенергії, матеріалів), визначення відсотка підвищення тарифу тощо).


Так от, наша міська влада при оприлюдненні причин перегляду тарифу (про які я вже вище згадав) і самого тарифу, мабуть, по простоті своїй душевній, забула згадати про визначення відсотка зростання основних складових тарифу (заробітної плати, електроенергії, матеріалів). Здавалося б дрібниця, але саме вона безпосередньо впливає (має впливати) на відсоток зростання розміру нового тарифу, порівняно із попереднім. Чому даної інформації не висвітлено у проектах рішень виконкому? Перше питання, яке вже ставить під сумнів правомірність  додержання механізму оприлюднення змін тарифу.

Наступне. Зазначена у проекті рішення інформація доводиться (має доводитись ЖЕКом) до відома споживачів шляхом розміщення () в кожному конкретному будинку (на прибудинковій території), зокрема на інформаційних стендах у під'їздах будинків та біля них. Дотримано цю вимогу? Кожен може перевірити це самостійно, звернувши увагу на такий стенд, який, до речі, згідно відповідного рішення органу місцевого самоврядування, має бути наявним у кожному будинку!

І третє. Інформую всіх читачів, що із прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.11 №869, зник механізм т.з. «громадського обговорення» змін тарифу. Але залишено право, відповідно до вищевказаного Порядку, фізичним та юридичним особам, їх об'єднанням надавати зауваження і пропозиції до пропонованих інновацій, строк прийняття яких встановлюється суб’єктом господарювання (ЖЕКом), але він не може бути меншим за 14 календарних днів та більшим ніж 20 календарних днів з дня повідомлення споживачів про намір здійснити зміну тарифів на житлово-комунальні послуги.

Разом з тим, відповідно до вимог п. 2.13. вищезгаданого Порядку, ЖЕКом під час доведення до відома споживачів інформації обов’язково зазначається строк, протягом якого від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань приймаються зауваження і пропозиції, а також повідомляється адреса, на яку необхідно їх надсилати. Принаймі мною такої інформації ані в тексті проекту рішення, ані на інформаційному стенді (як і самих повідомлень чи інформації про зміну тарифу) виявлено не було.


Виходячи із зазначеного, є обгрунтована можливість стверджувати, що, недотримання посадовими особами суб’єктів господарування (ЖЕКів) та посадовими особами органу місцевого самоврядування вимог Порядку доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів з обґрунтуванням її необхідності та про врахування відповідної позиції територіальних громад лише по цим виявленим вищевказаним 3 пунктам, ставить під сумнів правомірність затвердження нових тарифів на міськвиконкомі.

 

А тому, звертаюсь до членів виконкому (зокрема, і тих, хто позиціонує себе представниками опозиційних сил), котрі мають звернути увагу на ці недоліки та вказати на них головуючому при майбутньому обговоренні змін тарифів, та не допустити прийняття нових тарифів із порушенням чинного законодавства, тим самим не ставши співучасником неправомірних дій.

 

Всі згодні можуть підписатись під даною петицією, тим самим її підтримавши. 

Маємо зобов'язати працювати владу і надавачів нам послуг у правовому полі. 

Також не потрібно гребувати можливістю публічно висловити свою позицію шляхом надання письмових (краще колективних) зауважень і пропозицій міськвиконкому та безпосередньо ЖЕКам.  

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 0


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо