Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » amberis » 2013 » Октябрь » 15
amberis ЕТИЧНИЙ КОДЕКС УКРАЇНСЬКОГО ЖУРНАЛІСТА

amberis


Оценка: 3.0/5 Голосов: 8

ЕТИЧНИЙ КОДЕКС УКРАЇНСЬКОГО ЖУРНАЛІСТА

15.10.2013, 23:36:27 1738 3.0 5

1. Свобода слова та висловлювань є невід’ємною складовою діяльності журналіста.

2. Служіння інтересам влади, а не суспільства, є порушенням етики журналіста.

3. Журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини.

4. Висвітлення судових процесів має бути неупередженим щодо звинувачених. Журналіст не може називати людину злочинцем до відповідного рішення суду.

5. Журналіст не розкриває своїх джерел інформації окрім випадків, передбачених законодавством України.

6. Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста.

7. Інформаційні та аналітичні матеріали мають бути чітко відокремлені від реклами відповідною рубрикацією.

8. Редакційна обробка матеріалів, включаючи знімки, текстівки, заголовки, відповідність відеоряду та текстового супроводу, тощо не повинні фальсифікувати зміст.

9. Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного.

10. Точки зору опонентів, в тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів.

11. Не допускається таке вибіркове цитування соціологічних досліджень, яке призводить до викривлення змісту. Журналістські опитування громадян не повинні фабрикуватися з метою отримання наперед визначеного результату.

12. Журналіст зобов’язаний зробити все можливе для виправлення будь-якої поширеної інформації, якщо виявилося, що вона не відповідає дійсності.

13. Журналіст не повинен використовувати незаконні методи отримання інформації. Журналіст при зборі інформації діє в правову полі України і може вдатися до будь-яких законних, в тому числі судових, процедур проти осіб, які перешкоджають йому в зборі інформації.

14. Плагіат несумісний із званням журналіста.

15. Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання. Вказувати на відповідні ознаки особи (групи людей) слід лише у випадках, коли ця інформація є неодмінною складовою матеріалу.

16. Журналіста не можна службовим порядком зобов’язати писати чи виконувати будь-що, якщо це суперечить його власним переконанням чи принципам.

17. Незаконне отримання журналістом матеріальної винагороди чи будь-яких пільг за виконаний чи невиконаний журналістський матеріал є несумісним із званням журналіста.

18. Журналіст має бути особливо обережним при висвітленні питань, пов’язаних із дітьми. Журналіст та редактор повинні мати обгрунтовані підстави для висвітлення приватного життя неповнолітньої особи (осіб) та дозвіл на це від її батьків чи опікунів. Неприпустимим є розкриття імен неповнолітніх (або вказування ознак, за якими їх можна розпізнати), які мали відношення до протизаконних дій, стали учасниками подій, пов’язаних із насильством.

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 4
TarasS
1 Тарас (TarasS)   • 23:50:06, 15.10.2013 [Материал]

Катехізис толераста.
БандЕрос
2 ЕросБандерос (БандЕрос)   • 10:06:39, 16.10.2013 [Материал]

Ну і хто з ЖИТОМИРСЬКИХ журналістів відповідає стандарту???
TarasS
3 Тарас (TarasS)   • 12:33:59, 16.10.2013 [Материал]

Додам ще один пункт.

19. Журналіст зобов'язаний видаляти з "флешки" фото- та відеоматеріали за першою вимогою невідомої людини в темному одязі. :)))
amberis
4 Інгварь (amberis)   • 21:51:37, 16.10.2013 [Материал]

Так, якщо ця людина є представником актора (який, в свою чергу, орендував приміщення драмтеатру для вистави і оплатив працю театрального персоналу), на дверях глядацької зали є попередження щодо фото та відеозйомки і, до того ж, на початку вистави прозвучало відповідне прохання актора зі сцени. А «журналіст», не отримавши акредитації на виставу, прийшов з спеціалізованою технікою, як глядач. Як це актор посмів не оцінити його «працю» і не приділив йому увагу особисто? :)))


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо