Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » GRANIT86 » 2013 » Октябрь » 18
GRANIT86 Що святкують націоналісти 14 жовтня?

GRANIT86


Оценка: 3.6/5 Голосов: 21

Що святкують націоналісти 14 жовтня?

18.10.2013, 14:06:24 2397 3.6 23

Що святкують націоналісти 14 жовтня маршами й смолоскипною ходою? на ці питання дає відповідь у своїй статті кандидат історичних наук Ю. Латиш: http://www.cominformua.com/razdeli/trudova-ukraina/item/1904-shcho-voni-svyatkuyut-14-zhovtnya

Щороку 14 жовтня на день Покрови Пресвятої Богородиці націоналісти влаштовують у Києві «марші» та «віча» на честь УПА, які завершуються смолоскипною ходою. Що ж насправді означає цей день?

Покрова — велике християнське свято в країнах давньоруської традиції. У цей день відбулося явлення Богородиці у Влахернському храмі Константинополя. Жителі міста, обложеного русами, молилися про порятунок, і їм, за переказами, явилася Богородиця, яка зняла золоту хустку (омофор), накривши всіх присутніх у церкві. Це чудесним чином спинило руське військо київського князя Аскольда, який прийняв рішення хреститися. Візантійські джерела нічого не знають про хрещення Русі Володимиром у 988 р. і вважають Русь християнською державою з часів Аскольда. Пізніше, коли Покрова стала важливим святом нашої землі, в церковній традиції замість навали русів стали писати про навалу арабів.

Святкування запровадили «московські окупанти»? На Русі свято Покрови встановив князь Андрій Боголюбський, який у цей день в 1164 р. здобув ратну перемогу. Цікаво, що сучасні націоналісти люто ненавидять цього князя і вважають «москалем», адже в 1169 р. його війська захопили і пограбували Київ. Щоправда, про те, що активними учасниками походу були й князі українських земель, в тому числі й герой «Слова о полку Ігоревім», націоналісти згадувати не люблять. Так чи інакше, саме Андрій Боголюбський у «Слові про встановлення свята Покрови» писав: «Се убо егда слышах, помышлях: како страшное и милосердное видение бысть без празднества. Восхотех, да не без праздника останется святой Покров Твой, Преблагая».

Цей князь і збудував перший храм на честь Покрови Божої Матері. Покровська традиція швидше утвердилася в Північно-Східній Русі. А в Україні перший Покровський храм було збудовано лише в 1467 р. в селі Сутківці на Хмельниччині.

Покрову особливо шанували в Москві, адже в цей день 1552 р. відбулося взяття Казані військами Івана Грозного. На честь цієї події в Москві було споруджено храм Покрова на Рву, більш відомий як Собор святого Василія Блаженного. В цей же день у 1618 р. козацький гетьман Петро Сагайдачний й відмовився допомагати польському королевичу Владиславу штурмувати Москву. Церковна традиція повідомляє, що гетьман посоромився брати приступом православне місто, почувши церковні дзвони. Насправді ж гетьман, мабуть, не бачив ніякої користі для козаків у здобутті московського престолу для Владислава і з огляду на можливі втрати вирішив зберегти своє військо. Так в Росії закінчилася «Смута» і утвердилася династія Романових.

Покрова — символ козацького благочестя

Покрова Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та особливо шанували ікони Покрови. Історик Д. Яворницький писав: «Відшукавши якийсь величний острів або приглянувши височенький «ріг», тобто мис на березі Дніпра, обирали найкрасивіше й відкрите місце і на ньому, перш за все, зводили церкву, найчастіше Покровську, а вже згодом — інші, необхідні житлові споруди». Тому свято Покрови на Січі було храмовим. В цей день у козаків відбувалися загальновійськові ради, на яких вибирали нового отамана та старшину.

Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. На Запоріжжі в козаків була церква святої Покрови. В козацькій думі про Самійла Кішку співається:

А срібло-золото на три

частини паювали:

Первую часть брали, на церкви накладали,

На святого Межигорського Спаса,

На Терехтемировський монастир,

На святую Січовую Покрову давали –

Котрі давнім козацьким скарбом будували,

Щоб за їх, встаючи і лягаючи,

Милосердного Бога благали.

Покровська запорозька церква, яка була на останній Новій Січі оздоблювалась за рахунок Коша і особистих вкладів запорожців. Своїм внутрішнім оздобленням та коштовностями Покровська Січова церква могла позмагатися з ризницею Києво-Печерської Лаври. У композиції іконостаса центральне місце посідала ікона «Покрова». На ній невідомий майстер зобразив не лише Богоматір — заступницю січовиків, а й козацтво — останнього кошового отамана Петра Калнишевського в колі товаришів.

Деякі Покровські храми, переважно XVIII ст. вціліли до нашого часу. Перлиною української архітектури можуть вважатися Покровський собор Харкова, зведений у 1689 р., та київська трибанна церква Покрови на Подолі, що зведена у 1766 р. видатним архітектором Григоровичем-Барським.

Покрова мала символічне значення в господарському циклі українців. До неї закінчувались всі польові роботи і починалась весільна пора. За традицією заміжня жінка не мала права ходити з непокритою головою.

Націоналістична «приватизація»

Однак сьогодні давньоруська і козацька сутність цього свята вихолощується націоналістами. Смолоскипна хода перетворює християнське свято на язичницький обряд. До речі, в новітній історії марші в темряві, освітлені прожекторами і смолоскипами, пов’язані з нацистами.

«Особистий архітектор Гітлера», рейхсміністр озброєнь і військової техніки А. Шпеєр згадував: «На Цеппелінфельде щороку проводилась партійна зустріч для дрібних і середніх функціонерів, так званих низових керівників. В той час як СА, «Трудовий фронт» і, звісно ж, вермахт на своїх масових заходах справляли на Гітлера та всіх інших глядачів велике враження своєю дисципліною і виправкою, з’ясувалось, що це керівництво уявити в настільки ж вигідному світлі дуже складно. Більшість з них встигли завести солідні животики, так що бездоганного шикування вимагати від них не доводилось... І в мене виникла ідея: «А нехай вони марширують в темряві”». Поглянувши на вождів націоналістичної партії «Свобода», стає зрозуміло, що причина влаштовувати марші в сутінках у них та ж само, що й у нацистів.

Але найцікавіше, що день Покрови, який націоналісти відзначають як річчя УПА, не має ніякого історичного стосунку до створення цієї армії. Перша згадка про збройні формування ОУН (Бандери) міститься в так званому «Акті відновлення української державності» від 30 червня 1941 р.: «Українська національна революційна армія створюється на українській землі, буде боротися далі спільно з союзною німецькою армією проти московської окупації за Суверенну

Соборну Українську Державу і новий справедливий порядок в усьому світі». Пропозиція про створення «української армії, яка вступить у війну на боці Німеччини і вестиме її спільно з німецькою армією так довго, допоки на всіх фронтах сучасної війни вона не переможе», зустрічається і в меморандумі, направленому ОУН (б) німцям 14 серпня 1941 р. Основою цієї армії мали стати націоналісти з батальйонів «Нахтігаль» і «Роланд», які явилися в Україну в німецькій формі. Об’єднані згодом в «Український легіон», вони служили німцям за контрактом до 1 грудня 1942 р., тому ніяк не могли брати участі в створенні УПА 14 жовтня.

Загін під назвою УПА (також відомий як «Поліська Січ») утворив емісар «Президента УНР в екзилі» Тарас Боровець (Бульба-Боровець), який ще в 1940 р. був закинутий в Україну. В серпні 1941 р. ці загони, які не мали ніякого стосунку до ОУН, вже захопили місто Олевськ на Житомирщині. Паралельно в 1942 р. бандерівці почали створювати свої загони, які влітку 1943 р. силоміць роззброїли і включили до своїх лав загони УПА Бульби-Боровця. Після чого привласнили й назву. Дата 14 жовтня 1942 р. є умовною і вочевидь була обрана проводом УПА, щоб засвідчити свою спадковість з українським козацтвом.


Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.


Блоги на эту тему:
Комментариев: 23
Tolikts1
1 Толик (Tolikts1)   • 15:54:33, 18.10.2013 [Материал]

GRANIT86 ви тут пишете що на все впираєтесь на вики та інші джерела інформації. невже так тяжко найти наступне джерело:
14 жовтня - святкування річниці створення УПА (Української Повстанської Армії)
07 Октябрь 09, 09:09

УПА була створена 14 жовтня 1942 року за рішенням політичного проводу ОУН для захисту мирного населення України від знущань Німецької окупаційної влади. Головнокомандуючим УПА, з 1943р. по 1950р. був Роман Шухевич, псевдонім Тарас Чупринка. Маючи визначні здібності, він створив дієздатну, багаточисельну військову силу, котра потужно протистояла Німецьким і Радянським каральним військам.
Жахливі наслідки діяльності Радянської влади на Україні, голодомори, репресії, терор на Східній Україні з 1920р. по 1941р., масові вбивства, катування, четвертування людей в тюрмах НКВД на Західній Україні з 1939р. по 1941р. та не менш миролюбна політика Гітлера, остаточно озлобили людей проти Німеччини і Московського більшовизму.
Жорстокі та антилюдські політичні системи комуністичних та фашистських загарбників сприяли державницьким та патріотичним почуттям мирного населення, котре масово вливалося в ряди УПА. В 1944р. УПА нараховувала близько півмільйона осіб. Саме УПА врятувала населення Західної України від масового терору і повного знищення комуністичним режимом, очолюваним Сталіним. Добре організована УПА вела успішну, але кровопролитну війну із комуністичними загарбниками. УПА тісно співдіяла з підпільною організованою мережею ОУН, отримуючи від них необхідну інформацію.
УПА це широкомасштабний партизанський рух опору, який був дуже добре організованим, мобільним, скоординованим і являв собою дійсно партизанську армію відмінну від усіх інших, що діяли в Другу Світову Війну. УПА ніколи не отримувала міжнародної допомоги. Зброю, боєприпаси, уніформу діставали в бою з нацистами і більшовиками. УПА володіла сіткою підпільних військових навчальних закладів. Також в кожному військовому підрозділі перебував священник, котрий виконував функції капелана.
Все керівництво УПА було високорелігійним і велику увагу приділяло захисту церкви на Західно-Українських землях від безбожного комуністичного режиму. УПА вела христову війну в ім'я віри, правди, справедливості з диявольським більшовизмом, котрий потопив в крові тисяч священослужителів мільйони вірних християн. Самовіддана боротьба воїнів УПА надовго залишилася в пам'яті народу і сприяла остаточному розвалу соціалізму, краху комуністичних і соціалістичних ідей в світі.

В УПА були люди різних національностей: росіяни, вірмени, грузини, узбеки, азербайджанці, німці, італійці, євреї і татари. Вони переходили в УПА, протестуючи проти політичних режимів Німеччини і Росії, переховуючись від їх спецслужб. Деякі були просто звільнені при депортації з залізничних ешелонів, при ув'язненні з тюрем Гестапо, СС та НКВД. Підрозділи УПА знищили багато високопоставлених ворожих командирів, котрі приймали участь в каральних операціях проти мирного населення. Два керівники найвищого командного складу ворожих армій Нацистського СА Віктор Люцце і Червоної Армії маршал Микола Ватутін, були знищені УПА.
GRANIT86
2 Сергій Кучер (GRANIT86)   • 15:58:17, 18.10.2013 [Материал]

Посилання на джерело де?
Там с статті автор дає посилання на документи. Взагалі читай документи
Tolikts1
3 Толик (Tolikts1)   • 15:59:31, 18.10.2013 [Материал]

http://uk.wikipedia.org/wiki/14_%D0%B6%D0%BE%D0%B2%D1%82%D0%BD%D1%8F Ще питання?
GRANIT86
5 Сергій Кучер (GRANIT86)   • 16:08:41, 18.10.2013 [Материал]

Пост № 4.
Цю дату видали заднім числом.
GRANIT86
4 Сергій Кучер (GRANIT86)   • 16:07:11, 18.10.2013 [Материал]

Ось ще одне посилання:
http://www.pravda.com.ua/articles/2007/10/22/3306787/
"Уперше документ ОУН, в якому йшла мова про створення УПА в 1942 р., було видано у "Бюро інформації Української Головної Визвольної Ради" (вип. 1, квітень 1948 року). Його передрукував Петро Мірчук у своїй книзі "Українська Повстанча Армія. 1942–1952".
Як йшлося у цьому "святочному наказі Головного Командира УПА" Романа Шухевича, маленькі збройні групи, що формувалися на Поліссі для боротьби з німцями і більшовицькими партизанами, "дали початок новим формам визвольно-революційного руху – Українській Повстанчій Армії".
Начебто все переконливо, якби не причина і дата видання документа. "Святочний" наказ вийшов 14 жовтня 1947 року, тобто зворотнім числом! Жодного документа, який би регламентував формування УПА у жовтні 1942 року, як і джерела, яке б репрезентувало діловодство цієї військової структури до квітня–травня 1943 року, не виявлено.
"Традиційну" дату створення УПА одним з перших поставив під сумнів працівник Інституту української історіографії та джерелознавства ім. Грушевського Олександр Вовк. На жаль, через сучасні життєві реалії українцям не до глибокого аналізу історичної минувшини, вони змушені виживати, а не передплачувати вузькопрофільні наукові журнали з історії, тому з творчим доробком цього історика, окрім вузького прошарку інтелектуалів, вдалося ознайомитися небагатьом.
Дослідник на документальному матеріалі довів, що УПА була створена у квітні – на початку травня 1943 року військовим референтом бандерівської ОУН на Волині та Поліссі Василем Іваховим (псевдо "Сонар")."
Tolikts1
6 Толик (Tolikts1)   • 16:16:39, 18.10.2013 [Материал]

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%96%D1%8F_%D1%96%D1%81%D1%82%D 0%BE%D1%80%D1%96%D1%97_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8_-_4_%28XX_%D1%8 1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%96%D1%82%D1%82%D1%8F%29
Юрко
21 Юрій Градовський (Юрко)   • 20:44:14, 18.10.2013 [Материал]

Наказ про святкування саме 14 жовтня був виданий Головнокомандувачем УПА генералом Романом Шухевичем в 1947 році. Але це жодним чином не применшує звитяги УПА та свята. День Пабєди оголосили аж 1965-го. І нічого.
Tolikts1
7 Толик (Tolikts1)   • 16:19:05, 18.10.2013 [Материал]

Жодного документа, який би регламентував формування УПА у жовтні 1942 року, як і джерела, яке б репрезентувало діловодство цієї військової структури до квітня–травня 1943 року, не виявлено. -Скажіть будь-ласка, якща влада тодішної СССР не хотіла мати таких як УПА, то вона б зберігала б ці документа? нема документів нема УПА. Нема історії - нема країни. НАвіщо ці балачки. всюди в вики та інших джерелах є створення УПА, а ві та Влад Коваль заявляєте що нема. Брєд сивої кобили не більше.
GRANIT86
9 Сергій Кучер (GRANIT86)   • 16:33:22, 18.10.2013 [Материал]

Пояснюю - в історії будь-який факт вважається підтвердженим лише, якщо є документи. Тут їх нема. До 1948 року ЖОДНОГО РАЗУ в документах упа не згадується дата 14 жовтня 1942 року як дата створення. Тобто нема жодних підстав вважати 14 жовтня 1942 року датою створення упа. І питання - що саме святкують націоналісти - закономірне.
В архівах СРСР зберігались всі документи - спитайте будь-якого джерелознавця
Tolikts1
14 Толик (Tolikts1)   • 16:45:41, 18.10.2013 [Материал]

В архівах СРСР зберігались всі документи - а вот і не ВСІ.
Мій батько ліквіловував наслідки аварії на ЧАЕС. ЯК прийшов час оформити статус учасника ліквідіції аварії на ЧАЕС в архівах ЖОДНИХ документів що їх організація туди направлялась. ЖОДНИХ документів, що вони приймали участь у ліквідації наслідків землетрусу в Арменії. ЗАто ті які сиділи і конторах і протирали штанці та юбки отримали цей статус. Тобто главний бухгалтер та все кеерівництво було на ліквідації, а водії які вивозили звідти людей, працювали там бьільше 18 днів, ніяких документів. Тож вібачте за слова - НЄ ГАВНЯКАЙТЕ ТЕ, чого не занєте взагалі.
WASP
15 Noname (WASP)   • 16:52:29, 18.10.2013 [Материал]

"Тобто главний бухгалтер та все кеерівництво було на ліквідації, а водії які вивозили звідти людей, працювали там бьільше 18 днів, ніяких документів"

Да вагон и маленькая тележка водителей из разных АТП и в/ч оформили себе статус учасника ликвидации. Лично многих видел в лицо и общался. Тож вібачте за слова - НЄ ГАВНЯКАЙТЕ ТЕ, чого не занєте взагалі.
Tolikts1
18 Толик (Tolikts1)   • 17:13:47, 18.10.2013 [Материал]

да, и чего же тогда моему не дали статус, почему сказали что нет документов??
WASP
19 Noname (WASP)   • 17:18:49, 18.10.2013 [Материал]

Видимо у Вашего отца индивидуально какие-то затруднения соформлением возникли ибо масса водителей этот статус получила.
WASP
17 Noname (WASP)   • 16:57:17, 18.10.2013 [Материал]

"В архівах СРСР зберігались всі документи - а вот і не ВСІ."

Более чем уверен, что организация в которой работал Ваш отец перестала существовать не во времена СССР, а уже во времена Украины.
Юрко
22 Юрій Градовський (Юрко)   • 20:45:54, 18.10.2013 [Материал]

Сірожа, якщо ти чогось не знаєш - це не означає, що його не було.
abigor
8 abigor (abigor)   • 16:26:54, 18.10.2013 [Материал]

Серёжа, почему УПА не может праздновать днюху 14 октября. День Советской Армии и Флота праздновали 23 февраля а не в день опубликования или подписания декрета о образовании РККА.
GRANIT86
11 Сергій Кучер (GRANIT86)   • 16:36:11, 18.10.2013 [Материал]

"Декретом від 28 січня 1918 року Рада народних комісарів[1] заснувала Червону Армію на базі червоногвардійців. У лютому 1918 року Раднарком видає декрет «Про обов'язкове навчання військовому мистецтву»[2]; відповідно до тези Карла Маркса про заміну армії загальним озброєнням народу заснований Всевобуч — загальне військове навчання трудящих.
Офіційний день заснування Червоної Армії 23 лютого 1918 — став день першого масового набору в Червону Армію у Петрограді і Москві, і день першої битви з окупаційними військами кайзерівської Німеччини."
Сама армія була створена раніше. А 23 лютого відбувся перший набір і перший бій. Все логічно.
Юрко
23 Юрій Градовський (Юрко)   • 20:48:42, 18.10.2013 [Материал]

Ніяких боїв не було - драпали з під Нарви від війська УНР полковника Болобочана.
abigor
10 abigor (abigor)   • 16:35:26, 18.10.2013 [Материал]

Кучер я жду ответа на мой вопрос. А то взял минуснул и не ответил.
GRANIT86
12 Сергій Кучер (GRANIT86)   • 16:37:00, 18.10.2013 [Материал]

Відповів. Пост № 11. Читай.
abigor
13 abigor (abigor)   • 16:43:47, 18.10.2013 [Материал]

на 11.
Прочитай статью День захисника Вітчизни в википедии. Там чуть по другому.

А если все логічно то зачем эта статья?
GRANIT86
16 Сергій Кучер (GRANIT86)   • 16:54:38, 18.10.2013 [Материал]

Все логічно - про святкування Дня Радянської Армії і Флоту.
Sams2
20 Александр (Sams2)   • 20:25:01, 18.10.2013 [Материал]

То, что бандеровцы разгромили УПА "Полесская сечь" Бульбы-Боровца, пишет сам Бульба-Боровец в своей книге "Армия без державы":

"30.8.41 року публічно хлинула українська кров від української руки. Ставленик патологічного вождизму, бандерівець Кузій на вулиці, стріляючи в спину, застрілив двох старшин української армії: полковника Миколу Сціборського та сотника Сеника-Грибівського, які були членами проводу ОУН і їхали до Києва" - Тарас Бульба-Боровець "АРМІЯ БЕЗ ДЕРЖАВИ"
И далее, из той же книги:

События развивались неистовым темпом. С каждым днем увеличивался массовый террор лебедевской атаманщины против своего собственного народа. Всех, кто не разделял мысли Лебедя и его программы, какой бы бездарной она не была, подавляли разными, очень страшными репрессиями, их объявляли «предателями украинской нации», «саботажниками украинского государственного порядка» и за это наказывали шомполами и расстрелами».

«Наши ряды постоянно несли боевые потери в руководящих кадрах. Отступая, например, с боями от преследования нашей штабной группы под охраной отдела поручика Мухи, перед двумя кременецкими батальонами бандеровцев, под командой «Нечуса», что принимали участие в окружении нашего штаба 19.8.1943 года, мы имели очень много убитых и раненных казаков.

«Второй характерной особенностью событий того фатального дня было то, что мы в поспешности нагрузили всех убитых наших товарищей на одну телегу и начали немедленно форсировать Случ, на ее левый берег, нас с той стороны речки взяли под сильный пулеметный огонь «свои», бандеровцы».

Однако противоборство между ОУН и УПА, складывалось совсем не в пользу Василия Бульбы-Боровца. 5-6 тысячам его «казаков» приходилось противостоять четко структурированной, фанатичной и безжалостной силе, за спиной которой стояла поддержка немецких властей. К тому же ОУН пошла на хитрость создав 14 октября 1942 года параллельную структуру с таким же названием – УПА. Наконец в сентябре 1943 года штабная группа Василия Бульбы-Боровца была окружена бандеровцами, после непродолжительной стычки часть бульбовцев сложила оружие. Это была фактически смерть старой, «боровецкой» УПА-1, теперь осталась только параллельная, «бандеровская» УПА-2.

"Армия без державы" издана в Винипеге,Канада, в 1981 году,переиздана в Львове в 1993 году.

Дополнено: Интересная ситуация. Привел слова одного из лидеров ОУН, и националисты минусуют своим же предводителям))) Что поделать, национализм=слабоумие...


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо