Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » varez » 2014 » Февраль » 18
varez Розумні санкції, або Як подолати "глибоку стурбованість"

varez


Оценка: 1.8/5 Голосов: 5

Розумні санкції, або Як подолати "глибоку стурбованість"

18.02.2014, 15:30:43 1420 1.8 1

Юлія Зельвенська, Дарина Каленюк, для УП _ Понеділок, 17 лютого 2014, 10:22
Версія для друку Коментарі8
president.gov.ua
Віктор Янукович та Жозе Мануель Баррозу

Після ухвалення Резолюції Європейського парламенту 6 лютого уряди 28 країн-членів ЄС отримали зелене світло, щоб перейти від численних погроз застосувати санкції до конкретних дій стосовно введення обмежувальних заходів щодо вищих посадовців при владі в Україні, їхніх близьких родичів та олігархів.

В 14-му пункті Резолюції ЄП закликав установи ЄС, а також національні уряди, терміново готувати персональні цільові санкції проти українських посадовців разом з їх бізнес-спонсорами, які відповідальних за утиски та смерті протестувальників.

Серед рекомендованих заходів тиску в Резолюції перераховуються обмеження подорожей, заморожування майна та власності, зупинка відмивання грошей та протидія ухиленню від сплати податків українськими компаніями та бізнесменами в банках Європи.

Варто зазначити, що Резолюція ЄП не є зобов'язуючим юридичним документом для країн-членів ЄС. Її завдання – окреслити спільну політику та єдину стратегію допомоги всіх 28 членів ЄС у вирішенні політичної кризи в Україні.

Де-юре, керуючись даною Резолюцією, уряди країн-членів ЄС мають почати виконувати на національному рівні описані в документі заходи.

Де-факто – виконувати власне законодавство із протидії відмивання грошей, яке дозволяє заблокувати підозрілі рахунки українських політично значимих осіб без спеціальних санкцій, введення яких є болісним політичним кроком для європейських політиків.

Наприклад, уряд Австрії, керуючись внутрішніми політиками та законами, може вирішити відкликати візи Сергію та Андрію Клюєвим, а також їх близьким родичам, які проживають та працюють в Австрії. Або уряд Нідерландів може почати ретельніше перевіряти бізнес операції та банківські транзакції компанії Mako Holding B.V., яка належить синові президента України Саші Януковичу і може використовуватися для торгівлі вугіллям сумнівного походження.

Щоб краще розібратися, що конкретно можуть зробити уряди та парламентарі країн-членів ЄС, треба зрозуміти природу санкцій та умови їх застосування.

"Розумні санкції" для нерозумних політиків

Санкції є інструментом дипломатичного або економічного характеру, який застосовується для досягнення змін у діяльності органів влади, організацій та інших угрупувань або їх політики, що порушують міжнародне право чи права людини, а також політики, яка не поважає верховенство закону або демократичні принципи.

Такі заходи можуть бути введені з метою підтримки прав людини, демократії, верховенства права та належного врядування. Вони є частиною інтегрованого та всебічного політичного підходу, який також включає політичний діалог, заохочувальні заходи, умовність та, як останню міру, введення примусових заходів.

Тобто, допоки українська влада йде на переговори з Євросоюзом, санкції ЄС у їх класичному вигляді не будуть застосовані.

Тим більше, санкції повинні відповідати принципам Європейської служби зовнішньої дії та зобов'язанням згідно з міжнародним правом, зокрема, з угодами СОТ. Вони повинні поважати права людини й фундаментальні свободи, такі як право на ефективний засіб правового захисту та належний судовий розгляд.

Саме тому економічні та фінансові санкції використовуються ЄС дуже обережно – скоріш як виключення із принципів, а не поширена практика.

При прийнятті рішення про санкції ЄС розглядатиме заходи, що найкраще спрацюють для досягнення бажаного результату. У випадку України таким результатом можна назвати припинення системного порушення прав людини.

До можливих обмежувальних заходів ЄС можна віднести:

– дипломатичні санкції: висилка дипломатів, розірвання дипломатичних зв'язків, призупинення офіційних візитів;

– призупинення співпраці із третіми країнами;

– бойкоти спортивних та культурних заходів;

– торгові санкції: загальні або конкретні торгівельні санкції, ембарго на торгівлю зброєю;

– фінансові санкції: заморожування коштів або економічних ресурсів, заборона на фінансові операції, обмеження на експортних кредитів або інвестицій;

– заборону перельотів та обмеження на в'їзд.

Более детально:
http://www.pravda.com.ua/articles/2014/02/17/7014050/

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 1
SteamRoller
1 Михаил (SteamRoller)   • 17:32:59, 18.02.2014 [Материал]

Кто там что говорил про "внесудебные расправы"?


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо