Живий Журнал
 
ЖЖ Инфо » Мой блог » qikread » 2014 » Февраль » 23
qikread Потрібні фахівці

qikread


Оценка: 3.0/5 Голосов: 14

Потрібні фахівці

23.02.2014, 21:28:09 1783 3.0 14

Артем БіденкоПолітолог, експерт з рекламних комунікацій


Революція фахівців

23 лютого 2014, 19:35

Проблема української політики – це не тільки корупція, кумівство, непрозорість та безпринципність. Це також неефективність і непрофесіоналізм людей, які знаходяться на державних менеджерських посадах. Людей, які інтелектуально не здатні реалізувати щонайменшої реформи.

Вже зараз необхідно чітко розділити політичні та управлінські посади та визначити прозорі кваліфікаційні вимоги для обох видів посад. Міністр не може бути призначений лише тому, що його переслідували за попередньої влади, або за вміння красиво говорити. Міністр мусить відповідати кваліфікаційним вимогам (відповідна вища освіта, відсутність корупційних обвинувачень, проходження детектору брехні), а також представляти конкретну програму діяльності. Якщо цього немає – то такий міністр не зможе ефективно виконувати свої обов'язки!

Водночас маємо бути реалістами – перші 3-4 місяці міністерські посади можуть обіймати політики, які говорять правильні речі, однак не володіють професійними навичками в цій сфері (Мінздоров'я не обов'язково має очолювати лікар). Навіть якщо в минулому вони так і не змогли щось змінити, перебуваючи на схожих посадах. Їхня задача – тимчасове забезпечення політичних рішень, легітимація програми, з якою вони прийшли на посаду. Така програма, навіть у вигляді переліку кількісних та якісних kpi – єдина на сьогодні вимога до нових міністрів. Міністр, як би його не звали, без такої публічної програми – мусить скласти повноваження через місяць, і це має бути вимога Майдану.

Аналогічно підлеглі цих політиків – заступники, керівники департаментів, директори комунальних підприємств – мають бути професійними менеджерами, здатними забезпечити реалізацію державних програм безвідносно до політичних вподобань. Суть ефективного державного апарату – в наявності консервативної бюрократичної ланки, яка здатна впродовж 5-7 років реалізувати політичну програму, незалежно від кольору парламентської коаліції. Такий апарат потребує певних гарантій, виражених у можливості спокійно відпрацьовувати державні політики.

До сьогоднішнього дня державний бюрократичний апарат всіх рівнів формувався як структура слухняних виконавців, які можуть забезпечити паперовий кругообіг та прикрити тил для комерційних проектів "патронів". Будь-яка ініціатива, будь-який якісний проект відступали на другий план, коли мова заходила про можливі фінансові зиски. Гроші були головним мірилом ефективності більшості структур, від ЖЕКу до управління в міській адміністрації, від департаменту ЖКХ до управління реклами.

І такий апарат формувався за принципом "родичі-знайомі". Сьогодні він має комплектуватися фахівцями – і це мусить бути друга вимога Майдану до політиків. Фахівцями, які відповідають жорстким кваліфікаційним вимогам, включно із щорічною професійною підготовкою.

Сьогодні необхідно якнайшвидше провести адміністративну реформу, щоб забезпечити чотири важливих кроки:

- створення кваліфікаційних вимог для суддів, державних службовців, правоохоронців;

- забезпечення нових стандартів адміністрування та обігу документів – відкрита звітність, планування для будь-якого держслужбовця;

- перехід до виборності місцевих суддів та місцевих правоохоронців (шерифів) – на умовах жорстких відповідностей вимогам (вища освіта по профілю, досвід стажування, щорічна перевірка на детекторі брехні, проживання в районі і т.д.);

- введення системи електронного урядування із відповідними показниками ефективності для всіх рівнів державних службовців і т.д.

Необхідно зрозуміти, що ефективний державний апарат – це механізм, який працює за одними правилами для всіх. Голова Адміністрації президента має щорічно вивішувати на сайті декларацію про доходи і щомісячно звітувати у відкритій формі по своїй роботі. Місцевий шериф має щомісячно звітувати громаді по використаних коштах, по справах, що знаходяться в роботі. Голова комунального підприємства має щомісячно звітувати по всіх фінансових операціях – також відкрито, на сайті. І всі ці люди мають з'явитися на своїх посадах не просто так, але тому, що пройшли кваліфікаційну комісію та відповідають всім вимогам.

Держслужбовці – це менеджери, яких ми наймаємо для конкретної роботи, за конкретну зарплату. Тому Майдан – це не тільки поміняти одні прізвища на інші. Майдан – це необхідність ввести нові правила для всіх, безвідносно партійної належності. Щоб не тільки Межигір'я відкрили для простих людей, але і Кончу Заспу, Козин, Жуків острів, щоб прибрали паркани біля Київського моря і т.д. Щоб Сумська адміністрація не відписувала офіційно, що протоколи комісій не є публічною інформацією, тому вони не будуть їх надавати. І щоб на посаду керівника Держкомкурортів можна було податися офіційно, пройти конкурс та підписати офіційний контракт.

Звичайно, така реформа вимагає часу, сил та енергії, вимагає значного скорочення апарату.

Однак почати можна вже сьогодні – з міністрів, заступників міністрів та керівників органів влади. Всі ці люди зараз приходять до влади на хвилі революційних настроїв, і ми повинні вимагати від них конкретних програм, конкретних звітів та планів.


Джерело  http://blogs.pravda.com.ua/authors/bidenko/530a3150cfa5e/



Давайте подумаємо, як це можна реалізувати на місцевому рівні?

Администрация сайта zhzh.info может не разделять точку зрения авторов опубликованных материалов и ответственность за них не несет.

Комментариев: 14
aaa777
1 AAA (aaa777)   • 21:37:42, 23.02.2014 [Материал]

Мэра бы найти толкового. Я бы за такого вышел бы и всех знакомых привел бы, чтобы Дебоя убрать.
Дебоя нужно срочно убирать. А вот кто вместо него.
Неужели в Житомире нет никого толкового и ЧЕСТНОГО ?
qikread
2 Елена (qikread)   • 21:54:06, 23.02.2014 [Материал]

А що Величко?
Sams2
3 Александр (Sams2)   • 22:01:54, 23.02.2014 [Материал]

За Величко и я бы проголосовал.
А с чиновников еще необходимо снять все без исключения привилегии и неприкосновенность, а зарплату привязать к средней, или даже к минимальной.
aaa777
5 AAA (aaa777)   • 22:10:08, 23.02.2014 [Материал]

Платить им нужно на порядок больше.
Потому что за нищенскую зарплату никто честно работать не будет.
Sams2
6 Александр (Sams2)   • 22:18:28, 23.02.2014 [Материал]

Я не говорю, что нищенскую. Я говорю - привязать. Например 2,3-3 минимальных . И разницу между минимальной и максимальной ограничить. Например, чтобы зарплата чиновника или госслужащего не могла превышать 4 средних.
qikread
9 Елена (qikread)   • 22:25:41, 23.02.2014 [Материал]

Привязати до середньої по області у обласних чиновників. Пенсії - теж - не більше, як середня ЗП по області або регіону
TarasS
12 Тарас (TarasS)   • 23:57:21, 23.02.2014 [Материал]

"За Величко и я бы проголосовал."

А він хіба не фашист?
Говорить по-українськи.
LesikPsih7
4 Lesik (LesikPsih7)   • 22:09:59, 23.02.2014 [Материал]

Я мало разбираюсь в политике и как нужно менять власть. Уверена лишь в том, что это целая система отношений, распоряжений и хитрых законов, которые помогают "нужным" людям. Тот, кто должен быть ответственным, сливает ответственность ниже и т.д.
Sams2
7 Александр (Sams2)   • 22:19:17, 23.02.2014 [Материал]

Ну и зря.
qikread
8 Елена (qikread)   • 22:23:56, 23.02.2014 [Материал]

Я фрілансер - різницю відчуваєте?
sirena
10 Оксана (sirena)   • 23:17:46, 23.02.2014 [Материал]

Какой уважающий себя хороший менеджер пойдет СЕЙЧАС на работу на зарплату 2-3 минимальных? Поинтересуйтесь, сколько получает толковый супервайзер или хотя бы торговый или медицинский представитель.
коррупционер
11 владимир (коррупционер)   • 23:32:32, 23.02.2014 [Материал]

на 12.
оксана...не все измеряется в деньгах....три средних зарплаты это неплохой заработок...да что неплохой...офигенный...
но повторюсь...
не все измеряется в деньгах....на эту должность идут и для самореализации....деньги это не первый мотив.
sirena
13 Оксана (sirena)   • 00:24:47, 24.02.2014 [Материал]

На 13.
Владимир, насчет мотивации я бы поспорила, но речь не об этом. Если мы говорим об успешном менеджере, для него вопрос самореализации уже условность - он знает себе цену. Такой специалист в бизнесе заработает гораздо больше, при этом он не скован бюджетом и не трусится, что его КРУ за три копейки в тюрьму посадит.
коррупционер
14 владимир (коррупционер)   • 11:47:29, 24.02.2014 [Материал]

на 15.
оксана...есть такое понятие как общественное признание....этого за деньги не купишь...и в бизнесе не заработаешь...
кто бы знал мера львова садового как бизнесмена...
кто бы знал мера винницы как успешного бизнесмена...


Объявления:

Читайте ЖЖ.инфо